Hopp til innhold

Mulla Krekar terrordømt i Italia: – Vil ikke la seg utlevere

Mulla Krekar er i en italiensk rett dømt til tolv års fengsel for terrorisme. Krekars advokat Brynjar Meling kaller dommen «tull, fjas og bare oppspinn».

Rettsbygningen i Bolzano i Nord-Italia

SYD-TIROL: Rettssaken mot mulla Krekar og fem andre menn i Bolzano i Italia har vært utsatt en rekke ganger. Bildet er tatt i forbindelse med en rettsrunde som skulle starte i 2018.

Foto: Ines Margot Zander / NRK

Da rettssaken mot mulla Krekar startet igjen i lagmannsretten i den italienske byen Bolzano i dag, etter en rekke utsettelser, ba aktor om ti års fengsel for Krekar. Dommen ble altså enda strengere: Tolv år i fengsel.

Krekar er tiltalt for terrorplanlegging.

Hans norske advokat Brynjar Meling er ikke nådig i sin karekteristikk av det italienske rettsvesenet etter dommen. Han betegner saken som «tull, fjas og bare oppspinn».

– En bananrepublikk

– Dette er latterlig. Man dømmer en mann som er blitt nektet å forklare seg i retten. Han har fått oppnevnt en advokat som ennå ikke har tatt kontakt med klienten. Mulla Krekar har tilbudt seg å betale av egen lomme for å få henne til Norge for å forberede saken med ham. Hun kan ikke ha hatt noen som helst mulighet til å stille de rette spørsmålene, sier Meling om Krekars italienske advokat.

Advokat Brynjar Meling ser på angivelig IS-brev

ADVOKAT: Brynjar Meling har forsvart Krekar i over 17 år.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Krekar har en rekke bevis som kunne ha vært fremlagt, som han ikke har hatt anledning til å legge frem. Så dette er en dom som er best egnet til å vise at Italia i hvert fall i denne sammenheng, er en bananrepublikk når det gjelder rettssikkerhet.

Den norske regjeringen ville gi mulla Krekar utreisedokumenter slik at han kunne komme seg til Italia og rettssaken mot ham der. Krekar ville imidlertid ikke reise uten å få innfridd flere garantier.

Retten i Italia avslo også Krekars forslag om å forklare seg over videolink.

Har ikke mulla Krekar hatt mulighet til å forklare seg i Italia?

– Mulla Krekar ba om å få reise til Italia, men han ville ha visse garantier med tanke på saksbehandling og hvordan norske og italienske myndigheter ville håndtere hans opphold der. De fikk han ikke. Når man da velger å dømme ham til tolv års fengsel uten å ha hørt det sentrale beviset i saken, nemlig hans forklaring, viser det at det var riktig vurdering å ikke reise dit, sier Meling.

– Motsetter seg arrest og utlevering

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, sto tiltalt i saken sammen med fem andre.

Den lokale avisen Alto Adige og Rai News skrev tidligere i dag at aktor også ba om europeisk arrestordre og utlevering til Italia for de seks tiltalte.

Advokat Meling sier at mulla Krekar vil motsette seg å bli utlevert fra Norge.

– Vi er ikke forberedt på noen arrestordre, og den må eventelt sendes som en rettsanmodning til norske myndigheter, sier Meling.

– Dette kommer til å bli fulgt opp både i Italia med en anke over dommen, og i Norge, hvor han selvsagt vil motsette seg arrest og utlevering.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Krekars italienske advokat.

Meling kaller bakteppet for saken for «et politisk bestillingsverk fra daværende Frp-statssekretær».

NRK kunne i oktober 2016 avsløre at Vidar Brein-Karlsen, daværende statssekretær fra Frp i Justisdepartementet, hadde møtt sin italienske kollega i Roma. Temaet for møtet var ifølge dokumenter NRK hadde fått tilgang til, blant annet en mulig utleveringsbegjæring mot mulla Krekar.

Seks personer dømt

Aktor Pasquale Profiti gikk ifølge Rai News i dag detaljert gjennom anklagene, før han ba om ti års fengsel for Krekar, og fengsel i mellom sju og åtte og et halvt år for de fem andre.

Ifølge Rai News er Krekar dømt til 12 år, mens de andre fem tiltalte har fått mellom syv og et halvt og ni års fengsel.

Etter det NRK forstår plikter norske myndigheter å gjøre en vurdering hvis det kommer en arrestordre på en norsk borger. I en terrorsak vil det trolig være PST som følger opp informasjonen fra Italia og effektuerer en arrestordre hvis de mener det er grunnlag for det.

– PST ønsker ikke å kommentere den pågående rettslige prosessen i Italia per nå, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i Politiets Sikkerhetstjeneste.

Mulla Krekar vitner i utleveringssaken i juni 2016

OSLO: Mulla Krekar vitner i utleveringssaken i juni 2016.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Advokat Brynjar Meling har tidligere sagt at hans klient risikerer å bli deportert til et tredjeland dersom han dar til Italia for å forklare seg.

Italienske medier melder om høy sikkerhet rundt rettssaken der totalt seks står tiltalt.

Rettssaken mot Mulla Krekar skal foregå mandag 15. juli i Italia etter en rekke utsettelser. Men det er lite trolig at han vil være til stedet. Her får du en kjapp forklaring på hvorfor.

Krekar er tiltalt for terrorplanlegging og for å ha ledet nettverket Rawti Shax, som skal ha tilknytning til ekstremistgruppen IS.

Det er snart fire år siden Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel i november 2015. PST bekreftet samtidig at de bisto italiensk myndigheter. Italia trakk begjæringen om utlevering av Krekar året etter.

AKTUELT NÅ