Hopp til innhold

Regjeringen dropper lov om god handelsskikk

Etter det NRK erfarer blir det ikke noe av loven som opposisjonen og flere aktører i dagligvarehandelen lenge har etterlyst.

matvarepriser

VIL IKKE HA NY LOV: Regjeringen vil heller styrke konkurranseloven.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Gunnar Gundersen

ANTYDET: Gunnar Gundersen debatterte situasjonen i dagligvarebransjen i Politisk kvarter.

Foto: Stortinget

I stedet for en ny lov om god handelsskikk kommer trolig Regjeringen i stedet med en ny og skjerpet konkurranselov.

I Politisk kvarter onsdag morgen var det nettopp det Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen, antydet.

– Det er kanskje bedre å forsterke Konkurranseloven og forsterke Konkurransetilsynet, enn å risikere å pulverisere ansvar ved å opprette nye tilsyn og nye lovverk. Det vil komplisere et allerede komplisert regelverk, sa han.

Etter det NRK erfarer har Regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre har blitt enige om en slik løsning. NRK skrev onsdag om NHO, som kunne fortelle at leverandørene opplever et press som aldri før om å få komme inn i hyllene til de tre kjedene.

– Det var allerede utfordringer før, men nå blir det enda færre hyllemeter og økt press på leverandørene. Små og nye produkter kan få problemer med å komme inn. På sikt vil innovasjonen tape på det, sa Ingebjørg Harto, næringslivsdirektør i NHO.

– Bekymret

Geir Pollestad, Sp

VIL HA: Geir Pollestad (Sp) mener loven bør legges fram i løpet av høsten.

Foto: Margret Helland

Opposisjonen på Stortinget har sterkt frontet ønske om en ny lov med økt regulering og det de mener gir en mer rettferdig konkurranse. Spesielt etter Coops oppkjøp av ICA Norge, som gjorde at fire dagligvarekjeder ble til tre. Geir Pollestad (Sp), leder for nøringskomiteen har uttalt følgende til NRK.

– Vi har all grunn til å være bekymret. Når det kun er tre aktører igjen, så styrker det behovet for mer tilsyn, men også en egen lov regulerer og legger opp noen kjøreregler for hvordan forholdet mellom leverandør og dagligvarekjedene skal ordnes. Jeg har en klar forventning om at regjeringen legger fram denne loven i løpet av høsten, sa han.

– Handler om forbrukeren

Knut Storberget

VIL HA: Knut Storberget og Arbeiderpartiet har lenge etterlyst loven.

Foto: Scanpix/NTB

Arbeiderpartiets Knut Storberget er på samme linje som sin tidligere regjeringskollega.

– Det er en lov som kan bedre konkurransesituasjonen i dagligvare. Det er en viktig sak fordi det handler om at vi som forbrukere skal få kjøpe trygg mat, helst til en billigst mulig penge, sier han.

Landbruks- og matdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

AKTUELT NÅ