Hopp til innhold

Listhaug om Faten-bråket: Uakseptabelt å trakassere unge jenter

Integreringsminister Sylvi Listhaug skjønner at mange lar seg opprøre over programledere i hijab, men oppfordrer folk til å utvise folkeskikk i debatten.

Integreringsministeren har forståelse for protestene mot NRKs hijabkledte programleder, men sier hatmeldginer er uakseptabelt.

ETTERLYST: Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen etterlyste integreringsministeren i debatten om Fatens hijab-bruk. Nå svarer Listhaug på utfordringen.

Reaksjonene har vært mange etter at det ble kjent at NRK lar hijabkledde Faten Ahmad Al-Hussaini lede en av høstens valgsatsinger.

Kringkastingssjefens rådgiver, Erik Skarrud, opplyser at NRK har mottatt omtrent 4500 klager på programmet, til tross for at det ennå ikke har vært vist.

– Det kommer stadig inn klager fra folk som mener at programlederen ikke burde bære hijab, sier Skarrud.

Programmet har også vært heftig debattert i kommentarfelt og diskusjonstråder på Facebook.

Etterlyste Listhaug

I en kommentar i Aftenposten i dag etterlyser politisk redaktør Trine Eilertsen integreringsministeren i debatten.

Trine Eilertsen

ETTERLYSTE: Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen etterlyste integreringsministeren i debatten.

Foto: NRK

– Kommentaren skrev jeg etter å ha hørt ordene og uttrykkene som ble brukt i klagene på at NRK bruker Faten i hijab i programserien. Én ting er å diskutere om du skal bruke religiøse symboler på TV, men den språkbruken og det hatet du finner i kommentarfeltene, gjør at du må spørre hva som egentlig foregår, sier Eilertsen til NRK.

– Hvorfor er det så viktig at Listhaug tar et oppgjør med dette?

– Sylvi Listhaug er integreringsminister og øverste ansvarlige for at vi klarer å ta imot dem som kommer til Norge på en skikkelig måte. Hun bør være opptatt av hvordan vi snakker om og til hverandre, sier Eilertsen.

Kort tid etter at Aftenposten publiserte kommentaren, svarte Listhaug på utfordringen via sin egen Facebook-vegg.

Vil ikke blande seg

Til NRK sier Listhaug at hun forstår reaksjonene som har kommet på programmet.

– Jeg forstår at det oppstår reaksjoner, fordi man tidligere har påpekt at programledere ikke skal bære kors. At det da skal være greit med hijab, det har jeg forståelse for at skaper reaksjoner.

Selv mener Listhaug det ikke er hennes jobb å diskutere hva NRK tillater og ikke, men sier hun har fått med seg Eilertsens utfordring.

– Jeg har i hvert fall fått oppfordringa, og da sier jeg tydelig fra om at jeg ikke synes det er greit med trakassering av unge jenter. Enten de bærer hijab eller ikke, så mener jeg at vi kan oppføre oss som folk mot hverandre, også i kommentarfelt og i kommentarer mot hverandre. Det er ulike oppfatninger, men man må behandle hverandre med respekt.

– Alvorlige trusler anmeldes

– Alvorlige trusler mot NRK eller NRK-medarbeidere som NRK er kjent med, anmeldes til politiet, sier Øyvind Vasaasen, avdelingsdirektør for medieutspilling og beredskap i NRK.

Thor Gjermund Eriksen

FORSKJELL: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier forbudet mot religiøse symboler i NRK kun gjelder nyhetsprogrammer.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Han ønsker ikke å kommentere eventuelle tiltak som iverksettes i forbindelse med denne type trusler.

Da kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterte klagestormen mandag, var han opptatt av å presisere at forbudet mot religiøse symboler kun gjelder nyhetsprogrammer.

– NRK har en regel om at programledere som leder nyhets- og aktualitetsprogrammer, skal ha en nøytral fremtoning. Man skal ikke ha kors, hijab, eller for den saks skyld grønn lue på seg. Dette er noe helt annet, her skal vi fortelle historien om en ung, norsk, muslimsk jente som skal gjøre seg opp en mening for å delta i stortingsvalget, sa Eriksen mandag.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP