70-årsgave: Får fortsette å jobbe

På sin 70-årsdag gikk biblioteksjef i Vikna, Mari-Ann Refsaas på jobb som vanlig. Og den gledelige nyheten hun fikk var at hun skal få fortsette med det.

Mari-Ann Refsaas, bibliteksjef i Vikna

På 70-årsdagen fikk biblioteksjefen nyheten om at hun får fortsette i jobben.

Foto: Liv Govasli, NRK

Akkurat på fødselsdagen kom nyheten som fikk 70-årsjubilanten til å juble mer enn noe:

Vikna kommune hadde akkurat bestemt at hun likevel skal få lov å fortsette arbeidet sitt for små og store bok-glade og litteratur-elskende i Vikna.

Det hadde hun nemlig fått beskjed om at hun ikke ville få, etter at hun passerte 70. Fra da ville det være ubønnhørlig slutt på tilsettinga i Vikna kommune.

Enda hun søkte om å få fortsette og bad så pent kommunen om å se bort fra formelle regler,og la en eldre arbeidstaker fortsette å yte sitt, fordi hun følte at hun hadde så mye ugjort. Enda hun hadde utretta mye også. Først og fremst for alle daglige brukere av biblioteket som også har fått pris som Årets bibliotek.

Løfta fram Magnhild Haalke

Men Refsaas har også vært delaktig i arbeidet med å få løfte fram kommunens egen kjente forfatter, kvinneskildreren fra Namdalen, og en av de første norske etterkrigsdikterne med viktige bøker bak seg, Magnhild Haalke.

Med biblioteksjefen i spissen fikk man for få år siden reist ei minneplate, og slik huskes nå kommunens dikter bedre enn før. I Rørvik har man nå også fått Magnhild Haalkes plass.

Kulturpris med oppsigelse

70-åringen fikk før jul endelig beskjed om at hun måtte ut. Den beskjeden mottok Refsaas samtidig som Vikna kommune ga henne kulturprisen for 2014, for det arbeidet hun hadde lagt ned for biblioteket.

I første omgang nekta hun å godta noen form for feiring av kulturprisen. Den ville hun ikke feire, når hun samtidig blei satt på porten av kommunen.

Vant fram

I dag ringte personalsjefen i Vikna Jan Reidar Husby, og meddelte henne nyheten om at hun kan få fortsette. Svaret hennes da var nokså enkelt:

– Ja, det nytter å tale makta midt i mot.

Hvor lenge hun vil forsette, vil ikke den aktive 70-åringen si noe om.

– Jeg tar en dag av gangen, så det kan jeg ikke si. Men, nå får jeg i hvert fall anledning til å si opp selv, når den tid kommer.

Plakat som beskriver Mari-Ann Refsaas i Vikna

Det mangler ikke på godord når kollegene skal beskrive biblioteksjef Mari-Ann Refsaas.

Foto: Liv Govasli, NRK