– Jeg så og hørte at de drepte folk med macheter, stokker og kniver

OSLO TINGRETT (NRK.no) – Jeg så tiltalte med våpen stå sammen med borgermesteren og politiet under og etter drapene, forteller kvinnen som vitner mot mannen tiltalt for medvirkning til 2000 drap i Rwanda.

Den tiltalte i Rwanda-saken med sin forsvarer

NEKTER STRAFFSKYLD: Den tiltalte 47-åringen nekter for å ha medvirket til drap på 2000 mennesker under folkemordet i Rwanda på 90-tallet.

Foto: NRK

Petter Mandt og Harald Stabell

Aktor i saken mot 47-åringen er Petter Mandt og forsvarer for den rwandiske mannen er Harald Stabell.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

I dag forklarer de første vitnene fra Rwanda seg i rettssaken mot den 47 år gamle mannen som er tiltalt for medvirkning til 2000 drap under folkemordet i Rwanda. Saken er den første av sitt slag i Norge.

Det første vitnet som skal forklare seg om massakren fra kommunehuset i Birenga er en 29 år gammel kvinne. Hun var 12 år gammel da folkemordet i Rwanda startet.

Vitnet forklarte i retten at hun hadde sett tiltalte sammen med byens borgermester, begge med våpen i hånd, umiddelbart etter at 1.000 mennesker var slaktet i og ved kommunehuset i Birenga torsdag 14. april 1994.

– Vi måtte grave hull i bakken

Med tårer i øynene forteller hun om angrepet.

– Jeg flyktet sammen med fetteren og kusinen til kommunehuset, slik jeg hørte at mange tutsier gjorde. Der måtte vi bygge hytter og grave hull i bakken.

– Det var fordi de ikke ville drepe oss inne i kommunehuset, men i hyttene som de senere kunne brenne. Hullene i bakken var til likene våre, har jeg skjønt senere, forteller 29-åringen.

Etter kort tid ble kommunehuset omringet.

– De ønsket å samle oss utenfor for å drepe oss, og de sa blant annet at vi skulle få spise ris, siden vi var svært sultne.

– Folk prøvde å løpe, og da begynte nedslaktingen. Jeg gikk inn i huset til en jeg kjente ved siden av kommunehuset for å se etter fetteren min. Det var mange andre der. Vi hørte eksplosjoner og stengte døren, forteller hun retten.

– De drepte fetteren min

Ut av vinduet kunne kvinnen se mennesker hun kjente bli drept av militsgruppen Interhamwe (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Rwanda-tiltalt: – Visste om angrepene, men var ikke med på det

– Mange ble drept. De brukte macheter, stokker med spiker og store kniver. Drapene pågikk i to timer, forteller kvinnen gråtende.

Hun og fetteren ble til slutt hentet ut av huset.

– De drepte fetteren min. Han var 22 år gammel. Jeg måtte ligge på liket til fetteren min mens noen presset et våpen mot meg. Han som presset våpenet sa til meg: jeg vil aldri mer se arroganse fra tutsier.

Kvinnen forteller at hun kjente en av angriperne.

– Han ba om jeg måtte spares, forteller hun.

Vitne i Rwanda-rettssaken

Den 29 år gamle kvinnen i vitneboksen i Oslo tingrett.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Var nabo med tiltalte

Hun forteller at hun kjente tiltalte før folkemordet i landet startet, og at hun fortsatt har kontakt med flere i familien hans.

– Jeg kjente tiltalte først og fremst som en nabo. Han bodde ikke langt ifra huset mitt. Stemoren hans var en nabo av oss.

Hun startet sin forklaring med å fortelle om oppbygningen til folkemordet.

– Mektige menn og soldater møttes ved en kiosk i Kibungo. Der fikk de utdelt våpen. Jeg så tiltalte der flere ganger, forteller kvinnen.

Til sammen skal 100 vitner fra Rwanda forklare seg i Oslo tingrett i løpet av 12 uker; 75 av dem på videolink fra Afrika og 25 møter i direkte i tinghuset.

Moren ble voldtatt og slått

Den 29 år gamle kvinnen har tidligere forklart til Kripos-etterforskerne som har avhørt henne i Rwanda, at moren hennes døde som følge av at hun fikk aids etter å ha blitt voldtatt under folkemordet.

I retten sa hun at moren døde av skader hun ble påført da hun ble slått av militsen.

– Begge deler er riktig. Det var legen som fortalte meg at mor døde av slag hun var påført, forklarte hun retten da aktor, statsadvokat Petter Mandt ville vite hvorfor det ikke var samsvar mellom de to forklaringene.

Erkjenner ikke straffskyld

Ifølge tiltalen skal mannen ha medvirket til drap på rundt 2000 mennesker i løpet av noen uker våren 1994. Han erkjenner ikke straffskyld.

Familiefaren har i mange år bodd og jobbet i Bergen, fram til ham i mai i fjor ble siktet for deltakelse i folkemordet i Rwanda.

Da mannen ble arrestert, knyttet siktelsen ham til drap på 70.000 mennesker under folkemordet. I Oslo tingrett står han tiltalt for drapet på 2000 av dem.

I påtalemyndighetens tiltale heter det:

«Han deltok på møter hvor det ble planlagt drap, og/eller beordret drap gjennomført. Videre deltok han i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn og fordrevne personer til steder hvor de ble drept».

Ifølge forsvarer Harald Stabell var tiltalte ikke til stede da massakrene i kommunehuset og sykehuset i Kigali ble begått.

LES OGSÅ: Hevder han ikke kjente til konflikt mellom hutuer og tutsier

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger