Hopp til innhold

Politidirektøren beklager at Breivik ikke ble pågrepet før

(FOLKETS HUS, NRK.no) For første gang siden 22. juli beklager politiet at de ikke pågrep Anders Behring Breivik tidligere.

Politidirektør Øystein Mæland

– Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før, sier politidirektør Øystein Mæland.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før, sier politidirektør Øystein Mæland.

Slik åpnet politidirektør Øystein Mæland pressekonferansen torsdag der politiet presenterte sin interne evaluering etter 22. juli.

– Kunne politiet vært raskere på Utøya? Svaret er ja

Mælands uforbeholdne unnskyldning på vegne av egen etat, er første gang politiet kommer med en offisiell beklagelse etter 22. juli.

– Jeg beklager på vegne av politiet at vi ikke lyktes med å pågripe gjerningsmannen tidligere. Hvert minutt var ett minutt for mye. Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før, sier Mæland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Politidirektøren beklaget

– Hvert minutt var ett minutt for mye, sa politidirektør Øystein Mæland og beklaget at Anders Behring Breivik ikke ble pågrepet tidligere.

På sitt eget spørsmål om politiet kunne ha vært på Utøya tidligere, er Mælands svar klart.

– Kunne politiet vært raskere på Utøya? Svaret er ja, sier politidirektøren.

– Hvis båten ikke hadde vært overlastet og havarert, kunne politiet vært raskere på Utøya. Om det hadde ført til et annet og bedre utfall, kan vi likevel ikke si noe sikkert om, men vi kan heller ikke utelukke det.

Mæland presiserer at lokalt politi var klare på landsiden, men prioriterte å lete etter båter da de fikk melding om at beredskapstroppen var på vei.

– Vi vet at beredskapstroppen har ekstra kvalifikasjoner i akutt, avansert førstehjelp og skuddskader som andre i politiet ikke har, og vi vet at de reddet liv etter at gjerningsmannen var tatt. Dette viser at minutter både ble tapt og vunnet. Men jeg forstår spørsmålene, og jeg forstår behovet for svar, sier Mæland og beklager også at informasjonen både internt i politiet og ut til pårørende og presse var for dårlig.

– Var ikke dimensjonert for å håndtere en slik hendelse

Han slår samtidig fast at alle polititjenestemennene gjorde sitt aller ytterste i en svært krevende situasjon 22. juli, men sier også at politiet ikke var dimensjonert for å håndtere en slik situasjon.

– Vi kan i dag med sikkerhets fastslå at politiet ikke var dimensjonert til å håndtere alle følger av en slik hendelse som rammet oss den 22. juli i fjor, midt i ferietiden.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video – Kunne vært raskere på Utøya

– Hvis båten ikke hadde vært overlastet og havarert, kunne politiet vært raskere på Utøya, sier politidirektør Øystein Mæland.

– 54 forbedringspunkter

I løpet av de siste syv månedene har det såkalte Sønderland-utvalget, ledet av tidligere politimester Olav Sønderland, vurdert innsatsen til politiet den 22. juli og i ukene etterpå.

– Vi har satt opp 54 forbedringspunkter, og 33 som peker på gode elementer som vi skal ta med oss videre, sier Sønderland.

– Når det gjelder alarmsystemet ved varsling, er det bare en ting å si: Systemet sviktet, og et nytt system må være sikkert.

Han peker også på at norsk politi per i dag ikke er dimensjonert for å kunne håndtere slike kriser som rammet 22. juli.

– Ingen politidistrikt er dimensjonert for å håndtere kriser som 22. juli uten bistand, sier Sønderland.

– Det var heller ikke kapasitet til å motta alle henvendelser på nødtelefonen. Her må det skje forbedringer. Vi vurderer også at det er behov for å utrede krav til minimumsbemanning, legger han til.

Forsvarer politiaksjonen på Utøya

Evalueringen av politiets innsats tar imidlertid ikke kritikk for hvordan politiaksjonen på Utøya ble gjennomført.

Sønderland avviser at politiet brukte for lang tid på å planlegge aksjonen.

– Innsatsen på Utøya var i tråd med regelverket, konkluderer han.

Det ble brukt faglig skjønn da man bestemte oppmøtested for beredskapstroppen, sier han.

– Da troppen var framme på Utøya, gikk de i rask konfrontasjon med gjerningsmannen for å nøytralisere ham, påpeker Sønderland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fremlegging av evalueringen av politiets innsats 22. juli

Utvalgsleder Olav Sønderland, politidirektør Øystein Mæland, politimester i Oslo Anstein Gjengedal og politimester i Nordre Buskerud Sissel Hammer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Systemet for riksalarm fungerte ikke

Politiet har fått kritikk fordi det tok 77 minutter fra bomben eksploderte i Regjeringskvartalet til det ble slått riksalarm.

Sønderland sier at det ble meldt fra om behov for å varsle politiet i hele landet, men at systemet ikke fungerte.

– Det ble sendt riksalarm, men systemet for nasjonal varsling fungerte ikke, sier Sønderland.

Utvalgets leder, Olav Sønderland, har understreket at formålet med rapporten ikke er å lete etter syndebukker, men å komme frem til tiltak som kan bedre innsatsevnen til politiet i fremtiden.

– Trusselnivået gikk fra lavt til ekstremt

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, sier at han har stor forståelse for at det stilles kritiske spørsmål til politiet etter en slik tragedie.

– Ikke minst har pårørende behov for svar, påpeker han.

Gjengedal forteller at politiet ikke hadde noen opplysninger om trusler fredag 22. juli.

– Vi var bemannet for en vanlig fredag i fellesferien. Politidistriktet var ikke dimensjonert for det som skulle skje denne dagen. Vi iverksatte straks varsling av tilgjengelige mannskaper, som ble satt til å redde liv i en ekstrem og uoversiktelig situasjon, sier Gjengedal.

– I løpet av kort tid fikk vi melding om eksplosjoner ni ulike steder i oslo. Det tok litt tid før vi fikk klarlagt at det var snakk om én eksplosjon som hadde forårsaket store ødeleggelser i nærområdet. I løpet av kort tid gikk trusselnivået fra lavt til ekstremt.

Gjengedal sier de raskt forsto at det dreide seg om et terrorangrep.

Da tilsier trening og erfaring fra andre land at angrepet følges av et anslag nummer to.

– Vi trodde at et anslag nummer to skulle skje i Oslo sentrum. At det skulle skje i form av skyting mot ungdom på en øy i Tyrifjorden, hadde ingen forestilt seg, sier Gjengedal.

Han tar kritikk på det tok for lang tid å håndtere opplysningene om mulige gjerningsmenn, og på at politihelikopteret ikke ble satt i beredskap tidligere.

– Mannskapene burde ha vært innkalt langt tidligere, sier Gjengedal.

Preget politidirektør

Øystein Mæland avsluttet pressekonferansen med å sende en hilsen til de etterlatte, og en takk til blant andre de frivillige.

– 22. juli har preget Norge og norsk politi. Våre tanker og vår medfølelse går til de overlevende, etterlatte og pårørende som har mistet sine kjære i Oslo og på Utøya, sier en preget politidirektør.

– Jeg vil også rette en takk til alle sivile og frivillige som bidro med uvurderlig hjelp til politi og redningsmannskaper, til alle i politiet som gjorde sitt ytterste under aksjonen, alle de i politiet som har bidratt i etterarbeidet og en imponerende etterforskning. Jeg vil også rette en takk til Forsvaret som bidro med viktige ressurser, og en takk til alle i nødetatatene som bidro til å redde liv og vise omsorg ved å ta hånd om skadde og pårørende.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger