Hopp til innhold

FN roper varsko om norsk asylpolitikk

Europasjefen til FNs høykommissær for flyktninger sier at Russland ikke er et trygt land å returnere asylsøkere til. Han er også oppgitt over flere av Sylvi Listhaugs innstramningsforslag.

Vincent Cochetel og Sylvi Listhuag

KRITISK TIL LISTHAUG: Her er Vincent Cochetel på seminar i Oslo. Han kritiserer Norges nåværende asylpolitikk, og Sylvi Listhaug sine innstramningsforslag.

Foto: ANNE MONE NORDAHL/Håkon Mosvold Larsen / NRK/NTB scanpix

– Vi vurder at Russland ikke har et fungerende asylsystem, sier Vincent Cochetel, europasjefen til FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR), til NRK.

Siden november har ikke asylsøkere som kommer fra Russland over grensa ved Storskog fått realitetsbehandlet sine asylsøknader. De har blitt sendt rett tilbake. Dette mener europasjefen er uansvarlig.

Det har vært hendelser hvor asylsøkere har blitt bortført i Russland, så å sende folk tilbake dit må man vurdere nøye, sier Cochetel.

Erna mener det er trygt å returnere til Russland

5.500 asylsøkerne som kom syklende fra Russland over Storskog i Finnmark i fjor. Så langt har Utlendingsdirektoratet (UDI) avslått 809 søknader, alle som er behandlet etter at instruksen fra regjeringen kom.

Statsminister Erna Solberg (H) sa selv til TV2 onsdag at hun mente det ikke brøt noen internasjonale konvensjoner å sende asylsøkere tilbake til Russland:

– Det mener vi er helt i tråd med flyktningkonvensjonen, sa Solberg.

Karin Andersen

STEMTE MOT: Karin Andersen (SV) mener UNCHR gir SV rett i sin kritikk av instruksen fra november: Den bryter folkeretten.

Foto: Stig Weston / SV

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) håper at de som støttet inntruksen i november, tar FNs kritikk alvorlig.

– Vi må sikre at folk som vil søke asyl, ikke returneres til tortur og forfølgelse, sier Andersen til NRK.

Hun håper at Kristelig Folkeparti, Venstre og Arbeiderpartiet vil trekke sin støtte av lovendringen.

– Det hjelper ikke å vedta som prinsipp at endringene skal være i tråd med folkeretten, når konsekvensen av de konkrete lovendringene er det, sier Andersen.

Kritiserer flere av Listhaugs forslag

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug var klar på hva hun mente etter å ha besøkt to flyktningleirer i Tyrkia i går: Det er best å hjelpe flyktninger der de er.

Og innstrammingsforslagene hun og regjeringen leverte før nyttår, vil gjøre det vanskeligere for asylsøkere å komme til Norge.

I det 150 sider lange dokumentet foreslår de blant annet å begrense visumfriheten, holde mulighetene åpen for å sende asylsøkere med midlertidig opphold tilbake til hjemlandet, samt skjerpe kravene til integrering og familiegjenforening.

– Vi tenker innstramningsforslagene er unødvendig strenge, og ikke vil løse situasjonen i Europa, sier Cochetel.

Han kommer til å levere en skriftlig kritikk av forslagene i løpet av høringsperioden.

FN: Dette vil ikke løse krisen

Spesielt kritisk er han til forslaget om å innstramme familiegjenforeningen. Han mener dette er en for streng behandling av mennesker på flukt:

– Om du ikke vet om familien din er trygg, kommer du til å uroe deg over dem, sier Cochetel.

Han skjønner at dette kan være effektivt for å ikke få så mange asylsøkere til Norge, men uthever at dette ikke er med å løse krisen Europa er inne i:

– Norge sender et signal om at familieforening ikke er viktig, trolig for å ikke være attraktivt for asylsøkere. Vi mener dette ikke kommer til å løse krisen, sier Cochetel.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ