NRK Meny
Normal

Vil ha tre års fengsel for terrorfinansiering

Aktoratet har lagt ned påstand om tre års fengsel for norsk-somalieren som er tiltalt for terrorfinansiering.

Statsadvokat Jan Glent (t.h.)

Aktor i terrorfinansieringssaken, Jan Glent (t.h.) la ned påstand om tre års fengsel for norsk-somalieren som er tiltalt for å ha overført penger til gruppen Al Shabaab.

Foto: NRK

Den 40 år gamle norsk-somaliske firebarnsfaren er tiltalt for å ha samlet inn og overført 188.00 kroner til den islamistiske militsen Al Shabaab.

I retten onsdag la aktor Jan Glent ned påstand om tre års fengsel for familiefaren, i tillegg til inndragelse av 188.000 kroner.

Det er ikke noen rettspraksis på terrorfinansieringssaker i Norge, og det er knyttet stor spenning til dommen, som vil bli den første av sitt slag i Norge.

Aktoratet mener pengeoverføringene kan ha bidratt til omfattende terrorvirksomhet i Somalia:

– Vi har lagt fram eksempler på at Al-Shabaab for eksempel betaler folk 100 dollar for å få utført et granatangrep i Somalia.

– Stor avstand

Advokat Frode Sulland

Norsksomalierens forsvarer, Frode Sulland.

Foto: NRK

40-åringens forsvarer, Frode Sulland, sier at han ikke er overrasket over aktors påstand ut fra hvordan saken er lagt opp av aktoratet.

– Det er svært stor avstand mellom oss og aktoratet både når det gjelder juridiske spørsmål og de faktiske bevisspørsmål, sier han.

Norsk-somalieren skal over en halvtårsperiode i 2007 og 2008 ha samlet inn og overført 31.350 dollar via hawala-systemet til personer med tilknytning til Al Shabaab i Somalia.

40-åringen har selv erklært seg ikke skyldig på alle punkter i tiltalen og har sagt at pengene ble samlet inn til humanitære formål.

Kontrollerer store deler av Somalia

Al Shabaab har skaffet seg kontroll over store deler av det sørlige og sentrale Somalia ved hjelp av geriljakrig og terrorangrep.

Gruppen kjemper for islamsk styre og innføring av sharialovgivning.

Al Shabaab ble i februar 2008 satt på USAs liste over terrororganisasjoner.

Ledelsen i gruppen har forbindelse til Al Qaida, og flere medlemmer skal ha fått krigstrening i Afghanistan.

Al Shabaab hevder de står bak en rekke bombeattentater i Somalia. Gruppen skal ha stått bak likvidering av somaliske fredsaktivister, internationale hjelpearbeidere, journalister og sivile.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger