Mener minister seksualiseres i karikatur: – Ikke ta lett på det

Kommentator Berit Aalborg er blant flere som reagerer på at en minister fremstilles lettkledd og på kne. – Jeg bomma litt, svarer tegneren.

Karikatur Lillehammer Byavis

INGEN KOMMENTAR: Karikaturtegninga ble lagd tidligere denne uka, mens Ine Marie Eriksen Søreide fortsatt var forsvarsminister. Hun sier hun har sett tegninga, men vil ikke kommentere den.

Foto: Scanpix/Faksimile fra Lillehammer Byavis

– Er det noen som kan forklare meg denne «vitsetegningen»?

Det spør kultursjefen i Lillehammer på Facebook, når han deler en karikatur av den tidligere forsvarsministeren Ine Marie Eriksen Søreide på Facebook i dag.

Tegninga viser ministeren i en liten, sort kjole – sittende på kne mellom to uniformerte soldater.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen, og senere Nettavisen, som først omtalte reaksjonene på tegninga som ble publisert i Lillehammer Byavis i går.

– Jeg synes ikke vi skal ta lett på dette, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg til NRK etter å ha deltatt i Dagsnytt 18 samtidig med Søreide fredag.

Berit Aalborg

Berit Aalborg, politisk redaktør i Vårt Land, mener tegninga er et typisk eksempel på det hun mener er en negativ trend i samfunnsdebatten. – Kvinners kropp blir i mye større grad enn for menn til et tema i samfunnsdebatten, sier hun.

Ministeren har sett tegninga

Hun mener tegninga seksualiserer ministeren og viser en måte å omtale kvinner på som hun «ikke har sansen for».

– Man kan si at man kan trekke på skuldrene av det, men dette er ikke morsomt i den store sammenhengen, sier Aalborg, som tror tegninger av denne typen kan føre til at unge kvinner kvier seg for å ta plass i det offentlige rom.

– Jeg tror slike tegninger gjør noe med hvordan unge jenter lærer seg å se kvinner i maktposisjoner. Kvinners kropp blir i mye større grad enn for menn til et tema, sier hun.

Ministeren selv vil ikke kommentere bildet.

– Jeg har sett det, men jeg vil ikke kommentere det, Søreide til NRK.

Tegneren: – Mente det ikke sånn

- Det blir påskeblues, lover Tore Feiring.

Tore Feiring, redaktør i Lillehammer Byavis, sier han angrer på fremstillinga av Ine Marie Søreide Eriksen.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Tegneren av bildet, Tore Feiring, er også redaktør i Lillehammer Byavis. Han sier til NRK fredag kveld at han er lei seg - for at tegninga ble tolka som den ble.

– Dette var en litt sånn «gammal raddis-tankegang» som slo litt feil ut. Jeg har fått med meg at mange ser ting i tegninga som ikke var meninga, sier han.

– Du fremstiller en minister med kløft, i kort kjole, på kne med ansiktet mot de to soldatenes underliv – og hun klyper soldatene i rumpa. Kunne du ikke se for deg at folk la merke til det?

– Jo, jeg skjønner at de gjør det. Jeg har skjønt at jeg bomma litt med bekledninga, sier han, og understreker at hensikten med tegninga var å vise uenighet med dagens forsvarspolitikk.

– Meninga var å vise hvordan vi i Norge, etter tegnerens mening, legger oss flate for Nato og USA. Jeg mente ikke å være sexistisk eller vise noen slags kvinneforakt, sier han, og legger til at han ikke har noen intensjon om å skremme unge kvinner fra samfunnsdebatten.

– Jeg blir lei meg om den tolkes sånn. Men da synes jeg jo tolkninga går litt langt, sier han.

– Angrer du på at du publiserte tegninga?

– Jeg står for hensikten bak tegninga, men jeg angrer på at jeg ikke tegna henne oppreist med bukser, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger