Ber om at 29 forklaringer fra 22. juli-kommisjonen frigis

Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber kulturminister Hadia Tajik frigi forklaringene til 29 embetsmenn i forbindelse med 22. juli-kommisjonens arbeid.

Hadia Tajik

Hadia Tajik har lovt at også forklaringene til embetsmennene som forklarte seg for 22. juli-kommisjonen frigis. Hvilke, blir klart i kveld.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kulturminister Hadia Tajik ga i forrige måned etter for presset fra Stortinget om å offentliggjøre forklaringene som sentrale byråkrater ga til 22. juli-kommisjonen.

Departementet ville først bare frigi forklaringene fra de involverte statsrådene, men etter press fra indre rekker, opposisjonen og Kontroll og konstitusjonskomiteen snudde Tajik.

– Må definere ledende embetsmenn

Spørsmålet har vært å definere hvor mange av dem som forklarte seg som kan defineres som ledende embetsmenn, og hvor mye av informasjonen i dokumentene som kan gjøres offentlig.

Ett av spørsmålene er om avdelingsledere kan fritas fra dette.

Kontroll- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget bestemte i dag at alle forklaringene, 29 i tallet, må frigis til offentligheten.

– Vi har bedt om at ytterligere fire forklaringer frigis. Bakgrunnen er at vi mener det er liten forskjell på om man frigir 25 som det lå an til i det første forslaget, eller 29 som inkluderer avdelingslederne, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp) til NRK.no.

Han sier komiteen ville unngå å måtte gå to runder med departementet, dersom det viser seg at de første 25 forklaringene ikke er nok.

– Derfor ber vi om alt på en gang, sier Anundsen.

Tar tid

Kulturdepartementet opplyser til NRK at det uansett ikke er aktuelt med offentliggjøring av dokumentene i kveld.

Det kan ta noe tid å gå gjennom alle dokumentene og gjøre den nødvendige sladdingen, opplyser departementet.

Anundsen har forståelse for at det vil ta noe tid å sensurere deler av dokumentene, men forventer at de er klare for offentligheten i løpet av en ukes tid.

Hadia Tajik sier til NRK at de allerede er i gang med å forberede dokumentene.

– Det er viktig for meg at Stortinget får de dokumentene de mener at de trenger for utøve sin kontrollfunksjon. Riksarkivet er allerede i gang med å klargjøre referatene slik at de kan sendes over til komiteen. Dette arbeidet vil slik det ble varslet i brevet til komiteen ta om lag to uker, sier Tajik.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger