Hopp til innhold

Kritiske til at stridsvoginnkjøp utsettes

Opposisjonspartiene Ap, Sp og Venstre roser regjeringa for å styrke heimevernet i nord, men er svært kritiske til at nye stridsvogner ikke er på plass på norsk jord før tidligst 2025.

Anniken Huitfeldt i Rena Leir

VIL HA NYE STRIDSVOGNER: Leder av forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap) er kritisk til at regjeringa skyver på viktige investeringer til hæren ut i tid. I dette bildet besøker Huitfeldt Rena leir i forbindelse med valgkampen tidligere i år.

Foto: Lars Bilit Hagen

– Det er elementer vi er glade for, som fører landmakta i retninga Senterpartiet ønsker seg, sier Liv Signe Naversete, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Senterpartiet.

Liv Signe Navarsete

Sps Liv Signe Naversete er kritisk til at landmaktsutredninga ikke har satt av penger til å kjøpe inn egne, dedikerte helikoptre til hæren på Bardufoss, og at regjeringa står fast på at heimevernet skal reduseres med 7000 mann.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sp-politikeren er fornøyd med at regjeringas landmaktutredning vil beholde Telemarksbataljonen, kjøpe inn artilleri og kampluftvern og styrke forsvaret i Finnmark.

Samtidig er Naversete skuffet over at regjeringa ikke bruker nok penger.

– Det gjør at det ikke blir rom for all kapasitet hæren og heimvernet trenger.

Ifølge Navarsete er det altfor lenge å vente på de nye, moderne stridsvognene, som ikke kommer før tidligst 2025.

Hun er også kritisk til at det ikke er satt av penger til helikoptre til hæren på Bardufoss, og at regjeringa står fast på at heimevernet skal reduseres med 7000 mann.

– Det synes jeg er ille.

Ap: – Tar for lang tid

Leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap) deler Sps bekymring for stridsvogner.

– Forslagene som innebærer styrking i Finnmark og at Telemarksbataljonen beholdes, er bra, men viktige investeringer skyves nok en gang ut i tid. Jeg er også kritisk til at vi erstatter den stående styrken i Troms med en mobiliserbar styrke, og at hæren ikke får egne helikoptre.

Ifølge Huitfeldt innebærer den nye proposisjonen ikke store endringer.

– Derfor er det uforståelig at det har tatt så lang tid å utrede. Dette kunne ha blitt vedtatt i fjor. Isteden har man valgt å skyve mange viktige avgjørelser ut i tid, og det er jeg kritisk til.

Arbeiderpartiet er også bekymret for at den nye vernepliktmodellen kan redusere rekrutteringa til heimevernet.

Vil ha større heimevern

Venstre sto utenfor enigheten om langtidsplanen for Forsvaret. De mener landmaktutredninga etterlater en rekke ubesvarte spørsmål.

– Når regjeringa sier at nye stridsvogner først kan være på plass etter 2025, skyves det svært langt fram i tid, sier Venstres Abid Raja til NTB.

Nestleder Ola Elvestuen reagerer på at regjeringa holder fast på at de vil redusere heimevernet til 38.000 soldater.

– Det er en klar nedprioritering av det som er en svært viktig del av norsk beredskap. Venstre mener fortsatt det er behov for et større Heimevern på 45.000 soldater. Vi er også bekymret for at antallet vernepliktige kan gå ned med regjeringens forslag, sier Elvestuen.

Også KrF savner større satsning på heimevernet.

– Men jeg er glad for at regjeringa går tilbake på forslaget om å legge ned HV 11, og at de foreslår å opprettholde distriktsstrukturen, sier leder Knut-Arild Hareide.

Hareide synes det er beklagelig at det ikke er funnet rom for nye transporthelikopter til Hæren.

AKTUELT NÅ