Hopp til innhold

Matbaronene stikker av med fortjenesten

Det er butikkjedene som stikker av med fortjenesten når matprisene stiger, ifølge en ny undersøkelse.

Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen.

Det er fire, snart tre butikkjeder som har kontroll over all dagligvarehandel i Norge. Der er inntjeningen god, noe man blant annet kunne se da 500 Rema-kjøpmenn feiret seg selv i Las Vegas i fjor.

Hvem tjener mest på at matprisene stiger her i landet? Er det de som produserer maten, eller de som selger den i butikkene?

Helge Hasselgård, direktør i Dagligvareleverandørenes forening (DLF)

Helge Hasselgård, adm.dir. i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).

Foto: NRK

Fagøkonomene i analyseselskapet Oslo Economics har på oppdrag fra matvare-leverandørene sjekket prisutviklingen på varene i norske butikker i perioden 2011 til 2014.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Matvarekrigen» tirsdag 21.30

Prisene i butikk stiger mest

Resultatet viser at det er landets aller rikeste personer, familiene bak butikkjeder som Kiwi, Meny og Rema 1000 som tjener mest når prisene stiger, ikke de som produserer maten.

– Prisene som kjedene får fra leverandørene har steget noe, men prisene som kjedene tar ut til konsumenten har steget mer i denne perioden, sier administrerende direktør i Daglivareleverandørens Forening, Helge Hasselgård, om funnene i den ferske undersøkelsen.

Konsernsjef Petter Ruzicka i Orkla

Orkla-sjef Peter Ruzicka sier undersøkelsen stemmer med deres erfaring.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Orkla er Norges største matvareprodusent og står for 10 prosent av dagligvare-produksjonen i Norge. Orkla-sjef Peter Ruzicka har sjekket sine egne tall, og de sammenfaller med trekkene i den nye undersøkelsen.

– Det er i hvert fall bare å slå fast at prisene ut til forbruker har økt mer enn priser fra leverandør. Og dette kan vi følge ganske mange år tilbake, sier han til NRK.

– Konkurransen fungerer ikke

Ekspertene i Oslo Economics har samlet inn priser på 1600 varer, noe som utgjør 30 prosent av omsetningen i norske butikker. Analysen viser altså at for disse varene var det butikkene som la på prisene mest.

Hasselgård mener at tallene viser at konkurransen mellom matkjedene er for dårlig.

– Det er konkurransen som skal sørge for at marginene ikke blir for høye i noe ledd. Hvis konkurransen hadde vært så beinhard mellom kjedene som de selv hevder, hadde ikke marginen kunne øke mer enn prisutviklingen fra leverandørene, sier Hasselgård.

Kritiserer undersøkelsen

Ingvill Størksen, direktør for daglegvare i Virke

Ingvill Størksen, direktør for daglegvare i Virke, er skeptisk til undersøkelsen.

Foto: Virke

Hasselgård får motbør fra Virke Dagligvare som organiserer flesteparten av butikkjedene i Norge.

– Det er grunn til å være spørrende til denne undersøkelsen leverandørene har bestilt, sier direktør Ingvill Størksen.

– Våre tall og tall fra Statistisk sentralbyrå viser det motsatte, nemlig at det er leverandørene som står for prisøkningen og ikke dagligvarekjedene.

Størksen lover at Virke skal gå grundig inn i tallene og sjekke funnene fra Oslo Economics.

Marginvekst i matbransjen - butikkjedene tjener mer på varene de selger

En ny undersøkelse viser at butikkjedene tjener mer på varene de selger, sammenlignet med innkjøpspris fra produsentene.

Foto: Prisutvikling i dagligvaremarkedet, rapport fra Oslo Economics 2015