NRK Meny
Normal

LO-lederen: – Det er så mye snuskomtusk

Høringen om ny arbeidsmiljølov vekker sterke følelser. En harmdirrende LO-leder mener det allerede er så mye «snuskomtusk der ute» at flere midlertidig ansettelser bare vil gjøre vondt verre.

Gerd Krsitiansen var i dag i stortingshøring om ny arbeidsmiljølov.

Økt adgang til midlertidig ansettelser skaper debatt under høringen om ny arbeidsmiljølov.

I onsdagens maratonhøring på Stortinget om regjeringas forslag til ny arbeidsmiljølov står striden om økt bruk av midlertidig ansettelser. Vil det gjøre at flere får jobb eller vil det føre til at stadig færre blir fast ansatt?

Dagens lovverk krever at de midlertidige må fylle et vikariat eller være i en prosjektstilling, mens arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener bedrifter fritt skal kunne ansette midlertidige i inntil ett år.

– Gud bedre meg det er så mye snuskomtusk der ute og omgåelse av dagens lov. Enda verre kommer det til å bli om man utvider slik det foreslås, er LO-leder Gerd Kristiansens budskap til en fullsatt høringssal.

Mener forslaget kan reverseres

Kristin Skogen Lund

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Mens LO altså mener forslaget vil være en katastrofe for norsk arbeidsliv, er arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virkes budskap at forslaget vil sikre bedriftenes vekst.

– Når bedrifter omstiller eller nyetablerer vil de være forsiktige med å ansette, og da er det viktige å redusere den risikoen, sier adm.direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Arbeidstakerorganisasjonen Unio hevder regjeringens politikk gjør at flere kvinner vil sette livet sitt på vent.

– Hvis vi ser at dette får sånne utslag, at kvinner venter med å få barn og flere blir midlertidige, så må vi selvfølgelig revurdere det her, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

– Men det er klart flere vil tørre å ansette litt raskere når du senker terskelen.

– Midlertidige vil please sjefen

Anne-Kari Bratten

Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.

Foto: NRK

Det er bare én arbeidsgiverorganisasjon som taler regjeringas forslag mitt imot. Anne-Kari Bratten i Spekter vil heller ha trygge arbeidstakere enn midlertidige som er opptatt av å smiske med sjefen.

– Faste ansatte tør å si ifra når noe går på sikkerheten løs, når noe ikke fungerer eller når de har ideer til hvordan ting kan gjøres annerledes. De midlertidige er mer opptatt av å please sjefen og er redde for å gjøre feil, sier Bratten.

Hun mener diskusjonen om midlertidighet er blåst helt ut av proporsjoner.

– Det er ikke noe vits å bruke en kalori mer på denne diskusjonen. I Norge fremover kommer vi til å mangle så mye arbeidskraft at vi vil ha mer enn nok med å få ansatt folk fast.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger