Hopp til innhold

Listhaug er forberedt på kamp om lederjobben

Flere har tatt til motmæle mot at Sylvi Listhaug skal bli Siv Jensens arvtaker. Listhaug selv sier hun er forberedt på kampvotering til Frps landsmøte i mai.

Pressekonferanse med Fremskrittspartiet

KLAR FOR KAMP: Sylvi Listhaug sier hun er forberedt på lederkamp til vårens landsmøte.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det må man alltid være forberedt på. I politikken har ingen krav på verv. Det er hard konkurranse, og man må være forberedt på at det kan skje, sier Frps Sylvi Listhaug.

Sammen med partifelle Ketil Solvik-Olsen er hun på trappene til å kunne overta roret på Frp-skuten.

Dette ble klart etter at Frp-leder Siv Jensen overrumplet mange med å varsle avgang som partileder, under en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag denne uken.

Jensen pekte da på Listhaug som sin arvtaker, og Ketil Solvik-Olsen som nestleder, noe de begge har sagt at de vil takke ja til.

Men det er ikke alle som er like begeistret for hvem som ser ut til å kunne sitte i partiets førersete fremover.

Sylvi Listhuag takker avtroppende leder Siv Jensen for å ha pekt som henne som ny partileder.

SIER JA: Sylvi Listhaug takker avtroppende leder Siv Jensen for å ha pekt som henne som ny partileder.

Går av dersom Listhaug blir leder

Silje Flaten Haugli, 2. vara til Stortinget for Frp i Aust-Agder, skrev fredag en kronikk i VG, der hun omtaler Listhaug som feil leder for partiet.

– Hun er kjempedyktig, men hun er for kontroversiell og skaper mye splittelse i gruppen, sa Haugli til NRK fredag.

Blir Listhaug leder, varsler Haugli at hun vil melde seg ut av partiet. Også partifeller i Trøndelag deler kritikken.

Silje Flaten Haugli

ØNSKER IKKE LISTHAUG: Silje Flaten Haugli er tydelig på at hun ikke ønsker Sylvi Listhaug som ny leder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tidligere Frp-nestleder Per Sandberg har kalt Jensens avgang «en seier for den destruktive fløyen i partiet» i Adresseavisen, og er ikke positiv til Listhaug som etterfølger.

– Hun vil nok samle de konservative, nasjonalistiske velgerne, og antagelig trekke dem som forlot partiet med den ekskluderte Oslo-lederen, tilbake. Men de med liberalistiske vibber, med sosialliberale og sosialdemokratiske verdier og syn, de vil komme i mindretall. De vil bli presset ut, sa Sandberg til NRK fredag.

Navn som Ketil-Solvik Olsen, Jøran Kallmyr, Alf Erik Andersen, Tor Mikkel Wara og Jon Georg Dale, har blitt nevnt som bedre etterfølgere enn Listhaug.

– Tull og tøys

Mye av kritikken Listhaug nå får, bunner i at hun tidligere har gått hardt ut mot dem som kaller seg nasjonalkonservative i partiet – sist da tidligere leder i Oslo Frp Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert fra partiet.

Siv Jensen sa derimot at det var helt greit å være nasjonalkonservativ i partiet.

Frp sliter også med dårlige meningsmålinger. Oppslutningen blant velgerne er lavere enn den har vært på et par tiår, med 8,3 prosent målt i februar.

– Tull og tøys, svarer Listhaug på Sandbergs kritikk.

Pressekonferanse med Fremskrittspartiet

SIER JA: Frps Sylvi Listhaug og Ketil Solvik-Olsen under fredagens pressekonferanse, hvor de begge sa at de ønsket å stille som leder og nestleder for partiet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Hva vil du si til dem som frykter at du vil flytte partiet lenger til høyre?

– Det er partiet som bestemmer hvilken politikk som skal føres. Det er landsmøtet som vedtar partiprogrammet. Vi skal behandle resolusjoner og ha helt ordinære prosesser for hvilken politikk vi skal føre.

– Men partilederen har vel litt å si?

– Jada. Jeg har vært med på å utforme partiprogrammet, og opplever at det har blitt tatt godt imot. Så håper jeg dette er noe vi alle kan stå bak – med noen diskusjoner selvfølgelig, sier Listhaug.

Ulike typer med ulike snakkemåter

Ketil Solvik-Olsen la under fredagens pressekonferanse ikke skjul på at han og Listhaug har forskjellige måter å formidle politikk på.

Flere har spekulert i at ønsket om de to i partitoppen er for å tilfredsstille de ulike fløyene i partiet.

Solvik-Olsen sier han ikke opplever at de har bastante fløyer som er imot hverandre.

– Det vi har, er folk som vektlegger ulike veler av programmet, men er enige i helheten. Sylvi og jeg er ulike typer og snakker på ulike måter, men vi står begge fast på programmet vårt, sier han, og legger til:

– Og beslutningene som skal tas skal det være bred enighet om.

AKTUELT NÅ