Hopp til innhold

Kripos: Kriminelle utnytter koronaepidemien

Særlig eldre blir utnyttet av kriminelle som ønsker å bruke koronaepidemien for å svindle, advarer politiet. Det dukker blant annet opp nettsteder som selger utstyr og medisiner.

Åpning av Nasjonalt cyberkrimsenter

KRIPOS: Det nye bygget til Kripos, hvor blant annet Nasjonalt cyberkrimsenter holder til.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har allerede sett at vinningskriminaliteten flytter seg over på nett, sier stasjonssjef Øystein Holt ved Tønsberg politistasjon i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Han melder om langt færre vanlige oppdrag og ingen som overnattet i arresten i Tønsberg i natt. Vanligvis er det 5-10 som blir pågrepet og er innom.

– Det er en uvanlig situasjon. Først og fremst er det fordi politiet har mange færre oppdrag. Vi er i en dvale med nesten tomme offentlige rom, i alle fall på kvelds- og nattetid, og da blir det mindre å gjøre, sier Holt.

Lise Dalhaug og Øystein Holt på pressekonferansen.

FØLGER MED: Stasjonssjef Øystein Holt i Tønsberg.

Foto: Robert Hansen / NRK

Kripos og politiet rundt om i Norge jobber nå med å skaffe seg en oversikt over hvordan kriminelle forsøker å utnytte epidemien til sin fordel andre steder enn på gaten.

Solgte «høyteknologiske masker»

– Vi har eksempler fra Norge og fra utlandet på at kriminelle gjennom telefon og e-post utgir seg for å være helsepersonell. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon, sier Olav Skard Jørgensen, leder av NC3 på Kripos, i en pressemelding.

Nettstedet Faktisk.no skriver at det stadig kommer nye butikker på nett som tilbyr utstyr og medisiner mot koronaviruset. En nettbutikk som solgte «høyteknologiske masker», forsvant raskt etter at Faktisk tok kontakt.

En rekke ting på nettstedet skurrer ifølge faktasjekkeren Faktisk. De nevner tvilsomme kundeanmeldelser med falske navn og ting som er stjålet fra andre nettsteder.

«Norskemasker.com» har dukket opp i Facebook-strømmen gjennom et sponset innlegg. Masken skulle beskytte mot spredningen av koronavirus i Norge.

Mer hjemmevold?

Politiet følger også med på om endringene i vanene fører til mer vold i hjemmet.

– Foreløpig har vi ikke merket noe dramatisk endring i det, men det er noe vi følger med på og forbereder oss på. Det er ikke unaturlig at med så mye hjemmesitting og folk som bor oppå hverandre så bil vi se vold og overgrep som vi må håndtere, sier stasjonsjef Holt i Tønsberg.

Politiet forbereder seg nå på endringen i kriminaliteten. I tillegg til svindelforsøk mot eldre, ser Kripos at næringslivet også er utsatt for svindelforsøk

– Fra Interpol har Kripos fått meldinger om en rekke falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer, sier Skard Jørgensen.

Typisk fremgangsmåte er at de kriminelle bruker navn på reelle aktører på markedet, krever betaling i forkant, men unnlater å sende produktene. Svindlerne annonserer på kjente nettsteder og sosiale medier og ser på overflaten ut som reelle bedrifter.

Kripos har laget følgende råd som kan beskytte deg mot svindlere på nett:

  • Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og bankkort-detaljer.
  • Enkelte e-poster kan se ut som det er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbel-sjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.
  • Ikke gå i fella.
  • Vær ekstra påpasselig nå i disse koronatider
  • Sjekk om selgeren har annen kontaktinformasjon enn nettsiden sin. Har de telefonnummer, postadresse og finnes firma i for eksempel Brønnøysundregistrene brreg.no?
  • Sjekk nøye nettsidens adresse eller e-post adressen du har fått tilbud fra.
  • Bruk Google til å sjekke opp flere detaljer om nettsiden eller "firma".

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger