Hopp til innhold

Har sendt betydelige beløp til Somalia

Den norskomaliske mannen har sendt betydelige pengebeløp fra Norge til Somalia, men han har ikke finansiert terror, sier forsvarerne hans.

Frode Sulland og Ann Helen Aarø

Frode Sulland og Ann Helen Aarø er den tiltalte 40-åringens forsvarere.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Forsvarerne er nå i gang med sine merknader til aktors innledning i den pågående terrorfinansieringssaken i Oslo tingrett.

En 40 år gammel norsksomalisk firebarnsfar sitter på tiltalebenken for å ha samlet inn og overført rundt 200.000 kroner til den somaliske terrorgruppen Al Shabaab.

Mannen har erklært seg uskyldig på alle punkter, og sier at pengene var ment til humanitære formål.

Har overført store beløp

Forsvarer Ann Helen Aarø sier tiltalte har sendt betydelig større beløp enn de 200.000 han står tiltalt for.

– Han har sendt betydelige midler til Somalia. Til familie, til klanen han tilhører og motstandsbevegelsen via betalingssystemet hawala. Han driver også sitt eget hawalasystem, sier Aarø.

– De 200.000 kronene er bare en liten del av alt han har sendt, og som retten hørte nekter han for å ha finansiert terror, sier mannens forsvarer.

– Finansierte fremtidig terror

– I begrepet terrorfinansiering ligger det at man finansierer noe i framtiden. Det er forsettet hans som må bli vurdert når man ser på dette. Derfor er det helt klart relevant å ta med hendelser etter pågripelsen, og å ta med Al Shabaabs ideologi, forklarte statsadvokat Jan Glent i retten.

Aarø mener det er riktig å ta hensyn til hendelser i Somalia før og under etterforskningen av mannen, men at det blir feil å fokusere på gruppens handlinger og situasjonen i Somalia etter at 40-åringen ble pågrepet i februar 2008.

– Utviklingen fra 2008 til 2010 er et resultat av meget kompliserte årsaksforhold. Dette ligger ikke innenfor noen av partenes kontroll, sier Aarø.

Hun mener Al Shabaab i dag framstår som en helt annen gruppe enn den gjorde i 2006.

– Den Al Shabaab man snakker om i 2006 kan ikke sammenlignes med den vi ser agerer i 2010. Vi mener at Al Shabaab nå er noe annet når det gjelder personer, organisering og formål.

– Det er som man kan spørre seg om dette er snakk om samme gruppe, sier Aarø, som også viser til at det fra 2007 til 2008 var flere forskjellige væpnede militsgrupper som opererte i Somalia.

– Kriminaliserer en hel gruppe

Da advokat Frode Sulland tok ordet startet han med å gjenta det han tidligere har sagt om stemplingen av norsksomaliere.

– Alle norsksomaliere stilte seg dette spørsmålet: Hvorfor skal han (tiltalte) pågripes, fengsles og tiltales for det alle de andre har gjort, nemlig å støtte motstandsbevegelsen, sier Sulland.

– Det er et tankekors hvorfor man har valgt å kriminalisere denne gruppen under ett.

I samme periode som den norsksomalske 40-åringen ble arrestert, gikk også svensk politi til aksjon mot to svensksomaliere. Men denne saken ble senere henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Norge har her opptrådt strengere enn andre land. I Sverige var det ikke mulig å bevise at pengene som ble samlet inn ved samme anledning som nordmannen samlet inn, var til terrorfinansiering, sier Sulland.

– Aktoratet har mye å bevise

Sulland mener aktoratet har en omfattende jobb med å legge fram ordenlige bevis for at 40-åringen med viten og vilje finansierte terrorvirksomhet i hjemlandet.

– Fantes Al Shabaab som en organisert enhet i tiltaleperioden, var disse enkeltpersonene en del av enheten, og brøt gruppen internasjonale regler for krigføring? Det blir opp til aktoratet å bevise dette, sier Sulland.

– Dette er ikke en sak om hva som objektivt skjedde, men om hva tiltalte oppfattet om disse forholdene i den tiden, sier Sulland.

– Det er en svært stor mengde av faktiske spørsmål som skal belyses. Vi mener aktoratets framstilling av Al Shabaab og vår klients rolle er misvisende, sier Sulland til NRK.no.

– Hva slags syn har din klient på Al Shabaab slik de opererer i dag?

– Det får han nesten svare for selv, men han har i alle fall ingen forbindelse til denne gruppen, sier Sulland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger