Hopp til innhold

NHO: – Retorikken til LO tenderer til skremselspropaganda.

LO frykter flere midlertidige og dårligere kår for de ansatte hvis regjeringen endrer arbeidsmiljøloven. – LO villeder folk om virkningene, svarer NHO.

Politisk kvarter diskuterer NHO-leder Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen arbeidsmiljøloven før høringen i Stortinget i dag.
Også på dagsorden står kunnskapsministerens forslag til ny barnehagelov. Kritikerne i høringsrunden mener den nye loven i praksis åpner for massekartlegging av barn. . Årsaken til frykten er at ansvaret for dokumentasjon og vurdering blir lagt til barnehageeieren – enten dette er en privat eier eller en kommune.

LO-leder Gerd Kristiansen t.h. og NHO direktør Kristin Skogen Lund skal delta i maratonhøringen om ny arbeidsmiljølov.

– Det er snakk om å gi arbdsgiver og arbeidstaker større rammer man kan bli enig innenfor. Dette er en forsiktig og positiv endring av arbeismiljøloven.

NHO-leder Kristin Skogen Lund deltar på dagens maratonhøring i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget om konsekvenser av en omlegging av arbeidsmiljøloven.

Dit skal også LO-leder Gerd Kristiansen, men først møttes to i Politisk kvarter på P2 onsdag morgen.

– Blir bare flere midlertidige

Kristiansen og LO er ikke enige i påstanden fra NHO om at de driver skremselspropaganda.

– Vi beskriver virkeligheten ut fra forslagene til regjeringen. Disse endringene går utover arbeidstakerne, og det jeg frykter mest er midlertidige ansettelser. Vi er redd arbeidsgiveren vil bruke denne muligheten for det det er verdt, sier Kristiansen.

Hun peker på at det allerede er mellom syv og åtte prosent midlertidige i dag.Hun sier det ikke blir flere stillinger av å ansette midlertidige, men at det kun blir flere midlertidige.

– Det har selv OECD forstått, og det kan vi se selv hvis vi titter utover landets grenser. De eneste som ligger like lavt som oss, ellers ligger de fleste land på det dobbelte. I bunn av det ligger en liberalisert arbeidsmiljølov.

– Tror på motivasjonen til NHO, men de har ikke kontroll

Det avviser Skogen Lund og NHO. Hun mener det er problematisk å sammenligne Norge med land med helt andre økonomisk forutsetninger og arbeidsledighetstall enn Norge.

– Dessuten er det innført så strenge krav med karantene og det ene med det andre at dette blir nærmest umulig å utnytte, sier NHO-direktøren.

– Jeg tror på motivasjonen din, men du har ikke styring over alle bedriftene i privat næringsliv. De seriøse vil fortsatt ha fast ansettelser, men det er mange som ikke vil det, sier Kristiansen.

Skogen Lund sier tvert imot at bedriftene ønsker fast ansatte. Endringer i arbeidsmiljøloven vil gjøre det lettere for mindre og nyetablerte bedrifter å skape nye arbeidsplasser.

– I dag er mange bedrifter usikre på om det er grunnlag for en ny fast arbeidsplass. Nå utsetter bedriftene opprettelse av ny stilling i det lengste, sier Skogen Lund.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger