Hopp til innhold

Én av ti unge vil endre på utseendet

Hver tiende mellom 15 og 29 år vil endre på utseendet ved hjelp av skjønnhetsinngrep. – Kirurgi er mer alvorlig enn frisør, sier selvbildeekspert.

Restylane-sprøyte settes i leppa

Ei kvinne får Restylane, en såkalt «filler», som blant annet brukes til å fylle leppene og gjøre de større.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Unge i dag har vokst opp i et forbrukersamfunn. De vil fikse ting raskt og har råd til det, sier helsepsykolog og selvbildeekspert Ingela Lundin Kvalem.

Over flere dager setter NRK fokus på hvordan norsk ungdom opplever kropps- og skjønnhetspresset i dag og konsekvensene det får for dem. Vi møter unge som forteller om sitt forhold til kroppen og utseende. I tillegg får vi et innblikk i skjønnhetsindustrien. Forskere og eksperter gir oss sine forklaringer og bekymringer.

Ved hjelp av Norstat har NRK gjennomført en spørreundersøkelse. Et representativt utvalg av 500 unge fra 15 til 30 år er intervjuet om kropp, kirurgi og selvbildet.

Interessen for kirurgi øker blant unge

Ifølge undersøkelsen ønsker åtte prosent mellom 15 og 29 år å forandre på utseende ved hjelp av skjønnhetsinngrep. Av kvinnene og jentene ønsker 13 prosent å forandre på utseendet, mens fire prosent av mennene og guttene i samme alder, svarer det samme.

Privatklikken Teres tar imot mange av de unge som vurderer å fikse på utseendet. Generelt får de ti prosent flere henvendelser hvert år. Ifølge daglig leder i Teres, Erik Grefberg, opplever de samme vekst blant unge.

– Det er mer åpenhet om det nå enn tidligere, folk snakker om det i større grad, så det er nok en annen holdning til det enn tidligere, sier han.

Ifølge NRKs undersøkelse ønsker flest å endre på nesa, brystene, rumpa eller leppene.

1 av 10 kvinner vil forandre utseende. Grafikk.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Flere menn ønsker kirurgi

Ifølge NRKs undersøkelse er interessen for kirurgi mindre blant menn enn kvinner. Den har likevel økt de siste årene, forteller Grefberg

– Menn i dag er mer bevisste på å ta seg godt ut nå enn for to generasjoner

Ingela Lundin Kvalem

– Det er trist at så mange er misfornøyd med utseendet sitt, mener forsker, Ingela Lundin Kvalem.

Foto: UiO

siden, så vi ser en økende pågang av menn, sier han.

Ifølge Kvalem er gutter mer fornøyd med utseende, da blir det også skjønnhetsinngrep mindre aktuell, sier hun.

– Jenter utseende har større sosial verdi og blir lagt mer merke til.

– Kirurgi løser ikke livets problemer

– Når denne generasjonen blir eldre og rynkene kommer, så vil kirurgi øke enda mer, sier Kvalem.

Ifølge psykologen er blir de fleste som ønsker skjønnhetsinngrep påvirket av venner og kjente. Når en forstørrer brystene eller leppene, får flere lyst til å gjøre det. Det kan virke ufarlig og blir mer akseptert, men ingen forskning tyder på at livet blir bedre med kirurgi, sier Kvalem.

– Kirurgi er mer alvorlig enn å gå til frisøren, og løser ikke livets problemer.

Det er likevel årsaken til at mange unge ønsker kirurgi, forteller Grefberg.

– De vil gjøre det de vil og ikke ha mentale sperrer for å få seg kjæreste eller gå på stranden. Sperrene er så kraftige for noen at de tar steget for å se om plastisk kirurgi kan bedre livskvaliteten deres.

AKTUELT NÅ