Hopp til innhold

MDG-Hansson kritisk til partiets veivalg

Sentralstyret i MDG ønsker regjeringsskifte, og peker på Ap og SV. Tidligere partitopp Rasmus Hansson mener de gir fra seg sparesset ved å velge side.

MDG-leder Rasmus Hansson

KRITISK: MDGs Rasmus Hansson mener partiet burde beholde maktmiddelet ved å kunne samarbeide til begge sider i norsk politikk.

Foto: Christian Kråkenes

Miljøpartiet De Grønne har hele tiden stått på at de er et blokkuavhengig parti. Nå velger de for første gang side i politikken, når sentralstyret peker på Ap og SV.

For valget i 2021 er det uaktuelt å gå til Høyre, sier MDG-nestleder Arild Hermstad.

– Erna har sittet i regjering i sju år og har hatt alle muligheter til å sette miljø og klima høyt på dagsorden. Det vi har sett er at de har limt seg til et samarbeid med Frp, sier Hermstad til NRK.

Dermed avklarer partiet at de vil ha regjeringsskifte ved det kommende valget, og at de setter blokkuavhengigheten på pause.

Mener partiet gir bort maktmiddel

Rasmus Hansson, tidligere talsperson for MDG, er uenig med ledelsens valg.

– Jeg mener det lureste for MDG er å beholde Sparesset så lenge som mulig. Det er vår mulighet til å presse Ap og Sp på den ene siden og Høyre, Venstre og KrF på den andre siden for best mulig miljøpolitikk, sier Hansson til NRK.

MDG kan havne i vippeposisjon på Stortinget. Hansson mener det å kunne gi eller frata noen regjeringsmakt er det viktigste redskapet partiet har for å få fram miljøpolitikk.

– Vi risikerer det samme som Venstre og SV har gjort gang på gang. Nemlig å love seg bort til henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiet lenge for de har casha inn god miljøpolitikk, advarer Hansson.

Han sier det pågår en debatt i partiet. Siste ord er ikke nødvendigvis sagt, mener han.

– Dette er grunnen til at MDG er nødvendig i norsk politikk. Det har ikke vært vilje til å bruke makt for å gjennomføre miljøpolitikk mot de store partiene som ikke vil det før de må. Jeg mener MDG må beholde det maktmiddelet så lenge som mulig, sier Hansson.

MDG digitale årsmøte 2020

SAMARBEID: Partileder Une Bastholm og nestleder Arild Hermstad har kommet med sine ønskede regjeringspartnere til landsstyret i MDG. Men ingen av forslagene er per i dag i nærheten av et flertall på Stortinget.

Foto: Heiko Junge / NTB

Erkjenner krevende jobb

Når MDG nå peker på et klart regjeringsalternativ, så står de foran vanskelige samtaler, spesielt med Ap.

– Det er ingen tvil om at det blir enormt krevende å få Arbeiderpartiet med på en ny retning i politikken, hvor vi setter ned foten for oljeindustrien. Men vi tror det kommer til å være enda vanskeligere på den andre siden, sier MDG-nestleder Arild Hermstad.

Hermstad trekker også frem store forskjeller i samferdselspolitikken og naturvernpolitikken.

Å legge ned oljeindustrien er langt fra Arbeiderpartiets politikk, sier nestleder Bjørnar Skjæran.

– Vi er krystallklare på at vi vil bygge ny industri på skuldrene dagens olje- og gassindustri. Jeg tror alle skjønner at man kan ikke bygge noe på en industri som ligger med brukket rygg.

Arbeiderpartiets landsmøte 2019

STOR AVSTAND: Særlig på næringspolitikken er avstanden til MDG stor, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran. Han avviser likevel ikke samtaler med MDG etter stortingsvalget neste år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Selv om han mener forskjellen i særlig næringspolitikken er stor, så lukker han ikke døren helt for MDG.

– Vi har en veldig klar plan for regjeringsalternativ, og det er Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Så har vi sagt at vi vil snakke godt med alle partiene som ønsker et skifte. Det vil inkludere MDG og, den dagen de er klar på at de ønsker et skifte.

– Den politiske avstanden er for stor

MDG, Ap og SV er ikke nok til et flertall på Stortinget, viser en sammenstilling av meningsmålinger gjort av Poll of Polls:

  • Alternativet med Ap og SV ville hatt en oppslutning på 33,1 prosent.
  • Først når Sp tas med i blokken med MDG, Ap og SV, får partiene flertall på Stortinget, med en oppslutning på 51,1 prosent.

Ingenting er umulig, svarer Hermstad på spørsmål om de kan samarbeide med Senterpartiet.

– Vi samarbeider mange steder med Senterpartiet også, og vi vet at det er mulig å få de med på god miljøpolitikk. Men de har også valgt en linje og retorikk som gjør det veldig krevende.

For Senterpartiet er det ikke aktuelt å sitte i en regjering med MDG, sier parlamentarisk leder, Marit Arnstad.

Statsminister Erna Solberg redegjør om korona håndteringen

NEI: Marit Arnstad, som er parlamentarisk leder i Senterpartiet, sier at de ikke har noen planer om å gå inn i en regjering med MDG.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Jeg synes det er helt greit at MDG avklarer hvem de ønsker å sitte i regjering med, og vi har også tidligere sagt at synes den politiske avstanden er for stor til å tro at vi kan sitte i regjering sammen, sier hun, og trekker frem rovdyrpolitikk og forvaltning av naturressurser.

Drømmeregjeringen

Selv om Ap og SV er det mest realistiske alternativet, så er MDGs drømmeregjering med Venstre og SV.

– Vi tenker at de grønne partiene på Stortinget burde slått seg sammen og utgjort en blokk mot alle de andre, og først og fremst valgt miljøets side fremfor noen av blokkene, sier Hermstad.

Drømmepartner Venstre vil ikke kommentere frieriet fra MDG. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier at de gjerne samarbeider med MDG. Venstre er en annen historie.

– Man kan vel like godt tro på julenissen. Venstre har valgt sin side i norsk politikk, de samarbeider med Frp, KrF og Høyre.

Finansminister Jan Tore Sanner legger fram Revidert Nasjonalbudsjett

IKKE MED: Venstre er ikke med i SVs planer. SV ønsker nemlig en bred koalisjon på venstresiden – gjerne også med MDG.

Foto: Lise Åserud / NTB

Ikke offisielt

Til helgen avgjøres det om sentralstyrets politikk blir partiets offisielle nye linje. For mens sentralstyret står for daglig drift i partiet, så er det landsstyret som skal ta stilling til viktige saker.

– Hvordan tror du dette vil resonnere i resten av partiet?

– Jeg tror vi kommer med en virkelighetsbeskrivelse som mange i partiet kjenner seg igjen i, og at vi ikke har tro på at Solberg-regjeringen kan levere det vi vil, og at vi trenger et skifte i norsk politikk, svarer Hermstad.

At ingen av alternativene til MDG er i nærheten av et stortingsflertall, er ikke det viktigste, sier Hermstad.

– For oss er ikke regjeringsmakt i seg selv viktig, det som er viktig er at vi bidrar til å flytte politikken. Hvis det krever regjeringsmakt, så gjør vi det.

Selv om MDG nå velger side, insisterer de på å fortsatt kalle seg et blokkuavhengig parti og kaller valget de nå gjør et taktisk spørsmål foran 2021-valget og ikke et retningsvalg.

– Utaktisk å låne bort troverdigheten

Stortingskandidat for MDG i Akershus Kristoffer Robin Haug mener det er en tabbe å peke på en koalisjon med Ap og Sp.

– Jeg mener vi ikke er blokkuavhengige, men at vi tilhører den nye grønne blokka i norsk politikk sammen med SV og Venstre, sier Haug.

– Det er utaktisk av oss å låne bort vår troverdighet på klima og miljø til venstresida. Før dagens regjering hadde vi åtte år med Arbeiderpartiet og Senterpartiet som gjorde nøyaktig lite for miljøet som den sittende regjeringen har gjort. Da blir det feil å gi velgerne inntrykk av at venstresiden har noe som helst mer å komme med på klima og miljø enn det høyresiden har, sier Haug.

Ikke overrasket

Jeg vet ikke om det var meningen at vi skulle bli overrasket over dette, sier miljøpolitisk talsperson i Høyre Stefan Heggelund.

– Det er et parti som i over 80 prosent av sakene i Stortinget stemmer med partiet Rødt. De er med andre ord helt ute på ytterste venstre fløy, sier han.

MDG sier i Politisk kvarter at de ønsker å skifte ut dagens regjering, fordi de har gitt oljeindustrien alt de peker på og har svekka naturvernet kraftig.

– Påstandene deres om dagens klima- og miljøpolitikk er bare sprøyt. Erna Solberg har fått resten av verden til å ta tak i utfordringene med plast i havet. Vi har rekordinvesteringer i kollektiv og jernbane, elbilrevolusjonen er virkelig kommet, hvert eneste år styrker vi hjelpen til industrien til å bli klimavennlig, vi bidrar til kutt internasjonalt og vi skal nå gjennomføre den største klima- og industrisatsingen noensinne gjennom karbonfangst og lagring. Og utslippene går ned med denne regjeringen, sier Heggelund til NRK.

AKTUELT NÅ