Hopp til innhold

Mann ringte nødnummer 45 ganger på én kveld

En mann i Oslo fikk onsdag beslaglagt telefonen etter å ha ringt 112 for mange ganger. – Bortimot 75 prosent av alle nødanrop er ikke reelle, opplyser politiet.

Brukergrensesnittet til politiet 112-anrop

TULLETELEFONER: Politiet opplever at mange ringer 112 med problemer som ikke angår dem. Slik ser det ut hos politiet når de mottar nødanrop.

Foto: Oslo-politiet

Onsdag kveld rykket politiet i Oslo ut til en person som hadde ringt 112 bortimot 45 ganger. I leiligheten fant politiet åtte andre telefoner. Det ble opprettet sak og telefonen ble beslaglagt.

– Vi har noen få personer som går igjen når det kommer til ekstremt misbruk av politiets nødnummer, men det er ganske uvanlig, forteller operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NRK.

Hun forteller at det ikke finnes eksakt statistikk på hvor mange av nødanropene til politiet som er reelle, men opplyser at cirka 70-75 prosent av telefonene aldri blir satt videre fra sentralbord.

– Vi setter veldig pris på at alle disse siles ut og ikke kommer fram til oss, sier hun.

Kjent problem

På Sørlandet fikk politiet i Agder inn 34.498 telefoner på nødnummeret i løpet av fjoråret, mens saker der politiet rykker ut på alvorlige hendelser bare utgjør fire prosent av alle anropene. Totalt 1277 utrykninger.

​– Det viser at de aller fleste telefonene ikke handler om nød og alvorlige situasjoner, men om helt andre ting, har stabssjef i politiet i Agder, Bård Austad tidligere uttalt til NRK.

Han har personlig opplevd at folk ringer inn for å spørre om hjelp til å komme inn på utesteder eller om politiet kan bestille drosje.

Politifolk roper ut rimeregle om nødnummer 112

Loggfører ikke tulletelefoner

Pressevakt Marianne Utnes Kjøsnes i Brann- og redningssentralen i Oslo forteller at «tulletelefoner» til 110 ikke loggføres, men at det generelt sett oppstår slike samtaler maks én gang i uken.

– Vi er ikke særlig plaget, men de få gangene det skjer er det som regel barn og ungdom på andre siden av røret, forklarer hun.

Kjøsnes opplyser at mange som ringer inn til brann- og redningstjenestens nødnummer får løst situasjonene sine via telefon. Det er derfor mange situasjoner de ikke rykker ut til, men som likevel ikke vil regnes som en «tulletelefon», forklarer hun.

– Noen bruker 113 litt for ofte

Avdelingsleder Terje Kluften ved AMK Oslo forteller at heller ikke de fører noen statistikk på antall henvendelser de anser som unødvendige, men at «noen bruker 113 litt for ofte».

– Politiet har mye større andel feilringing enn oss, og jeg har ingen gode tall på det. Men vi tar alle på alvor og vurderer situasjonen ut ifra sjekklisten. Noen samtaler er tøffe uansett, sier han.

I tillegg forteller han at det er en del sesong-variasjoner. I disse tider mottar AMK i Oslo flere telefoner om vepsestikk og huggorm-bitt enn vanlig.

AMK i Oslo, Akershus og Østfold mottar rundt 150.000 samtaler i året.

AKTUELT NÅ