Hopp til innhold

Mat-app uten priser ender i Stortinget

– Pris på matvarer er viktig informasjon for forbruker. Det er underlig at Regjeringen mener det motsatte, sier Knut Storberget (Ap). I ny mat-app er all prisinformasjon fjernet - nå ender saken i Stortinget.

Knut Storberget

Knut Storberget fra Arbeiderpartiet kjempet for å få en dagligvareportal. – Opplysninger om pris var en del av intensjonen, sier Storberget.

Foto: NRK

– Det er aktuelt å pålegge endringer i mat-appen, sier Knut Storberget (Ap).

En ny app i regi av Forbrukerrådet nektes å utlevere prisinformasjon om dagligvarer. Det var næringsminister Monica Mæland som satte foten ned for pris i Forbrukerrådets app, fordi hun mener full åpenhet gir prissamarbeid.

Det er en underlig argumentasjon fra næringsministeren.

Knut Storberget, Arbeiderpartiet

– Da Stortinget våren 2015 vedtok en dagligvareportal var prisinformasjon en del av intensjonen, påpeker Storberget.

I stedet får vi nå en mat-app der næringsinnhold og varens opprinnelse foreløpig blir eneste informasjon ut til forbruker, selv om alle kassalappene til kjedene fortløpende mates inn i databasen til Forbrukerrådet.

Appen Peiling

Appen ved navn Peiling kommer nå uten prisinformasjon, men vil opplyse om varens innhold og opprinnelse.

– I strid med Stortingets intensjon

Det kan bli omkamp om appen på Stortinget, for flere partier stiller seg uforstående til Regjeringens beslutning.

– Stortingflertallets intensjon var klar. Pris skulle bli en del av dagligvareportal. I tillegg bør appen ha informasjon om dyrevelferd, kvalitet og etikk, sier Une Aina Bastholm, talsperson i Miljøpartiet de grønne.

Partiet sier de vil forfølge saken i Stortinget.

– Forbrukerne og samfunnet tjener på mer åpenhet, ikke mindre. Det må også Mæland forstå, sier Bastholm.

Une Aina Bastholm

- Mæland må forstå at åpenhet om pris tjener forbrukerne, sier Une Aina Bastholm (MDG).

Foto: MDG

Mener forbrukerne taper på åpenhet

I Næringsdepartementet er de overbevist om at full åpenhet om prisene ut til forbruker vil føre til svekket konkurranse.

– Jeg skjønner at det er vanskelig å forstå, men dette er til forbrukernes beste. Målet er unngå prissamarbeid, en sånn tjeneste ville vært ulovlig dersom kjedene i samarbeid hadde laget en tilsvarende portal, sa Monica Mæland til NRK i går.

– Det er en underlig argumentasjon. Argumentet faller på steingrunn. Er det noen som vet om prisene, så er det dagligvarekjedene, sier Knut Storberget.

Det er ingen hemmelighet at kjedene har prisjegere i hverandres butikker som daglig skanner alle matprisene.

Stortingflertallets intensjon var klar. Pris skulle være en del tjenesten.

Une Aina Bastholm, MDG

– Det er ikke bra nok i forhold til bestillingen vi har kommet med, sier Pål Farstad, næringspolitisk talsmann i Venstre, som er kritisk til Mælands innstilling.

– Det er ikke rett innstilling når Stortinget har vært tydelig på at pris skal være en del av dette, i tillegg til miljø og opprinnelse, understreker Farstad.

I Regjeringen støtter de seg til råd fra Konkurransetilsynet, fagorganet som er underlagt Mæland.

– Det er dessverre ikke første gang regjeringen setter foten ned for mer forbrukermakt. Regjeringen har også skrinnlagt en lov om ny handleskikk, som kunne tatt et oppgjør med maktkonsentrasjonen i matnæringen, sier Bastholm, som er bekymret over at dagligvarekjedenes makt bare fortsetter å øke.

Les: Matbaronene

Les: - Kjedene har mer makt enn noensinne

.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger