Hopp til innhold

Krever granskning etter Jensen-dom: – Må få konsekvenser for flere

Flere krever nå en ekstern granskning av Oslo politidistrikt, men justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) har ikke bestemt seg ennå. – Jeg vil komme tilbake til det når dommen er rettskraftig, sier hun.

Justisminister Monica Mæland

– Det er åpenbart at vi må lære av denne saken. Jeg vil komme tilbake til hvordan de kan gjøres når dommen er rettskraftig, sier Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H)

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Her må det en uavhengig granskning av politiet til for å undersøke om det kan være flere politifolk som har opptrådt i strid med både regelverk og lover, og om kontrollrutinene i politiet er gode nok til å fange opp den type virksomhet, sier kommentator og debattansvarlig i Dagbladet, Martine Aurdal, til NRK.

– Denne saken må påvirke og få konsekvenser for langt flere enn Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, legger hun til.

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble fredag morgen dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Justis- og beredskapsministeren sier hun tar den ferske dommen til etterretning, men lover ingenting med tanke på en granskning.

– Jeg tar saken til etterretning, og det er åpenbart at vi må lære av denne saken. Jeg vil komme tilbake til hvordan de kan gjøres når dommen er rettskraftig, sier hun til NRK.

Kommentator og debattansvarlig i Dagbladet, Martine Aurdal.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal sier i et intervju at Jensen-dommen må få konsekvenser for flere enn Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Snudde om granskning

Etter at Jensen ble funnet skyldig og dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett, tok daværende justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) initiativ til en ekstern og uavhengig gransking.

Begrunnelsen var at tilliten til politiet var svekket. Daværende politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, var også åpen for en gransking.

Da ankesaken begynte, snudde Justisdepartementet. De ville ikke vurdere en gransking før en eventuell dom var rettskraftig.

Siden Amundsens oppfordring har tre justisministre kommet og gått uten at det har skjedd noe mer.

– Dette må snarest mulig opp av skuffen. Nå har det ligget der under tre justisministre, sier Aurdal.

Statsminister Erna Solberg mener saken nå har vært grundig behandlet av domstolen i flere omganger.

– Vi skal bare ta dette til etterretning, og ikke kommentere substansen i selve dommen. De har gjort det som er deres jobb å gjøre. Det vi må se på i ettertid er om rammeverket rundt hans arbeid i politiet har vært godt nok, og det er blant de tingene vi måtte ha en rettskraftig dom før vi kunne iverksette, sier hun.

Dommer Halvard Leirvik leser dommen i saken mot Eirik Jensen

Dommer Halvard Leirvik leser dommen i saken mot Eirik Jensen

– Må være en systemfeil et eller annet sted

Kriminolog Paul Larsson ved Politihøgskolen

Paul Larsson ved Politihøgskolen sier Jensen-dommen viser at det er en systemfeil et eller annet sted hos norsk politi.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Paul Larsson, forsker ved Politihøgskolen, sier til NRK at dommen er helt enestående i norsk sammenheng.

– Det er ingenting som er i nærheten i det hele tatt når man ser på omfanget og størrelsen av saken. I det hele tatt så er det få korrupsjonsdommer knyttet til politifolk i Norge, sier han.

Han mener dommen viser at det er feil i systemet.

– Det er innlysende at norsk politi må sette seg ned og gå igjennom denne dommen. Det må være en systemfeil et eller annet sted her. Man må se nøye på hvordan dette kunne foregå så lenge og hvordan det kunne skje, sier Larsson.

Eirik Jensen og samboer Ragna Lise Vikre ankommer retten.

FØR DOMMEN: Eirik Jensen og samboer Ragna Lise Vikre utenfor Oslo tinghus fredag morgen.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Flere vil ha gransking

Martine Aurdal er ikke den eneste som nå vil ha en ekstern granskning av Oslo politidistrikt.

Leder Lene Vågslid (Ap) i Stortingets justiskomité mener også det er nødvendig med utgangspunkt i dommen.

– Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig. Jensen har misbrukt tilliten han er gitt av samfunnet, og det er svært bekymringsfullt at dette kunne skje. Tilliten til politiet er stort sett høy i Norge, og slik skal det fortsette å være, sier Vågslid til NTB.

Hun sier hun er glad for at Oslo politidistrikt på eget initiativ har tatt grep for å skjerpe «sine egne rutiner, sine etterforskningsmetoder og interne kultur».

– Men alle vil uansett være tjent med en ekstern gjennomgang av denne saken, som ikke bare angår Oslo politidistrikt, men i bunn og grunn om tilliten til politiet og deres samfunnsoppdrag, sier Vågslid.

– Viktig for tilliten

Sigve Bolstad

Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener en ekstern gransking vil være viktig for tilliten til politiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund tror mange vil sitte igjen med spørsmål om hvordan noe slikt kunne skje.

– Noen spør seg sikkert også om det er rett, stemmer det? Vi er veldig klare i Politiets Fellesforbund på at vi har tillit til rettssystemet og stiller ikke spørsmål til det. Men den gjengse oppfatningen i våre rekker er at det er mange spørsmål likevel, utenom det juridiske, sier han.

Bolstad mener at det nå er viktig å heve saken over norsk politi. Han tror en ekstern gransking vil være viktig for tilliten til politiet.

– Rettsoppfatningen og tilliten i befolkningen blir større når noen eksterne har sett på det, enn når man i slike alvorlige saker selv skal ta en gjennomgang. Alle vil være tjente med å få en ekstern gjennomgang, sier han.

Politidirektøren: – Alvorlig sak

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier det er en svært alvorlig dom og en uheldig sak for norsk politi.

Politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier de nå skal gå gjennom dommen og bevisene for å se om det er grunnlag for en ekstern granskning.

Foto: Heiko Junge

– Politiet har generelt høy tillit blant befolkningen, men at denne saken kan være egnet til å rokke ved den tilliten utelukker vi ikke, sier hun og legger til:

– Jeg vil si at med tanke på det Eirik Jensen er dømt for, så har det skjedd mye på rutiner, oppfølging av enkeltmedarbeidere og ledelse siden han handlet på 90- og 2000-tallet.

Også Bjørnland er avventende med tanke på en ekstern granskning frem til Politidirektoratet har fått gått gjennom dommen og etterforksningsmaterialet.

– Vi skal ha en strukturert gjennomgang for å se om det er læringspunkter. Når vi har gjort det så får vi se om det er behov for en ekstern gjennomgang av dette materialet, sier hun.

Følg rettssaken direkte her:

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ