Hopp til innhold

Tar månelandingen til Bali

Norge vil kjempe for at CO2-rensing blir godtatt som klimatiltak under de kommende miljøforhandlingene, varsler miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Erik Solheim
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Statsråden peker på to områder hvor Norge skal bidra under det kommende Bali-møtet. Møtet er første skritt på veien mot en ny klimaavtale til å erstatte Kyoto-avtalen.

På møtet skal Norge blant annet kjempe for at CO2-fangst fra gasskraftverket på Mongstad blir akseptert som et klimatiltak.

Les også: Klimaregning på 12 milliarder i året

- Storparten av utslippene kommer fra et begrenset antall kraftverk og industribedrifter, og hvis de utslippene kan fanges og ledes ned i jorden, så har vi gjort et enormt viktig skritt for miljøet, sier Solheim.

Brobygger mellom fattig og rik

Norge vil også bidra som brobygger i forhandlingene, mener miljø- og utviklingsministeren.

- Norge skal også være en brobygger mellom de fattigste og de rikeste landene under klimaforhandlingene på Bali, sier Solheim.

- Hvis ikke de fattigste føler at de får penger til å gjennomføre klimatiltak, så vil ingen av dem være med på en ny avtale.

Miljøbevegelsen avventer

De tre statsrådene la ikke frem nye forslag under pressemøtet tirsdag.

Og miljøvernerne avventer Regjeringens oppførsel på Bali før den vil rose Norges innsats.

- Vi forventer at Regjeringen ikke bare bedriver tomprat under forhandlingene, men at de også legger konkrete penger på bordet, blant annet til bevaring og vern av regnskog, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger