Lege: – Noen hundeeiere er hysteriske

Overlege og ekspert på antibiotikaresistens, Dag Berild, sier antibiotika skal være medisin for mennesker og ikke mat for dyr.

Dag Berild

FORLANGER FOR MYE: Overlege Dag Berild mener antibiotika er så truet at det bør strammes kraftig inn på antibiotikabruken på kjæledyr.

Foto: NRK

– Noen eiere er hysteriske bare hunden bjeffer litt ekstra og fyker med dyrlegen mer enn de går til legen med seg selv, sier Berild.

I dag slo Vitenskapskomiteen for mattrygghet fast at antibiotikaresistente bakterier kan smitte fra hunder og katter og over på mennesker. Hvert år dør 30.000 mennesker i Europa av antibiotikaresistente bakterier.

Bør stramme kraftig inn

Berild er en av Norges fremste eksperter på antibiotikaresistens. Han mener det nå er på tide å stramme kraftig inn på antibiotikabruken til kjæledyr, som økte med 19 prosent fra 1995 til 2014.

– Det er opplagt at dyreeiere forlanger mer nå enn de gjorde før. Men antibiotika er såpass verdifullt og truet i dag at vi bør bruke det i minst mulig grad på dyr. Antibiotika er medisiner for mennesker, ikke mat for dyr, sier Berild.

– Burde man slutte å behandle kjæledyr med antibiotika?

– Det har jeg ikke synspunkter på. Men jeg syns det er absurd at eiere opererer dyrene sine for kreft i stedet for å la dem dø. Jeg har selv hund og forstår at man blir knyttet til dyrene sine, men alt med måte, sier Berild.

Forventer å kunne bestille

Veterinær Åshild Roaldset ved Smådyrklinikken i Oslo forteller til NRK at en del dyreeiere forventer at de nærmest kan «bestille» antibiotika.

Mattilsynet har nå varslet at de ønsker at dyrlegene skal bli enda mer restriktive med å gi antibiotika til kjæledyreiere.

Regjeringen ønsker at antibiotikabruken til kjæledyr skal kuttes med 30 prosent innen 2020.

NRK anbefaler

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger