Hopp til innhold

– Kan bli det etterlengtede klimavalget

Miljøpartiet De Grønne er det fjerde største partiet i NRKs ferske kommunebarometer. Mens MDG bykser frem, går Arbeiderpartiet kraftig tilbake.

Miljøpartiet De Grønne er det fjerde største partiet i NRKs ferske kommunebarometer.

SE VIDEO: Førstekandidat i Oslo for MDG, Lan Marie Nguyen Berg, gleder seg over å lese om rekordoppslutningen på NRKs kommunebarometer. Her står hun på partiets stand på Karl Johan.

Valglogo

– Vi kommer ikke til å selge oss billig, sier en fornøyd Lan Marie Nguyen Berg om vippeposisjonen Miljøpartiet ser ut til å sikre seg i hovedstaden og i flere andre storbyer.

I Norstats ferske kommunebarometer for NRK setter Miljøpartiet ny rekord med 6,5 prosent oppslutning. Det føyer seg inn i rekken av flere positive målinger den siste tida, og førstekandidaten i Oslo mener det er en trend som har kommet for å bli.

– Det er veldig spennende og jeg er veldig glad for det. Jeg tror det her virkelig kan bli det klimavalget som vi har ventet på lenge.

Meningsmåling kommunevalg 2015 (21. - 26. august)

Parti

Valgresultat 2011

Måling 4. - 9. august

Denne målingen

Endring

Ap

31,7

36,1

32,5

-3,6

Frp

11,4

9,8

10,5

+0,7

H

28

25,3

23,7

-1,6

KrF

5,6

4,6

4,7

+0,1

Rødt

1,5

1,7

2

+0,3

SP

6,7

6,1

5,7

-0,4

SV

4,1

3,4

4,3

+0,9

V

6,3

5,5

5,8

+0,3

MDG

0,9

3,7

6,5

+2,7

Andre

3,8

3,8

4,2

+0,4

– Er altfor naive

I Trondheim står partiets nasjonale talsperson, Hilde Opoku, og snakker om nye klimamål, bybane og matsentral. Med MDGs oppslutning i Norges tredje største by kan hun fort bli partiets første varaordfører.

– Det blir artig. Jeg får si det som Pippi: Det har jeg ikke prøvd før, så det får jeg til!

Men hvem de vil samarbeide med i både Trondheim og Oslo, får ikke velgerne vite før etter valget.

– Vi tar utgangspunkt i vår grønne politikk og ser hvem andre vi kan dra med oss lengst i en grønn retning, sier Opoku.

Vil stemme MDG

Fredrik Bakken (t.v.) og Bastian Klevan Mossige på MDGs stand på Karl Johan. De er begge 16 år, men hadde stemt på Miljøpartiet om de hadde kunnet.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

Kanskje det er blokkuavhengigheten som gjør at de stjeler velgere fra alle de andre partiene bortsett fra Frp. Spesielt populære er de hos førstegangsvelgerne og de som ikke stemte ved forrige valg.

– Det er vi som skal leve fremover, så da er det jo greit om miljøet ikke er helt ødelagt, sier 16 år gamle Bastian Klevan Mossige som hadde gitt sin stemme til MDG om han hadde hatt mulighet.

Men det er ulike meninger.

Synes MDG er for naive

Aksel Smith mener MDGs økonomiske politikk er altfor naiv.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– De har en altfor naiv økonomisk politikk. Det høres jo ut som folk må sulte i hjel mens de venter på å få seg jobb, sier Aksel Smith som er i motsatt ende av skalaen både når det gjelder alder og politikk.

Ap tilbake med 3,6 prosentpoeng

For Arbeiderpartiets del er ikke dette kommunebarometeret like hyggelig lesing med en tilbakegang på 3,6 prosentpoeng. Det tyder på at de lå noe høyt i NRKs forrige måling, mens de nå er på et nivå som bekrefter den generelle tendensen.

– Jeg er jo mest glad i gode målinger, men hadde dette vært valgresultatet hadde det vært et veldig godt valg for Arbeiderpartiet, sier generalsekretær Kjersti Stenseng.

Hun vil ikke analysere årsaken til tilbakegangen, og nekter å la seg skremme av at oppslutningen har dalt på flere målinger den siste perioden.

– Det har vært mange målinger, vi har også ligget veldig høyt på mange og gått ned på noen. Mitt fokus er få et best mulig valgresultat den 14. september,

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger