Hopp til innhold

Slik ønsker politikerne å påvirke deg

I kampen om å nå ut til velgerne sine lager de politiske partiene egne reklamevideoer som spres på nett og i sosiale medier. Statsminister Erna Solberg er sistemann ut.

Erna Solberg

VIDEO: Statsminister Erna Solberg er sistemann ut i rekken. Torsdag la hun ut en politisk video på Facebook. Se videoen lenger ned i saken.

Foto: Skjermdump fra Facebook/Høyre

Justisminister Anders Anundens «skrytevideo» som ble sluppet mandag kveld har fått mye omtale denne uka.

Flere andre politikere har også laget egne politiske kampanjevideoer som har blitt delt på nett den siste tiden.

Partileder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti dukker opp i en slags reklamevideo mot søndagsåpent, Jonas Gahr Støre dukker opp i en Arbeiderpartiet-video kalt Fremtidens Norge, og i dag slapp Erna Solberg sin egen video på Facebook.

Miljøpartiet de Grønne og Senterpartiet har ikke lagt ut noen videoer enda, mens Sosialistisk Venstreparti, Fremskrittspartiet og Venstre har laget videoer om skole, flyktninger og god oppvekst for alle barn.

Nå skal det nevnes at senterpartipolitiker Geir Pollestad publiserte sin egen skrytevideo som tilsvar til Anundsen.

KrFs video:

Aps video:

Viktige virkemidler

Høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude, sier den visuelle kommunikasjonen med bilder og video har blitt viktigere for politikerne.

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude

EKSPERT: Cecilie Staude er sosiale medier-ekspert og sier politiske videoer er noe vi kommer til å se mer av fremover.

Foto: Torbjørn Brovold / BI

– Vi ser nå flere tilfeller av bruk av video til politisk budskap. Målet deres er å få velgerne til å spre innholdet videre. Lage et viralt innhold.

– Det er ikke bare ordene og hvordan de fremstilles som er viktig. Både bilder og video er virkemidler som ofte treffer bedre i sosiale medier, enn de rent tekstbaserte, sier Staude.

Politikere er ifølge eksperten ikke lenger avhengige av massemediene for å spre et budskap.

– De bruker egne verktøy til å lage et budskap selv. Noe som gir en større bredde. Forskning har for eksempel vist at særlig Twitter bidro til at valgkampen i 2013 inneholdt større bredde og mangfold, fordi Twitter ga politikerne mulighet til å sette agenda selv, sier hun.

Viktig element

Politiske kampanjevideoer er ikke noe nytt. I USA legges det ut en rekke ulike kampanjevideoer både før og under valgperioden. Laget enten for å sverte motkandidaten eller å kun formidle sitt eget budskap.

På nettsiden livingroomcandidate.org er det mulig å se kampanjevideoene til de amerikanske presidentkandidatene helt tilbake til 1952.

I 2012 fikk musikkvideoen «Yes We Can», produsert av artisten Will.i.am og sønnen til Bob Dylan, stor oppmerksomhet i USA.

Ifølge nyhetssiden KQED News fikk videoen 26 millioner visninger i løpet av få dager og ga presidentkampanjen til Barack Obama nytt momentum.

Obama slo som kjent John McCain i valget som ga han fire nye år i Det hvite hus.

Kulturstrøm

  • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

    Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

    Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

     shakira
    Foto: AP