Hopp til innhold

Mener Frp bidrar til hatsk debatt

– Fremskrittspartiet misbruker ytringsfriheten. Deres innvandringssyn har ført til en hatsk debatt, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Video AUF-leder: Frp misbruker ytringsfriheten

Nett-TV: AUF-leder Eskil Pedersen mener politikere må ta større ytringsansvar, og retter pekefingeren mot Frp.

AUF-lederen er på Gol i forbindelse med LO Stats kartellkonferanse. I en kommentar til terrorangrepene den 22. juli sier han at Fremskrittspartiet kommer med innvandringsfiendtlige holdninger uten å ta ansvar for hvilke handlinger det kan føre til.

– Ytringsfrihet uten ytringsansvar

– Når Christian Tybring Gjedde skriver om hissige innvandrergutter eller om "Drøm fra Disneyland" der han kommer med grove karakteristikker av hvordan samfunnet vårt er blitt, mener jeg han ikke tar ytringsansvar, sier Pedersen.

I kronikken, som ble publisert i Aftenposten i fjor, skriver Tybring-Gjedde blant annet at Arbeiderpartiet ønsker å «dolke vår egen kultur i ryggen». Han har siden sagt at han angrer på den sterke språkbruken.

– Det er selvfølgelig forskjell på argumenter og vold, men det er klart at alle har et ansvar for hvilke argumenter man bruker. Man må ta det ansvaret når man har en plattform der mange lytter.

– Frp har bidratt til en hatsk debatt

– Politikere må være bevisst hvilke ord de velger, for det former holdninger der ute. Det er naivt å tro at hvis vi får ledende politikere som målbærer ytterliggående holdninger, så vil det stagge de som vil bruke vold for å fremme sitt syn. Politikerne må ta ansvar for samfunnsdebatten og må basere det de sier på fakta. Nyansene må med.

– Hvem snakker du om her?

– Når Per Willy Amundsen snakker om at det blir muslimsk flertall i Oslo om noen år og all statistikk viser at det er umulig å se for seg, bruker han ytringsfriheten sin, men han tar ikke det ansvaret som følger med.

– Det er ingen tvil om at Frp har bidratt til en hatsk debatt om innvandring. Det er få mennesker som ikke har fått det med seg, sier Pedersen.

– Tror mange deler terroristens syn

– Jeg er sikker på at det er mange som deler holdningene til Anders Behring Breivik, sier Eskil Pedersen.

– Vi leser det på nett, vi ser det i hverdagen. Det er til dels ganske rasistiske holdninger og vi må debattere dem med full styrke.

AUF-lederen mener det er naivt å tro at fordommene sprekker, bare slike holdninger blir brakt fram i dagen.

– Vi kan ikke bare la dem lire av seg på nettsider og i aviser. Mange skriver ting vi får vondt i magen av. Vi må debattere med dem som mener at vi bør velge bort det flerkulturelle samfunnet.

– Vi må begynne med politikerne, fordi det er mange mennesker som lytter til dem, avslutter Pedersen.

Ber Pedersen sjekke fakta

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet

Per Willy Amundsen ber Eskil Pedersen holde seg til fakta

Foto: Knut Falch / SCANPIX

– Eskil Pedersen får holde seg til fakta selv når han debatterer, svarer Frps Per Willy Amundsen.

– Jeg har aldri sagt at det blir muslimsk flertall i Oslo om noen år, jeg har sagt at tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det blir et ikke-vestlig innvandrerflertall i Oslo om noen år, hvis utviklingen fortsetter som i dag.

Når det gjelder innvandrerdebatten på internett og nettaviser, er ikke Amundsen uten bekymring.

– Den har et saklighetsnivå som står til stryk og er nok vel fargerik, men jeg vil ikke kneble eller sensurere den. Jeg mener debatter bør være basert på saklighet, både på nett og blant oss politikere.

– Jeg trodde vi alle var tilhengere av mer åpenhet og mer demokrati. Feilinformerte meninger bør møtes med fakta og saklig debatt, ikke sensur og meningstyranni, sier Amundsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger