Mener den tiltalte kjente til Al Shabaabs terrorplaner

Aktor mener norsksomalieren (40) hadde inngående kunnskaper om terrorgruppens angrepsplaner, Selv hevder han at pengene skulle gå til humanitært arbeid i Somalia.

Statsadvokat Jan Glent i terrorfinansieringssaken

Statsadvokat Jan Glent har tatt ut tiltalen mot den norsksomaliske 40-åringen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Frode Sulland

Advokat Frode Sulland er norsksomalierens forsvarer.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Den 40 år gamle firebarnsfaren erklærte seg ikke skyldig på alle punkter da han i dag møtte som tiltalt i norgeshistoriens første terrorfinansieringssak.

Mannen skal over en halvtårsperiode i 2007 og 2008 ha samlet inn og overført minst 200.000 kroner som han sendte videre til den islamistiske gruppen Al Shabaab i Somalia.

Pengene skal ha blitt sendt via den svensk-somaliske imamenog Al Shabaab-lederen Fuad Mohammed Kalaf, og blitt brukt til terroraksjoner flere steder i Etiopia og i Somalia.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep mannen i hans hjem i Oslo i 2008. De mener 40-åringen hadde som hensikt å finansiere opprørsgruppens terrorvirksomhet i det afrikanske landet.

– Ment til humanitære formål

PST avlyttet mannens telefoner gjennom hele etterforskningsperioden, og aktor Jan Glent mener å kunne bevise at 40-åringen har hatt jevnlig kontakt med ledende skikkelser i Al Shabaab.

Al Shabaab har som mål å styrte overgangsregjeringen i Somalia og etablere et islamsk emirat bestående av Somalia, det nordøstlige Kenya og Ogaden i Etiopia.
Organisasjonen knyttes også til terrorgruppen Al Qaida.

– Al Shabaab har en ideologi som er veldig parallell med Al Qaida, og flere av de sentrale medlemmene har trent i Afghanistan sammen med Al Qaida, sier Jan Glent.

Den tiltalte, som jobber som telefonkortselger i Oslo, hevder han kun har vært med på å støtte en legitim motstandskamp og at pengene kun var ment for humanitære formål.

– Hans innsamling og overføring av penger var aldri på noe tidspunkt ment å skulle brukes til terrorvirksomhet, sier forsvarer Frode Sulland til NRK.

Aktor mener derimot at tiltalte var godt informert om gruppens aktiviteter og fremtidige aktiviteter gjennom kontakten med terrortoppene.

Totalt er det gjort opptak av 170 timer fra mannens telefon, og PST fattet også interesse for 40-åringens reise til Kenya i 2007 som flere av pengeoverføringene knyttes til.

Aktoratet regner med å bruke to uker på å gå gjennom det omfattende etterforskningsmaterialet.

Flere voldelige angrep

Mannens advokat Frode Sulland vil når han starter sin innledning legge vekt på at Al Shabaab ikke var ansett som en terrororganisasjon i den perioden 40-åringen skal ha samlet inn penger til dem.

– Al Shabaab var på denne tiden en del av en større motstandsgruppe, sier Sulland til NRK. Han skal komme med kommentarer til aktors innledning etter lunsj.

Statsadvokat Glent har i tiltalebeslutningen trukket inn en rekke voldelige hendelser hvor opprørsgruppen har vært involvert for å motbevise dette.

Video Al Shaabab rekrutterer i Skandinavia, mener Säpo

NETT-TV: Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener Al Shabaab rekrutterer medlemme i Skandinavia.

Glent viser blant annet til flere bombeangrep mot sivile på et marked og i en kirke, samt flere angrep på de FN-støttede fredsbevarende styrkene og mot overgangsregjeringen.

I sin innledning brukte aktor også tid på ta for seg utviklingen i Somalia de siste 20 årene som danner bakteppet for dannelsen av Al Shabaab.

– Fra 2007 har Al Shabaab drevet målrettede angrep med bomber og selvmordsbomber. De rammer både militære og sivile mål, sier Glent.

Al Shabaab ble lagt inn på USAs terrorliste 26. februar 2008, dagen før 40-åringen ble arrestert.

Første sak av denne typen

Denne uka blir i hovedsak viet aktor Jan Glents innledning og en gjennomgang av rapportene fra to sakkyndige.

Dr. Roland Machal og Dr Andrew Mc Gregor skal orientere om den politiske utviklingen i Somalia og om organiseringen av Al Shabaab.

Franskmannen Machal hadde derimot ikke møtt opp da retten skulle settes klokka ni i dag morges, og oppstarten ble derfor noe utsatt. Ut på dagen var han fortsatt ikke møtt opp, og aktoratet har heller ikke klart å få tak i ham.

Den 40 år gamle mannen fikk norsk statsborgerskap i 2007 og er den første som står tiltalt for terrorfinansiering her til lands. Først i neste uke skal han forklare seg om sitt forhold til Al Shabaab.

Også to andre norsksomaliere som tidligere var mistenkt for å stå i ledtog med 40-åringen, er innkalt som vitner.

Det er satt av sju uker til rettssaken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger