Hopp til innhold

Leandra (17) opererte nesen: – Nå er det ikke ubehagelig å se meg selv

BERGEN/OSLO (NRK): Som 16-åring opererte Leandra Valencia nesen sin. Titusenvis av unge under 30 år har fått utført en kosmetisk operasjon eller injeksjon, ifølge NRKs undersøkelse.

Leandra Valencia

LIKER UTSEENDE BEDRE: Etter å ha vært plaget av nesen sin i mange år fikk Leandra tillatelse fra foreldrene sine til å operere nesen i fjor. Hun er godt fornøyd med resultatet.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

På denne tiden i fjor fortalte den nå 17 år gamle jenta fra Tertnes i Bergen vennene sine at det kun var noen måneder igjen før nesen hennes skulle bli forandret for alltid.

– To ganger har jeg fått kommentarer på at nesen min var rar eller stygg. Jeg tror ikke det var hovedgrunnen til at jeg tok operasjonen, for det var jo noe jeg hadde lyst til fra før av. Men det hjalp jo kanskje på indirekte, sier Leandra Valencia.

NRK har vært i kontakt med familien hennes, og intervjuet med 17-åringen er gjort i forståelse med dem.

På jenterommet er det lyst. Veggene er ribbet for typiske tenåringsplakater. På sminkebordet står det populære skjønnhetsprodukter. Kanskje ikke så rart, siden hun driver en blogg der hun skriver om alt fra mote og skjønnhet til hverdagslivet som skoleelev i Bergen.

Leandra Valencia

HOBBY: Ved siden av å være videregåendeelev er blogging en av Leandras store interesser. Selv leser hun mange moteblogger, blant annet fra den norske topplisten.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

I et speil på veggen demonstrerer hun hvordan nesen hennes så ut før.

– Før hadde jeg en hump som på en måte stod ut av neseryggen. Det jeg har gjort er egentlig bare å flate den ut ved en operasjon, sier hun.

Hun tror misnøyen med nesen startet da hun var i tolvårsalderen.

– Det som plaget meg var at jeg ikke kunne se så mange andre som hadde den typen nese som jeg hadde, og jeg ville ha en mer normal nese sånn at det så bedre ut fra profil. Jeg hadde litt komplekser når andre folk så på meg fra profil og jeg visste ikke helt hva de tenkte om det, sier hun.

Leandra Valencia før og etter

FØR OG ETTER: På bildet til venstre kan en se hvordan Leandras nese så ut før operasjonen. Bildet til høyre viser resultatet.

Foto: PRIVAT / \

Flere unge vil skjønnhetsopereres

I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av NRK svarer fem prosent av de spurte mellom 15 og 29 år at de har fikset på utseende ved hjelp av en kosmetisk operasjon eller et inngrep med Restylane eller Botox. Dette tilsvarerer én av 20 av de under 30.

Flere privatklinikker som tilbyr kosmetiske operasjoner forteller NRK at de opplever en økende pågang fra unge under 30 år.

– Vi ser at pågangen øker fra år til år, sier Margaret Bruheim, plastikkirurg ved Aleris Helse.

– Det er en klar økning fra årene før sier Amin Kalaaji, sjefskirurg ved Oslo Plastikkirurgi.

17-åringen syntes det var ubehagelig hvis folk så henne fra siden.

– Mer åpenhet

Bruheim tror mer åpenhet rundt hva kosmetisk kirurgi er har gjort at flere tør å prøve det.

– Hvorfor ønsker kvinner å forandre kroppen sin? Hvorfor ønsker mennesker å gjøre det? Det kan man jo spørre seg om, men det er jo en sånn trend i tiden at vi skal være sunne, vi skal trene, og jeg tror kanskje at enkelte tenker at for å få det livet de ønsker så vil de forandre på kroppen når det er mulig å gjøre det, sier hun.

Hos Aleris er brystinnlegg fortsatt den mest populære kosmetiske operasjonen i aldersgruppen, etterfulgt av fettsuging. Hos Oslo Plastikkirurgi vil stadig flere forme kroppen sin ved hjelp av fettransplantasjon til for eksempel brystforstørring, mage-, midje-, lår- og rumpeforming.

– Vi tror flere er opptatt av helheten i figuren sin og ønsker å utnytte det de har. Denne typen operasjon sammen med intimkirurgi og nesekirurgi representerer en stor del av vår virksomhet, sier Kalaaji.

Leandra Valencia om hvorfor hun tror stadig flere unge fikser på utseendet.

Fikk tillatelse fra foreldrene

Første skoledag på Tertnes videregående skole i fjor hadde Leandra gips på nesen.

Operasjonen ble utført i underkant av en uke før skolestart. På bloggen sin skrev hun et innlegg der hun forklarte sine rundt 2000 lesere om komplekset, hvorfor hun ville operere og hvordan alt skulle foregå. Reaksjonene fra både lesere og venner var nesten bare positive.

– Det er mange som har sagt at de ikke har tenkt over det i det hele tatt. Og når jeg sa til folk at jeg skulle ta operasjonen var det mange som tenkte at «Hæ? Hvorfor det? Du har jo helt normal nese!». Og så måtte jeg vise hva jeg var misfornøyd med.

Aldersgrensen på kosmetiske operasjoner er 18 år i Norge. Derfor måtte hun ha tillatelse fra foreldrene sine for å få gjennomført operasjonen som hadde en prislapp på 40.000 kroner.

– De sa nesten det samme som venninnene mine, at jeg ikke trengte det. Og min mor syntes kanskje det var litt latterlig først siden hun ikke tenkte så mye over det som jeg gjorde selv. Men vi har jo alle ting vi er misfornøyd med, så de kjente seg litt igjen. Så jeg fikk lov av begge to.

Leandra Valencia

VIKTIG Å SE BRA UT: 17-åringen bruker mellom syv og tolv minutter på å sminke seg om morgenen. Sminkerutinen sitter som støpt.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

Leandras far, Frank Binner, forteller at han lot datteren få ta operasjonen fordi han selv hadde en skjev nese da han var i samme alder på grunn av en skade. Han fikk operasjonen dekket av det offentlige først etter flere år.

– Jeg kjente meg igjen i situasjonen. Hun er en flott jente og ville nok ikke hatt noe handikapp i så måte, men det med selvfølelse er viktig. Hun klaget ikke på noe annet, det var bare nesen, sier han, og får støtte fra Leandras mor.

– Ingen enkel løsning

Ifølge selvbildeforsker Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo er det ingen «quick fix» å forandre utseende ved hjelp av kirurgi eller inngrep.

– De bør vite at livet ikke nødvendigvis blir så mye bedre, så man ikke blir så skuffet når det ikke skjer etter kosmetisk kirurgi. Det er ingen enkel løsning. Det å endre utseende løser ikke livets problemer, sier hun.

Leandra Valencia

MER FORNØYD NÅ: Leandra Valencia er mer komfortabel med speilbildet etter operasjonen hun tok i fjor.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

Effekten en operasjon har på selvfølelsen og ens mentale helse er liten, sier Lundin Kvalem. Hun synes det er trist at så mange er misfornøyde med hvordan de ser ut, og etterlyser mer forebyggende tiltak slik at jenter ikke blir så misfornøyde med utseendet sitt når de kommer i puberteten.

– Det finnes skoleopplegg som har effekt på det, der man lærer seg å avsløre medier – at du må ikke se ut som disse modellene. Og det er en av drivkreftene til at man tar kosmetisk kirurgi og gjør ting som kanskje ikke er så veldig sunne. Så det å jobbe litt forebyggende i den enden skulle jeg ønske meg.

– Hvilken effekt har kosmetisk kirurgi?

– Det har effekt på akkurat der du opererer eller der du gjør inngrepet, men ellers skjer det ikke så veldig mye, påpeker hun.

– Blir kanskje aldri fornøyd

Leandra er mer fornøyd med utseendet sitt etter neseoperasjonen.

– Nå er det ikke ubehagelig å se på meg fra profil fordi jeg vet at jeg har en nese som går den veien som den gjør på de fleste mennesker. Så da tenker jeg ikke så mye over det lenger, og det er veldig avslappende å ha det sånn, sier hun.

Samtidig understreker 17-åringen at hun ikke tror operasjoner er svaret på alt.

– Selv om man fikser på én ting så kommer man alltid til å finne nye ting man blir misfornøyd med. Man kommer aldri til å bli helt hundre prosent fornøyd, det tror ikke jeg noen kommer til å bli. Så man må lære seg å være lykkelig, selv om man ikke er fornøyd med absolutt alt på kroppen.

AKTUELT NÅ