Hopp til innhold

Leger syns det er problematisk å måtte utføre tvillingaborter

Regjeringen vil ikke høre på leger som er mot tvillingaborter. – Det er problematisk å utføre inngrep vi mener ikke er faglig begrunnet, sier overlege.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

GÅR MOT LEGERÅD: Helseminister Bent Høie mener kvinner skal ha rett til å abortere vekk én av to tvillinger, selv om det setter det andre barnet i fare.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Regjeringen har landet på at kvinner skal kunne abortere bort én av to tvillinger i magen selv om begge barna er friske.

Tvillingaborter er kompliserte inngrep og gjøres i få fagmiljøer. Disse har vært sterkt kritiske, men kan nå bli tvunget til å gjennomføre abortene likevel.

Overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital mener det er problematisk.

Birgitte Kahrs Heiberg

PROBLEMATISK: Overlege Birgitte Heiberg Kahrs må gå mot egen overbevisning.

Foto: Privat

– Vi er her for å hjelpe pasientene våre. Det er årsaken til at vi ikke ønsker å utsette kvinnen for risiko. Nå kan vi ende i en situasjon der juristene sier at vi skal det, sier Kahrs.

– Det er alltid problematisk å måtte utføre inngrep som vi ikke mener er faglig begrunnet. Det er forskjell på å ta en vanlig abort og en fosterreduksjon, sier Kahrs.

– Er ikke faglig begrunnet

Legene ved senteret fraråder kvinner å få utført fosterreduksjon på tvillinger fordi det ikke gir medisinsk gevinst.

Årsaken er at en slik abort gjør at risikoen for at også det andre barnet i magen dør, øker med rundt 15 prosent.

Kahrs sier at selve aborten også er belastende for kvinnen.

– Kvinnen er ved bevissthet, og vi står over henne og ser på to ultralydskjermer mens vi stikker nålen inn i hjertet til det ene barnet. Så må vi vente mange minutter til hjertet slutter å slå. Det er annerledes enn en vanlig abort.

Kan reservere seg

Det er legene som velger hvilket barn som skal aborteres bort. Legen skal velge det fosteret som ligger lettest tilgjengelig og dermed gir minst komplikasjoner.

Hun ønsker ikke å svare på om det kan være aktuelt for noen av legene ved senteret å resereve seg mot slike tvillingaborter.

– Generelt sett kan alle gynekologer reservere seg mot å utføre abort, sier hun.

Den norske jordmorforeningen skriver i en pressemelding at de tar avstand fra abort av friske tvillinger og trillinger.

– Utsetter kvinnen for press

– Vi stiller et stort etisk spørsmålstegn ved dette. Det kan utsette kvinner for et stort press og hvilke langtidsvirkninger det vil ha, vet vi ikke. Dette bør kun gjøres på et medisinsk grunnlag, sier Kirsten Jørgernsen, leder i Dnj.

Helseminister Bent Høie sier det må en lovendring til dersom legene skal kunne slippe å gjennomføre abortene. Det vil regjeringen ikke ta til orde for.

– Man må da innskrenke kvinners selvbestemmelse til å ikke gjelde for slike inngrep, sier Høie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger