Hopp til innhold

Miljøpartiet De Grønne: - Vurderer å bringe den norske stat for retten

– Ekstremt interessant, sier Miljøpartiet de Grønne om klimadommen i Nederland. Nå vurderer de å bringe den norske stat inn for retten.

Rasmus Hansson leder Miljøpartiet de Grønne

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne synes dommen i Nederland er meget interessant og utelukker ikke at en lignende sak kan bli brakt for retten i Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vi i Miljøpartiet De Grønne vurdere å gjøre dette og vet at andre vurderer det. Dommen i Nederland gjør det interessant å forsere dette arbeidet, sier stortingsrepresentant og nasjonal talsmann for Miljøpartiet, De Grønne Rasmus Hansson.

Utslippssaken i Nederland var brakt for retten av miljøorganisasjonen Urgenda på vegne av 900 nederlandske borgere. Da dommen ble lest jublet miljøforkjemperne som var til stede i retten.

– Ekstremt interessant! Det er ett år siden vi vedtok en ny miljøparagraf i Grunnloven. Paragraf 112 styrker borgernes rett til ren luft og rent van, og et miljø som er i god stand, sier Hansson.

Staten forpliktet til å treffe tiltak

Paragraf 112 har sine røtter tilbake til 1972. Da fremmet stortingsrepresentant Helge Seip et grunnlovsforslag som gikk ut på at staten skulle være forpliktet til å verne naturmiljøet.

Ifølge paragrafen er staten aktivt forpliktet til å treffe tiltak for å sikre borgernes og kommende generasjoner rett til et godt naturmiljø. Staten er også forpliktet til å invitere borgerne til å få vite om konsekvensene av det regjeringen foretar seg.

Nederland er ikke alene

Det er få land i vesten som har satt i gang tiltak som vil redusere klimautslippene nok til å møte det FNs Klimapanel i 2007 satte som et minstekrav. Hansson sier de vil vurdere overføringsverdien av dommen i Nederland til Norge, gitt at rettssystemene er forskjellige. Åpningen av Johan Sverdrup i Nordsjøen feltet kan være en interessant sak å få prøvet for retten.

Det kan for eksempel være å etterspørre informasjon om konsekvensene for borgerne av å åpne Johan Sverdrup som vil gi 900 millioner tonn ekstra C02 utslipp i atmosfæren i feltets forventede levetid, sier Hansson.

SISTE NYTT

Siste nytt