NRK Meny
Normal

Breiviks avlastningsforeldre raser mot Åsne-bok

Ekteparet som var avlastningsforeldre for Anders Behring Breivik reagerer sterkt på hvordan de er fremstilt i Åsne Seierstads bok «En av oss».

Ekteparet som var avlastningsforeldre for Anders Behring Breivik reagerer sterkt på hvordan de er fremstilt i Åsne Seierstads bok «En av oss».

SE VIDEO: Til NRK sier paret at de mener forfatter Åsne Seierstad har skrevet boka «En av oss» slik at det virker som om de har gitt henne opplysninger, noe de blankt avviser.

Seierstad videreformidler taushetsbelagte opplysninger i boka, som er hentet fra lekkasjer fra politiavhør.

Til NRK sier paret at de mener forfatteren har skrevet boka slik at det virker som om de har gitt henne opplysninger, noe de blankt avviser.

– Det fremstår jo i boka som om hun har vært og intervjuet oss, og det synes jeg er frekt og veldig ærekrenkende overfor oss, i og med at vi aldri har vært med på det, sier kvinnen.

Krever endring eller sletting av tekst

Ekteparet, som ønsker å være anonyme, understreker at de har sagt nei til alle pressehenvendelser om å stå fram, på tross av tilbud om klekkelige honorarer.

De krever at teksten i boka som omhandler dem skal skrives om eller slettes.

– Vi har vært i kontakt med forlaget gjennom en advokat, men de ønsker ikke å gjøre noen ting. Det eneste de har tilbudt oss er å ta med en fotnote helt bakerst i boka, hvilket vi ser på som helt uinteressant. Hvem leser det? spør hun retorisk.

Gjengir taushetsbelagte rapporter

Den over 500 siders lange boka går nært inn på Breiviks barndom, og forholdene i familien på Skøyen i Oslo.

Erling Kagge

Erling Kagge i Kagge forlag sier de har imøtekommet paret med en presisering i et fotnote bak i boka.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I delen av boka som omhandler massemorderens barndom, gjengir Åsne Seierstad ordrette utdrag av taushetsbelagte rapporter fra Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri. Mye av dette har så langt ikke kommet fram i norsk presse.

Seierstad har selv argumentert for at det er viktig å få fram denne informasjonen for å forstå hvordan resten av Breiviks liv utviklet seg.

– Det som står om oss er ikke viktig å få frem, hevder ekteparet, som mener at det kan være skadelig for rettssamfunnet at avhør gjort hos politiet kommer ut i offentligheten.

Forlaget: – De har kun bedt om presisering

Åsene Seierstad ønsker ikke selv å kommentere saken overfor NRK, men overlater det til forlaget.

– Vi hører nå i Dagsrevyen at de har bedt om å fjerne det som står i boka, men den henvendelsen har ikke nådd forlaget. De har bedt om andre ting, hevder forlagssjef Erling Kagge.

– Hva er det de konkret har bedt om?

– De har bedt om at det skal komme en presisering inn i boka om at de ikke har vært kilder til Åsne Seierstad, og det har vi imøtekommet, sier Kagge.

Politiadvokat Fredrik Hjort Kraby.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby beklager at taushetsbelagte opplysninger fra politiavhør har kommet ut i offentligheten.

Foto: Tormod Strand / NRK

Ekteparet ønsker en presisering på samme side i boka som omtaler dem, mens forlaget ønsker å plassere presiseringa i bak i boka.

– Vi beklager at de føler et stort ubehag ved dette, naturlig nok, legger Kagge til.

Politiet: – Vi føler stor sympati med dem

Også politiet beklager fordi det var lekkasjer fra deres avhør som ga Seierstad innsyn i taushetsbelagte opplysninger fra avlastningshjemmet på 80-tallet.

– Etaten føler jo stor sympati med dem for dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Dette er et generelt problem for oss også fordi mye av etterforskningen handler om vitner og deres forklaringer, og hvis de kvier seg for å forklare seg for politiet, så vil jo vårt arbeid blir vanskeliggjort i betydelig grad, legger han til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger