Hopp til innhold

– Sexavhør med jenter er uhørt og bryter med menneskerettighetene

Det er uhørt at ledere stiller spørsmål om sexlivet til unge jenter, slår Amnesty fast. – Et brudd på menneskerettighetene, mener forening for seksuelle rettigheter.

Patricia Katee

Politisk rådgiver i Amnesty Norge Patricia Maria Kaatee mener at det å si seksualitet er synd, hører hjemme i et annet århundre.

Foto: Gry Monica Hellevik / Amnesty International i Norge

– Jeg synes det er helt uhørt at ledere i menigheter stiller den type spørsmål til unge jenter og særlig med det detaljnivået som er beskrevet. Det er fullstendig uakseptabelt at dette skjer uten at foreldre eller verger er til stede som kan ivareta jentenes interesser, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Maria Kaatee.

NRK.no meldte fredag om en ung kvinne i 20-årene som fortalte om en opplevelse i Jehovas vitner hun selv karakteriserer som fæl.

Hun forteller at hun foran tre ledere i menigheten måtte beskrive sexdetaljer, slik at de kunne avgjøre hvor synd de mente hun hadde begått.

– Det holdt ikke å si at vi hadde hatt oralsex. Jeg måtte i detalj beskrive at jeg sugde han, at jeg tok hånden min på penisen hans og at han slikket meg. Jeg følte meg som verdens mest syndige menneske, sa kvinnen til NRK.no.

NRK.no har snakket med en rekke uavhengige kilder som beskriver en lik fremgangsmåte hos ledere i Jehovas vitner.

– Hører hjemme i et annet århundre

Kaatee i Amnesty mener det er viktig å få frem at unge har rett til å ha sex, og tilgang til informasjon om seksualitet og prevensjon.

– Det at unge får høre at seksualitet er synd, og at de kan bli straffet og utstøtt er holdninger som hører hjemme i et annet århundre, slår hun fast.

Hun ber nå norske myndigheter komme på banen.

– Norske myndigheter må sørge for at ungdom i Norge har de samme rettighetene som forfektes internasjonalt. Norge er et viktig foregangsland, sier Kaatee.

(Saken fortsetter)

En anonym kvinne forteller om sex-avhør i Jehovas vitner

En anonym kvinne forteller om sexavhør i Jehovas vitner.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Ren og skjær tortur

Daglig leder for Sex og Politikk – foreningen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR), Solveig Hokstad, mener sexavhørene er et overgrep.

Solveig Hokstad i Sex og Politikk

Solveig Hokstad i Sex og Politikk.

Foto: SRHR

– Det grenser opp mot fysiske overgrep å måtte svare på ting som er så private til noen som utøver makt. Det er ren og skjær tortur, sier Hokstad.

Hun setter spørsmålstegn ved om avhøret er lovlig.

– Dette er grovt. Det er interessant om noen hadde sett dette opp mot menneskerettighetene, og opp mot straffeloven. Jeg tenker at det på grensen til ulovlig. Det er ingen andre ord for det enn grov maktmisbruk.

Hokstad mener opplevelsen kvinnen beskriver overfor NRK kunne vært tatt til menneskerettighetsdomstolen i Haag.

– Det bryter med retten til et privatliv og retten til uttrykks- og tankefrihet. Alle har rett til utforske egen seksualitet uten å oppleve frykt, og enhver har rett til å uttrykke sitt begjær forutsatt at man ikke utsetter andre mennesker for krenkelser.

– Hva bør gjøres?

– Det bør stilles krav til Jehovas vitner om at den type praksis er ikke lov.
Det er også viktig at et finnes arenaer hvor barn og unge kan få støtte til å takle den type situasjoner, eller helst unngå å havne i den type situasjoner, sier hun.

Jehovas vitner: Tydelige på at det ikke skal stilles for nærgående spørsmål

NRK.no har tross flere førsøk ikke lykkes å få tak i Jehovas vitner slik at de kan kan kommentere utspillene til Amnesty og SRHR.

Pressetalsmann i Jehovas vitner Tom Frisvold har tidligere sagt til NRK.no at Jehovas vitner er tydelige på at det ikke skal stilles for nærgående spørsmål til kvinner i en slik situasjon.

Tom Frisvold i jehovas vitner

Tom Frisvold i Jehovas vitner.

Foto: Bjørn Mikkelsen / Enebakk avis

– Vi er svært tydelige på at man skal unngå spørsmål som er for nærgående og private når man skal ta stilling til om en person har begått handlinger som har betydning for om han eller hun kan fortsette å være medlem av menigheten.

– Har du forståelse for at kvinner finner det ubehagelig at tre menn stiller spørsmål om dette?

– Hvis noen har følt ubehag i slike situasjoner så er det beklagelig, sier Frisvold.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT