Meling vil stevne Per Sandberg som vitne

Advokat Brynjar Meling sier at alle politikere som har uttrykt at de skal få mulla Krekar ut av landet, blir stevnet som vitne i retten. Italia har begjært Krekar utlevert.

Brynjar Meling og mulla Krekar

Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar vil stevne Per Sandberg som vitne etter et intervju med NRK i 2015.

Foto: Peder Bergholt / NRK

En av dem som vil bli stevnet, er Per Sandberg. Sentralt i saken er et intervju NRK gjorde med Sandberg i 2015.

Italienske myndigheter ba onsdag Norge utlevere mulla Krekar til Italia, der han er dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging av en domstol i Bolzano i Syd-Tirol.

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han heter, er ikke reiseklar, ifølge advokat Brynjar Meling.

– Jeg tror ikke Krekar er på vei til Italia, ikke ennå. Vi kommer til å bruke alle muligheter vi har, både nasjonalt og internasjonalt for å få stanset en utleveringsbegjæring, som etter vår oppfatning er et klart bestillingsverk fra den norske sittende regjering, sier Meling.

Stevner Sandberg som vitne

Meling har planer om å stevne tidligere nestleder i Frp, Per Sandberg, som vitne i rettsapparatet. Og han er forberedt til å gå hele veien til Høyesterett.

– Det skal bli veldig interessant når tidligere nestleder Per Sandberg skal forklare seg i retten om hva han sa til NRK, januar 2015, med hvilke prosesser han kjente til var i gang. Og han visste noe som journalisten fra NRK ikke visste, sier Meling.

NRKs Anders Magnus intervjuet Per Sandberg i januar 2015 om mulla Krekar. Da var Sandberg nestleder i Fremskrittspartiet, og svarte på vegne av partiet siden Siv Jensen var syk.

Per Sandberg om Krekar

Per Sandberg forklarte seg om Krekar i et NRK-intervju i 2015.

Per Sandberg har så langt ikke svart på NRKs henvendelser torsdag kveld.

...Her skal alle politikere som har vært involvert og som har lovet å få mulla Krekar ut av landet, inn å forklare seg i den grad de har hatt noe med dette å gjøre.

Brynjar Meling

Dermed kan flere politikere bli stevnet som vitner i saken.

Ikke overrasket over utleveringsbegjæringen

Meling var klar over at det kom en begjæring om utlevering i kjølvannet av arrestordren.

– Så det er ikke noen overraskelse for oss. Men det betyr at vi er inne i et spor og kommer til å prøve denne begjæringen for tingrett, lagmannsrett og Høyesterett, sier Meling.

Samme kveld som dommen falt i Italia, ble Krekar nok en gang pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). 17. juli kom tingretten til at Krekar kunne varetektsfengsles i fire uker, i tråd med PSTs begjæring.

Onsdag opplyste Brynjar Meling at fengslingen er anket, rett før ankefristens utløp.

SISTE NYTT

Siste meldinger