Landbruksministeren reagerer: Dette er grusomme bilder

Flere politikere på Stortinget reagerer kraftig på de nye avsløringene om regelbrudd i pelsdyrnæringen. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er skuffet.

Bilder tatt under tilsyn i Rogaland

Under et tilsyn hos en minkdyroppdretter i Rogaland fant Mattilsynet flere minkdyr med så store sårskader at de måtte avlives. Oppdretteren fikk en bot på 30.000 kroner.

Foto: Mattilsynet

Landbruksminister Jon Georg Dale

Landbruksminister Jon Georg Dale sier vi må vente på den kommende stortingsmeldingen før han vil svare på hva som blir fremtiden for pelsdyrnæringen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Ethvert tilfelle er ett for mye. Når Mattilsynet ser det, burde pelsdyrbonden også se det. Dette er ikke godt nok, sier Dale til NRK.

I morges kunne han igjen se bilder av pelsdyr med store sårskader. Nå viser nye tall fra Mattilsynet at de finner regelbrudd i nær halvparten av tilsynssakene.

Mattilsynet ga nylig en oppdretter i Rogaland en bot på 30.000 kroner, fordi flere minkdyr hadde så store sårskader at de ble avlivet på stedet, viser rapportene NRK har fått tilgang til.

Dale mener han har vært veldig tydelig med næringen etter at han overtok som landbruksminister.

– De er nødt til å få kontroll, og det har jeg fortsatt forventninger til. Det vi ser eksempler på nå, er ikke godt nok.

Stortingsmelding

Denne høsten skal Dale legge frem en stortingsmelding som langt på vei avgjør fremtiden til pelsdyrnæringen. Derfor vil han ikke svare på om næringen har gått for langt.

– Vi er bedt av Stortinget om å vurdere styrt avvikling i løpet høsten. Vår vurdering av disse spørsmålene vil komme der.

En som derimot er helt klar på at næringen må avvikles, er Une Bastholm, nasjonal talsperson for MDG.

– Om regjeringen gjør det ved å sette så strenge krav at næringen ikke kan fortsette, eller om de sier det rett ut, er ikke så viktig for meg. Men det må ta slutt, sier hun.

Også Venstre reagerer på opplysningene. Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn konstaterer at det dessverre ikke er noe nytt med skadde dyr i pelsnæringen.

– Det er nok et resultat av at rev og mink aldri vil få et godt liv i bur. Behovene deres blir ikke tilfredsstilt i dagens pelsdyrhold, slik dyrevelferdsloven krever, slår han fast.

Bra med kontroller

Line Henriette Holten Hjemdal i KrF sier det er bra at Mattilsynet har hyppige kontroller fordi det har vært for mange avvik.

– Det har vært for dårlig dyrehelse, og derfor har det vært et ønske fra myndighetene om hyppige kontroller.

Er det på tide å avvikle næringen?

– Den diskusjonen skal Stortinget ta denne vinteren, men fra KrF er det ett overordnet mål: At vi bare kan drive med pelsdyr i Norge dersom det er god dyrehelse.

Tidligere i dag uttalte kommunikasjonssjef i Pelsdyralslaget, Guri Wormdahl, at det ikke er flere regelbrudd i pelsdyrnæringen enn i andre dyrehold.

– Mattilsynet har ved flere anledninger i år understreket at deres inntrykk er godt, og at det står bra til med pelsdyrnæringen. De fleste av påtalene til Mattilsynet handler om tekniske mangler. Det går ikke på ting som bryter med den standarden norske pelsdyrbønder skal ha for å sikre god dyrevelferd.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger