Overførte penger samme dag som vitnelista var klar

OSLO TINGRETT (NRK.no): Aktor boret gang på gang i spørsmålet om hvorfor tiltalte i Rwanda-saken ga penger til personer som skal stille som vitner. Selv hevder han at han gjorde det fordi de var fattige.

Politiadvokat Marit Formo og statsadvokat Petter Mandt

– VAR DET TILFELDIG? Politiadvokat Marit Formo var kritisk til tiltaltes forklaring på hvorfor han overførte penger til fremtidige vitner. Her er hun sammen med aktor Petter Mandt i sal 250.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Da politiadvokaten fra Kripos, Marit Formo, startet sin utspørring av 47-åringen som er tiltalt for medvirkning til 2000 drap, var hun opptatt av hvilken kontakt tiltalte har hatt med de innkalte vitnene i rettsaken mot ham.

Tiltalte fortalte i Oslo tingrett onsdag at det var de som først tok kontakt med ham etter at navnet hans ble nevnt i rwandiske medier i 2010, i forbindelse med at han var mistenkt for folkemordet i 1994.

– Advokaten min ba meg om å skaffe vitner, så jeg tok kontakt for jeg kunne ikke bare gi navnene slik at advokaten skulle overraske dem. Det var veldig viktig å informere dem om at han kom, sa 47-åringen.

Overførte penger samme dag som vitnelista ble klar

På spørsmål fra aktoratet bekreftet tiltalte at han har sendt penger til mange av de som er innkalt som vitner.

– Ikke fordi jeg ville at de skulle vitne for meg. Jeg sendte penger fordi jeg ville hjelpe dem. Det er mange personer, forklarte han.

Politiadvokat Formo la i retten fram bevis for konkrete pengeoverføringer fra tiltaltes kone, blant annet samme dag som forsvarerne sendte sin oppdaterte vitneliste, 8. mars 2011.

– Jeg sendte ham penger fordi han trengte dem. Han hadde akkurat fått et barn, var tiltaltes forklaring.

– Hvorfor gikk det så lang tid fra du snakket med ham til du sendte ham pengene? lurte Formo.

– Det som er viktig er at han hadde fått barn, parerte 47-åringen.

Samme spørsmål om igjen

I et annet tilfelle sendte tiltaltes kone et relativt stort pengebeløp, sett i rwandiske forhold, til et vitne, én uke før Kripos skulle avhøre henne, og samtidig som det ble klart at vedkommende skulle innkalles som vitne for forsvaret.

– Jeg fikk vite at hun var blitt syk, var svaret.

– Er det tilfeldig at betalingen kommer rett i nærheten av disse tidspunktene? spurte Formo.

– Jeg snakket med dem for å si at min advokat skulle komme, og at de ikke måtte bli overrasket.

– En uke før hun skal i avhør så får hun en relativ stor pengegave av deg. Kan det ha innvirket på hennes forkaring? prøvde aktor på nytt.

– Det kan hende at hun er fattig i norsk standard, men ikke i Rwanda. Jeg følte at det ikke var nødvendig å forklare meg siden de skulle være vitnene mine, svarte tiltalte.

Tingrettsdommer Jonas Madsø påpekte at aktor hadde stilt det samme spørsmålet mange ganger, og at man trolig ikke fikk andre svar enn de som 47-åringen har gitt i retten.

Påstand om falske vitner

Aktoratet var også opptatt av at tiltalte i senere politiavhør har hevdet at det er et system i Rwanda bestående av en rekke grupper og myndigheter som skaffer falske vitneforklaringer for å få ham dømt.

– Hvorfor nevnte du dette først etter å ha blitt avhørt fem ganger, og etter at du visste at Kripos hadde avhørt en rekke vitner? spurte Formo.

Tiltalte svarte unnvikende på dette, men etter flere forsøk fra aktors side svarte han:

– Det var fordi det var så mange spørsmål.

– Er det noen av de vitnene som kommer hit som du mener har deltatt i dette systemet med falske vitner?

– Det kan hende, men jeg har ikke bevis. Jeg nevnte bare dette i avhør for at jeg ønsket at politiet skulle sjekke det, men jeg har ingen bevis, svarte han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger