Kripos etterforsker Hydro-angrepet

Kripos har startet etterforskning av dataangrepet mot Hydro.

Oppslag om cyberangrep på Hydro aluminium Sunndal

Hydros ansatte fikk i går beskjed om å ikke skru på datamaskinene sine eller koble til nettverket.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– I går var en hektisk dag. Det har vært en enorm kollektiv innsats gjennom hele organisasjonen. I dag er angrepet anmeldt til norsk politi. Kripos har nå åpnet etterforskning, sier Hydros finansdirektør Eivind Kallevik.

Problemet er fortsatt ikke løst, men Hydro mener de har funnet årsaken til problemene.

Eivind Kallevik

Hydros finansdirektør Eivind Kallevik.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi har gjort fremgang i løpet av natten. Det er fortsatt for tidlig å si noe om de økonomiske konsekvensene av angrepet, men vi fortsetter arbeidet døgnet rundt. Vi planlegger å starte opp noen av systemene igjen i dag, sier Kallevik.

Kripos bekrefter i en pressemelding at de hadde et møte med ledelsen i Hydro tirsdag kveld. De har sikret bevis hos Hydro, og skal nå gjennomgå dette.

– Politiets jobb er på samme måte som ved annen alvorlig kriminalitet å få kartlagt den straffbare handlingen best mulig, med sikte på å straffeforfølge de som står bak, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan.

Vet ikke hvem som står bak

Kripos skriver videre at en del av arbeidet består av å skaffe informasjon og oversikt over andre tilfeller hvor det samme viruset er brukt.

«Vi henter også inn informasjon fra andre land, for å hente erfaringer fra mulige andre lignende dataangrep i utlandet,» skriver Kripos.

De kan foreløpig ikke si noe om hvem som står bak.

Hydro opplyser at de får hjelp av flere eksterne firmaer. Ingen løsepenger er betalt, og selskapet jobber med å gjenopprette sikkerhetskopier.

Hydro skrev i en børsmelding onsdag morgen at de har gjort fremskritt for å sikre trygg og stabil drift i selskapet.

– Status er som i går, med noe bedring. Produksjonen går som normalt, men vi har en høyere andel av manuell styring og drift av verkene, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Molland.

Det pågår nå en internasjonal klappjakt for å finne ut av hvem som står bak dataangrepet. Både NorCERT, E-tjenesten, Kripos, Interpol og PST bistår Hydro.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger