Advarer mot å behandle hunder som mennesker

Mattilsynet er bekymret for at nordmenn ikke lar dyr være dyr, men behandler dem som mennesker. – Mange hunder pyntes med stæsj i stedet for å være på bakken og hilse på andre hunder, sier Mattilsynet.

Hunden Einar

– Einar er en del av familien, sier eier Stian Grytten. Einar får skryt på Facebook for å motta mye kjærlighet fra sine eiere. Mattilsynet reagerer på at mange hunder behandles som mennesker.

Foto: Privat

De reagerer på at dyr blir behandlet som om de skulle være mennesker. Med klær, neglelakk, og pelspynt.

Torsdag inviterte Mattilsynet til seminar på Litteraturhuset i Oslo hvor de diskuterte hvordan man skal behandle dyr.

– Vi ser en tendens til at man gjerne vil ta på dyrene mye pynt og stæsj og ikke lar hunden få være på bakken og hilse på andre hunder, sier Torunn Kvævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hunden Einar

Facebook-siden 'Einar The Frenchie' har nesten 4000 følgere.

Foto: Stian Grytten

Behandles som mennesker

Torunn Kvævelsrud

Torunn Kvævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet. De har invitert til seminar på Litteraturhuset i Oslo hvor de skal diskutere hvordan man skal behandle dyrene. De har reagert på at dyrene behandles som mennesker.

Foto: Arne Vatnøy

Kvævelsrud mener mange hundeeiere tenker for mye på den samme måten som man tenker på mennesker.

– Vi ser det også i forbindelse med behandling og hvor langt man skal gå med å gi syke dyr behandling og holde liv i et dyr, istedenfor å ta den tunge beslutningen om å avlive, sier Kvævelsrud.

Hunden Einar, som eies av Stian Grytten, behandles som en del av familien. Eierne er stolte av Einar og har laget en egen Facebook-side «Einar The Frenchie» hvor de viser ham fram til omverdenen.

– Han er barnet vårt

– Han bringer så mye glede inn i hverdagen. Han gir oss så mye hver eneste dag, latter, humor, glede og kjærlighet, sier Stian Grytten til NRK.

Eierne har ikke tenkt til å få barn, og ser på Einar som en sønn.

– Vi hadde brukt alt vi hadde hatt på Einar, hvis det hadde skjedd noe. Han er en del av familien, han er barnet vårt, sier Stian Grytten om forholdet til hunden Einar.

Einar har 16.300 følgere på Instagram i tillegg til nesten 4000 følgere på Facebook. Mange gir positive tilbakemeldinger.

– De sier: Tenk hvis alle andre hunder fikk like mye kjærlighet som Einar, forteller Grytten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skotus og matmor Brita Møystad Engseth

– En bikkje er en bikkje, mener matmor og eier av hunden Scotus, Brita Møystad Engseth.

Foto: Arne Vatnøy

– En bikkje er en bikkje

Brita Møystad Engseth er også hundeeier, og mener at en hund ikke bør behandles som et menneske.

– Det er veldig fristende når han er så liten, jeg skjønner folk som har lyst til å gjøre det, men jeg behandler han som den bikkja han er, ikke noe pynt og styr og sminke, sier Engeseth.

Hun sier at det viktigste er at Scotus får lov til å være sammen med andre hunder.

– Det er fristende å løfte ham opp når han er så liten, men det skal man ikke gjøre. La ham leke og bli møkkete, sier Engseth.

Hunden Einar

Einar avbildet på påskefjellet. Einars eiere har laget egne Einar-produkter på gøy. Halvparten av det de tjener på produktene går til Foreningen for omplassering av dyr.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

SISTE NYTT

Siste meldinger