NRK Meny
Normal

Mæland: – Kommisjonsrapporten er et nullpunkt vi må videre fra

Etter kritikk fra egen justisminister som mener verken politiets evaluering eller innsats 22. juli var bra nok svarer politidirektøren: – Jeg er lei av å svare på om jeg har tillit, sier Øystein Mæland.

Politidirektør Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland og norsk politi har måttet tåle sterk kritikk etter at 22. julikommisjonen la frem sin rapport.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Grete Faremo

Grete Faremo

Foto: NRK

I dag kom nok en knusende dom over politiets håndtering av 22. juli. Denne gangen fra justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Faremo slo fast at hun mener politiet ikke har lykkes i sin evaluering.

– Det gjør alvorlig inntrykk når kommisjonen konstaterer at (...) myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet, at norsk politi ikke bestod prøven. Vi klarte ikke politioperasjonen, og vi har ikke klart evalueringen i etterkant, sa Faremo under Arendalsuka onsdag.

Hun sa hun ville stille langt strengere krav til politiet og politidirektøren i fremtiden.

Innrømmer svakheter

Etter uttalelsen fra Faremo sier politidirektør Øystein Mæland følgende til NRK:

– Dette har jeg jo selv snakket om så sent som i går, at det er helt åpenbare svakheter der. Vi må se på hvordan vi klarer å rigge fremover for å se hvordan vi skal klare å evaluere kritiske hendelser.

Da politiets egen evaluering av politiaksjonen 22. juli ble lagt frem i mars, frikjente derimot den såkalte Sørland-rapporten politiets innsats i mye større grad.

Konklusjonene i egenevalueringen lå milevidt fra den knusende dommen over politiets innsats i 22. julikommisjonens rapport som ble lagt frem mandag 13. august i år.

Les om de sprikende konklusjonene i rapportene her

Etter fremleggelsen av rapporten mandag fikk politidirektør Øystein Mæland spørsmål om hvorfor det var vannvittig store sprik mellom politiets egen rapport og kommisjonsrapporten.

– Jeg slutter meg ikke til dine formuleringer om et vannvittig stort gap utifra det jeg foreløpig har sett, svarte han da.

Lei av spørsmål om tillit

Politidirektøren sier han allerede har vært i kontakt med både justisdepartementet og statsråd Faremo om temaet etter kommisjonsrapporten.

– Jeg er opptatt av at vi skal gjøre vår del av jobben for at både politiet og hele justissektoren samlet skal komme ut med konkrete planer for hvordan vi skal komme videre fra det jeg vil kalle et nullpunkt kommisjonsrapporten på mange måter definerer for oss, sier Mæland.

– Opplever du at du har tillit fra justisministeren?

– Det spørsmålet får jeg hver dag, og jeg blir lei av å kommentere det. Du må ta som utgangspunkt at hvis jeg ikke har det, så sitter jeg ikke her, sier Mæland før han fortsetter.

– Jeg har ikke fått noen signaler som tyder på annet enn at jeg har tillit.

Hasteinnkaller politimesterne

Mæland har innkalt alle norges politimestre til møte om strakstiltak torsdag 16. august.

– Jeg kaller alle politisjefene inn til et møte spesielt for å gjennomgå hovedpunktene i 22. juli-kommisjonens rapport, sier politidirektør Øystein Mæland til NRK.

Han forteller at dette inkluderer alle politimestrene og sjefene for særorganer som Kripos og Økokrim. Dermed vil også politimestrene Sissel Hammer fra Nordre Buskerud politidistrikt og Anstein Gjengedal fra Oslo politidistrikt stille.

Politidirektøren bekrefter overfor NRK at han på fredag skal møte justisminister Grete Faremo og legge fram planene for å utvikle politiet etter avsløringene fra kommisjonen.

– Det er naturlig i en situasjon der vi får så tung kritikk som vi her får med god grunn, at jeg samler den ledergruppen som styrer politiet over hele landet, sier Mæland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger