Hopp til innhold

Kripos frykter beryktet MC-gjeng vil tiltrekke seg unge medlemmer

Motorsykkelklubben Satudarahs ønske om å slå seg ned på Østlandet har bekymret politiet i flere år. Internasjonalt er den kriminelt belastede klubben kjent for å rekruttere minoritetsungdom.

MERKER: En av videoene Satudarah har lagt ut selv på sosiale medier viser det som ser ut som merker klare til å bli satt på tøy. Det eksisterer flere bilder med logoer og tøy med tekst i klubbens farger, gult og svart.

Politiet har i flere år vært kjent med at den internasjonale MC-klubben Satudarah har hatt planer om å etablere seg på Østlandet.

Som NRK tidligere har kunne fortelle, har klubben nå nylig slått seg ned utenfor Oslo.

– Så lenge en klubb per definisjon ikke er en ulovlig organisasjon, så finnes det ikke hjemmel til å hindre en etablering, sier Ole Jørgen Arvesen, leder av avdeling for fellesoperative tjenester i Kripos til NRK.

Et av bildene Satudarah har lagt ut selv på sosiale medier.

OSLO: Etter å ha prøvd å etablere seg på Østlandet i mange år, har MC-klubben nå opprettet et såkalt «chapter» utenfor Oslo.

Foto: Skjermdump

Den internasjonale MC-klubben har avdelinger over hele verden og beskrives som en såkalt 1 %-klubb. Klubben som har sitt utspring i Nederland, er beryktet for blant annet narkotikavirksomhet og vold.

Den første avdelingen i Norge ble etablert i Stavanger-område i 2014.

I bilder og videoer på sosiale medier promoterer klubben nå etableringen på Østlandet. Klubben har trykket opp klær og ryggmerker med den lett gjenkjennelige Satudarah-logoen.

– Enhver etablering av nye internasjonale organisasjoner, det være seg MC-klubber eller andre, hvor en stor andel av organisasjonens medlemmer er kjent for kriminalitet, er en bekymring for norsk politi, sier Arvesen til NRK.

Frykter rekruttering blant unge

Både Kripos og Oslo-politiet har i flere år visst at klubben har ønsket å ekspandere i Norge. I Oslo-politiets rapport «Trender i kriminalitet 2018-2021» omtales MC-klubben.

  • «Spesielt for dette MC-miljøet er den multi-etniske profilen og risikoen for at minoritetsungdom nå trekkes til det kriminelle MC-miljøet. Internasjonalt er miljøet kjent for kriminalitet, vold og bruk av skytevåpen, mindre for motorsykkelkjøring», står det i rapporten.
Huset som skal være Satudarahs nye klubblokale. Bilen parkert like ved huset har ikke noe med klubben å gjøre.

LOKALER: Huset som skal være Satudarahs nye klubblokale ligger utenfor Oslo. Bilen parkert like ved huset har ikke noe med klubben å gjøre.

Foto: NRK

Ifølge Kripos er flere personer tilknyttet MC-gjengen involvert i ulike former som grov kriminalitet.

– Historisk sett, har politiet sett at nye MC-klubber som prøver å etablere seg, henvender seg til unge menn, som mangler en sosial tilhørighet. Lovnad om brorskap og tilhørighet kan virke tiltrekkende på mange, noe som gir næring til nyrekruttering, sier Arvesen.

Ole Jørgen Arvesen, politiinspektør Kripos

BRORSKAP : – Lovnad om brorskap og tilhørighet kan virke tiltrekkende på mange, sier Arvesen i Kripos.

Foto: NRK

Etter det NRK har fått opplyst er det en norsk-pakistansk mann i 30-årene som leder MC-klubbens nye avdeling på Østlandet. Mannen er tidligere straffedømt for ran, vold og narkotikakriminalitet og har tidligere vært tilknyttet Oslo-gjengen Young Guns.

Via sin advokat Trygve Staff, har mannen i 30-årene formidlet til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken eller besvare noen spørsmål rundt MC-klubben.

Satudarah sladdet

POSERER: Mannen i 30-årene på et eldre bilde der han står lent inntil rekkverket fremst i bildet. Han delte selv bildet på sin åpne Facebook-profil i 2018.

Foto: skjermdump

Kan skape uro

I trendrapporten fra 2018 skriver politiet videre at nyetableringer kan skape uro i de kriminelle miljøene. I rapporten vises det blant annet til Satudarah i Danmark.

  • «MC-miljøet som ønsker å etablere seg i Oslo, har bånd til likesinnede i Danmark. Disse har igjen relasjoner til dagens aktive og voldelige innvandrergjenger i Danmark. Dette er et skjørt forhold, og det er uklart om det foreligger noen gjensidige forpliktelser mellom dem om støtte ved voldelige konflikter overfor andre», skriver politiet i rapporten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger