Siv Jensen går av som Frp-leder: – Riktig for meg og partiet

Siv Jensen annonserte torsdag at hun vil gå av etter 15 år som partileder for Fremskrittspartiet. Nå peker hun på Sylvi Listhaug som sin etterfølger. – Jeg trenger å gjøre noe annet, sier Jensen.

Her annonserer Siv Jensen at hun trekker seg som Frp-leder.

– Jeg har i dag varslet nominasjonskomiteen i Oslo Frp om at jeg ikke ønsker gjenvalg til Stortinget. Da har jeg også gitt beskjed til partiets valgkomite om at dette naturlig nok betyr at partiet må velge ny leder på landsmøtet i mai, sa Jensen under en pressekonferanse på Stortinget torsdag.

– Å ta dette valget har ikke vært lett. Men jeg er helt overbevist om at det er et riktig valg både for partiet og meg.

Hun mener at et skifte nå vil gi partiet en «kickstart».

Siv Jensen peker samtidig på Sylvi Listhaug som sin etterfølger som partileder og Ketil Solvik-Olsen som nestleder.

– Det er to fremragende politikere som tør tenke nytt, være tydelige, ta debattene og utfordre de etablerte sannhetene, sa Jensen.

Fremskrittspartiet med pressekonferanse

Se hele pressekonferanse til Siv Jensen (starter rundt 15 minutter ut i videoen).

Velger Sylvi på grunn av stortingsplass

Listhaug beskriver hun som en dame med «bein i nesa».

– Jeg har hatt gleden av å jobbe tett med henne i mange år. Jeg har sett henne utvikle seg og påta seg stadig mer ansvar. En dame med bein i nesa som verken er konfliktsky eller redde for å ta i et tak, sa Jensen.

På spørsmål om hvorfor hun peker på Listhaug, og ikke Solvik-Olsen som partileder, så svarte Jensen at det er fordi Listhaug skal sitte på Stortinget, i motsetning til Solvik-Olsen.

– Sylvi har takket ja til å sitte på Stortinget de neste fire årene, det har ikke Ketil gjort. Det er ingen partier, meg bekjent i alle fall, som har vært tjent med å ha en partileder som ikke sitter på Stortinget, sa Jensen og la til at hun mener de to vil utfylle hverandre.

Hun påpekte at til tross for hennes anbefalinger, så er det landsmøtet i mai som skal peke på ledelsen.

Partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug holdt tirsdag pressekonferanse om prosessen rundt eksklusjonen av Oslo Frps leder, og nedleggelsen av fylkesstyret i Oslo Frp.

Jensen sier at Sylvi Listhaug er med bein i nesa og ønsker henne som sin etterfølger.

Foto: Berit Roald / NTB

– Har forsaket mye

Siv Jensen har vært stortingsrepresentant siden 1997. Hun overtok etter Carl I. Hagen som leder i Fremskrittspartiet i 2006.

Jensen er også parlamentarisk leder i Frp, og var Norges finansminister fra 2013 til januar 2020, før hun tok partiet ut i opposisjon igjen.

– Jeg har i all min tid som partileder sagt at dette er en jobb og livsstil som krever 120 prosent 24 timer i døgnet året rundt, sa Jensen og la til at hun har «kvernet» på avgjørelsen lenge.

Hun mener det nå er på tide at andre, som er villig til å «jobbe natt og dag, året rundt for partiet», overtar stafettpinnen.

– Jeg har vært stortingsrepresentant i 24 år og partileder i 15 år. Det har vært fantastiske år og altoppslukende. Det har vært lærerikt, givende, interessant og spennende. Rett og slett et stort privilegium. Men det har også vært tøft og jeg har forsaket mye, sa Jensen.

– Stikker ikke av

Fremskrittspartiet har den siste tiden slitt veldig på meningsmålingene, men Jensen hevder det ikke hadde noe å gjøre med hennes avgjørelse om å nå tre til side.

– Egentlig våknet kampviljen igjen med dagens målinger. De er overhodet ikke årsaken til min beslutning, sa hun.

Jensen sier hun har kjent på behovet for å rydde opp først – ta organisatoriske grep og rygge partiet bemanningsmessig. Det er nå på lang vei gjort, mener hun.

– Så det er dessverre tilfeldig at beslutningen kommer midt i en periode med dårlige målinger, men jeg stikker ikke av, sa Jensen.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, kommenterer Jensens exit.

Vil gjøre «noe annet»

Hun forteller at motivasjonen «datt som en stein» da koronapandemien traff. Da sluttet hun og partikollegene å reise rundt og møte folk.

– Så fikk jeg motivasjonen tilbake igjen, men har hatt mange bølgedaler og gått og kjent mye på det. D-dagen for beslutningen er nominasjonen i Oslo, sa Jensen.

Nå har hun ingen anelse om hva som venter fremover, men sier hun må «gjøre noe annet».

– Dette handler om meg. Jeg trenger å gjøre noe annet, jeg trenger mer tid for meg selv. Jeg har behov for å ikke alltid måtte sette andre hensyn først, og jeg trenger å få brukt arbeidskapasiteten min og engasjementet mitt på noe annet enn det jeg har holdt på med de siste 24 årene, sa Jensen.

Listahug: – Trist

Sylvi Listhaug skriver på Facebook at det er «trist» at Siv Jensen nå velger å gi seg som partileder.

– Takk for en fantastisk innsats for FrP gjennom alle disse årene Siv! Du har gjort en formidabel innsats for partiet! skriver hun.

Listhaug skriver at hun og Jensen har jobbet sammen siden 2001, og at partilederen er en «tvers igjennom real person, dyktig, hardtarbeidende og omsorgsfull».

– Heldigvis fortsetter du som leder til mai og på stortinget til oktober, skriver hun.

Det er så trist at du gir deg som leder, Siv. Takk for en fantastisk innsats for FrP gjennom alle disse årene, Siv! Du...

Posted by Sylvi Listhaug on Thursday, February 18, 2021

Solberg: – Vemodig

Statsminister Erna Solberg kommenterer Jensens avgang i et facebookinnlegg:

– Siv er den politikeren i andre partier som jeg har samarbeidet tettest med det siste tiåret. Derfor er det vemodig at hun nå trekker seg og jeg vil savne henne i norske politikk, skriver Solberg.

Statsministeren sier at Jensen gjennom sitt arbeid har oppnådd større gjennomslag for den politikken hun tror på enn det politikere flest kan se tilbake på.

– Jeg ser tilbake på vårt samarbeid med glede og håper å ha god kontakt med Siv også fremover, uansett hva hun nå velger å gjøre.

Erna Solberg og Siv Jensen i Stortingets spørretime.

Statsminister Erna Solberg sier hun vil savne Siv Jensen i norsk politikk.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Lyn fra klar himmel

Roy Steffensen (Frp), leder av utdanningskomiteen på Stortinget sier til NRK at han ble overrasket over at Jensen nå velger å gi seg.

– Dette kom som lyn fra klar himmel og jeg synes dette er fryktelig leit. Det er fælt å få en slik beskjed på et digitalt møte, skulle helst gitt henne en klem og takket henne for alt hun har gjort for partiet, sier han.

– Utover det har jeg ingen kommentar, nå må jeg summe meg litt.

Gahr Støre: – Ryddig politisk motstander

En av Jensens argeste politiske motstandere de siste årene, Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, sier det er lett å anerkjenne den innsatsen den avtroppende Frp-lederen har hatt i norsk politikk.

– Selv om Fremskrittspartiet i alle år har vært en politisk motstander, er det lett å anerkjenne Siv Jensens mangeårige innsats i norsk politikk, sier Støre.

Han beskriver Jensen som en tøff debattant, med stort engasjement for det hun tror på.

– Personlig har jeg også erfart at Siv Jensen er en ryddig politisk motstander det har vært mulig å samarbeide med og stole på i saker der vi har hatt felles syn. Jeg ønsker henne lykke til videre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger