Normal

– Hun har vært en politisk stjerne siden 90-tallet

I dag kunne Ine Marie Eriksen Søreide offisielt tre ut på slottsplassen som Norges nye utenriksminister.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide presenterte fredag landmaktutredningen.

FÅR ROS: Ine Marie Eriksen Søreide blir omtalt som et godt valg som Norges nye utenriksminister.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Antakelsene, og kanskje konklusjonene, om at tidligere forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide skulle bli landets nye utenriksminister ble i dag bekreftet.

– Ine blir ikke utnevnt fordi hun er kvinne. Hun blir først og fremst utnevnt fordi hun er dyktig. Hun kan både sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, roste statsminister Erna Solberg fra talerstolen under pressekonferansen etter statsrådsutnevnelsen i dag.

NYE STATSRÅDER

TRE NYE STATSRÅDER: Statsminister Erna Solberg (H) står med de tre nyutnevnte statsrådene på Slottsplassen fredag.

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Sammen med Søreide fikk også Frank Bakke-Jensen og Marit Berger Røsland nye ministerposter.

Søreide gjør leksene sine

– Søreide er allerede en unik posisjon internasjonalt, fortsetter statsministeren.

– Når jeg møter andre representanter fra andre land innenfor sikkerhetspolitikk, nevner de at vi har en fantastisk forsvarsminister. Vi vil nå få en fantastisk utenriksminister, sier hun.

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er enig i at Søreide er et godt valg.

Janne Haaland Matlary.

GODT VALG: Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener Søreide vil møte en vanskelig verden, men at hun er egnet for jobben.

Foto: Universitetet i Oslo

– Hun er kompetent og hardtarbeidende. Jeg kjenner henne fra arbeidet med forsvarssikkerhetspolitikksektoren, og hun er en som gjør leksene sine veldig nøye. Hun setter seg inn i sakene og er ikke en «flashy» person, sier Matlary.

Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal mener også at den nye utenriksministeren har en god portefølje, og omtaler henne som en politisk stjerne siden 90-tallet.

– Hun har sittet i Høyre sitt sentralstyre siden 2000 og vært fast på Stortinget siden 2001. Hun gjorde en god jobb da hun ledet kirke -, utdannings – og forskningskomiteen. Hun var også kompetent til å ta denne jobben for fire år siden, men nå har hun også fire år som forsvarsminister bak seg som kommer veldig godt med, sier Aurdal.

– Ingenting å skryte av

Under pressekonferansen skrøt statsministeren av at regjeringen nå skrev historie hvor Søreide blir Norges første kvinnelige utenriksminister.

– Vi skriver historie nå når Ine blir utnevnt til utenriksminister. Dette er flott, og det er viktig for Norge som nasjon.

Regjeringens forslag til ny sikkerhetslov

HATT GODT SAMARBEID: Solberg og Søreide under pressemøte om regjeringens forslag til ny sikkerhetslov og ny instruks for forsvarets støtte til politiet tidligere i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dette er Matlary derimot mindre entusiastisk over.

– Norge er et av de siste landene i verden som får en kvinnelig utenriksminister, så det er ingenting å skryte av. Dette var på tide, sier hun.

Søreide har 37 mannlige forgjengere. Likevel understreker Matlary at det er et poeng at det var på Solbergs vakt forandringen skjedde.

– Det er forunderlig det ikke har skjedd før, men poenget er nå også at de tre viktigste postene i politikken tilhører kvinner. Dette er veldig tungt. Det er ikke mange land som har dette, sier hun.

Arver en vanskelig verden

Matlary påpeker videre at Søreide vil møte flere utfordringer.

– Det er en problematisk verden. Vi er i en situasjon hvor stormaktspolitikk er tilbake for fullt. Kina er et sentralisert diktatur med like mye økonomisk makt som amerikanerne. Russerne ruster aktivt opp og bruker militærmakt på klassisk vis for å teste både nabolandene og EU, sier hun.

Videre nevner hun terror, den amerikanske presidenten og EU og britene. Likevel tror både hun og Aurdal at Søreide har diplomatiske ferdigheter som vil kunne håndtere problemene.

– Hun har god trening gjennom alle årene med erfaring. Hun vet hvordan man ter seg, hva man sier og ikke sier under møter, sier Matlary.

trump

Matlary mener verden byr på flere problemer for Søreide, blant annet den amerikanske presidenten Donald Trump.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Solberg avfeier et spørsmål fra salen under pressekonferansen, om byttet av utenriksminister vil ha noe å si for forholdet til Russland og Kina.

– Dette forholdet ligger fast og er ikke utformet på personlig basis. Kjemi kan så klart ha noe å si for dialog, men ellers er alt utformet fra regjeringen i plenum, så det kommer nok ikke til å gjøre noen store forskjeller, sier statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger