Hun trekker seg hvis Listhaug blir ny leder

Sylvi Listhaug er selv tydelig på at hun ønsker å bli partileder i Fremskrittspartiet. Men mange i hennes eget parti, vender henne ryggen.

Silje Flaten Haugli

VIL IKKE HA LISTHAUG: Silje Flaten Haugli er tydelig på at hun ikke ønsker Sylvi Listhaug som ny leder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Hun er kjempedyktig, men hun er for kontroversiell og skaper mye splittelse i gruppen.

Det sier Silje Flaten Haugli, 2. vara til Stortinget for Frp i Aust-Agder. Hun har skrevet en kronikk i VG, der hun omtaler Listhaug som feil leder.

Siv Jensen har bestemt seg for å gå av som leder, og nå seiler Sylvi Listhaug opp som kanskje den ene, soleklare kandidaten.

– Jeg er veldig ydmyk for at Siv peker på meg som sin arvtaker, sa Listhaug på pressekonferansen fredag formiddag.

Skulle det skje, vil Haugli melde seg ut av partiet.

Sylvi Listhaug

ØNSKER LEDERVERVET: Sylvi Listhaug er tydelig på at hun ønsker å bli ny leder.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Frykter partiet går i feil retning

– Det er stor splittelse i partiet og det er en internt konflikt mellom fløyene. Hvis man nå velger Listhaug som tilhører den nasjonalkonservative fløyen, vil det bli sett på som et veivalg for partiet, sier Haugli.

Hun beskriver seg selv som liberalist, og tror mange ikke vil kjenne seg igjen i partiet hvis Listhaug blir valgt som ny leder på landsmøtet i mal.

– Jeg tror man vil se en drastisk økning av nasjonalkonservativ politikk. Det blir ikke et parti jeg kan assosiere jeg med.

– Så du vil melde deg ut hvis Sylvi Listhaug blir ny leder?

Ja.

Sylvi Listhaug har selv tidligere uttalt at hun fikk frysninger av ordet nasjonalkonservativ.

Frp: Per Sandberg og Siv Jensen med Ketil Solvik.Olsen i bakgrunnen

IKKE SAMLENDE: Tidligere Frp-er Per Sandberg, mener Listhaug ikke blir en samlende leder.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Per Sandberg kritisk

Også tidligere Frp-nestleder, Per Sandberg, er kritisk til å velge Listhaug som ny leder.

– Hun vil nok samle de konservative, nasjonalistiske velgerne, og antagelig trekke dem som forlot partiet med den ekskluderte Oslo-lederen, tilbake. Men de med liberalistiske vibber, med sosialliberale og sosialdemokratiske verdier og syn, de vil komme i mindretall. De vil bli presset ut.

Dette støtter opp om Hauglis mening. Hun peker på mange, andre kandidater. Blant annet Ketil-Solvik Olsen, Jøran Kallmyr, Alf Erik Andersen, Tor Mikkel Wara og Jon Georg Dale.

– Det finnes mange flere samlende kandidater enn Listhaug, sier Haugli.

Flere peker på Solvik-Olsen

Også i Trøndelag, er man kritisk til Sylvi Listhaug som ny leder. Leder i Trøndelag Frp, Tommy Skatland, peker på en annen som sin favoritt.

– Ketil Solvik-Olsen er min absolutte favoritt. Han er en person jeg tror alle i partiet kan samle seg om. Jeg håper Ketil er kandidat, sier Skatland til Adresseavisen.

Svein Erik Indbjo, som er leder av Rogaland Frp vil ikke uttale seg om ledervalget, ettersom han sitter i valgkomiteen. Men nestleder i samme lokallag, Tore Andreas Haaland, sier til NRK at Ketil Solvik-Olsen har vært en favoritt blant rogalendingene.

– Når du er fra Rogaland, er det klart at vi hadde håpet på Ketil Solvik-Olsen. Men når han sier at han ikke vil, tar vi det vi får, sier han.

Listhaug lover å stå på

Uansett kritikk, var Siv Jensen tydelig på gårsdagens pressekonferanse om hvorfor hun ønsker seg Listhaug.

– Jeg har hatt gleden av å jobbe tett med henne i mange år. Jeg har sett henne utvikle seg og påta seg stadig mer ansvar. En dame med bein i nesa som verken er konfliktsky eller redde for å ta i et tak, sa Jensen.

Og Listhaug er selv klar på at hun er motivert for oppgaven.

– Vil partiet ha meg som leder, lover jeg å stå på alt jeg kan i valget i september og videre mot 2025, sa hun på fredagens pressekonferanse.

NRK har også vært i kontakt med Listhaugs pressesekretær, for å få en kommentar til saken.