Hopp til innhold

Krekar fengsles i sju nye uker: – Saken er rent politisk

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar er varetektsfengslet i sju uker fram til saken mot ham ventes å komme opp for Oslo tingrett. Krekar har tatt betenkningstid, og mener hele saken mot ham er politisk motivert.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

En mulla i overraskende godt humør møtte i nok et fengslingsmøte i Oslo tingrett fredag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Etter å ha sittet nesten et halvt år i varetekt, kom tingretten fredag til at Krekar, eller Najumuddin Faraj Ahmad, kan varetektsfengsles i sju nye uker.

Politiinspektør Vegård Rødås sier han håper at rettssaken mot den profilerte islamisten skal komme i gang ved fengslingsperiodens utløp i begynnelsen av oktober.

Påtalemyndigheten begrunnet fengslingen med faren for gjentakelse, altså at Krekar igjen skal komme med uttalelser av samme type som han gav i et intervju med NRK i februar.

– Rent politisk

Fredag ankom Krekar rettslokalene like etter klokken 10 i sin sedvanlige klesdrakt. Han hilste på sin forsvarer Brynjar Meling, og var i overraskende godt humør. Da dommeren spurte om han hadde noen kommentar til at politiet ville holde ham fengslet i nesten to måneder til, svarte Krekar at han «selvfølgelig» ville begjære seg løslatt.

– Jeg anser dette for å være en rent politisk sak, sa Krekar da han ble spurt om han hadde ytterligere kommentar.

Krekar selv mener hans uttalelser er vernet av religions – og ytringsfrihet. Denne vurderingen deles ikke av Oslo tingrett. I dagens kjennelse vises det blant annet til hans uttalelser om saken mot ham er politisk.

«Dette viser at siktede ikke anerkjenner lov og rettsvesen, noe sakkyndige Ranstorp også er inne på», heter det i kjennelsen.

Ranstorp: – Krekar går klart over grensen

Magnus Ranstorp

Den profilerte terroreksperten Magnus Ranstorp har skrevet en sakkyndigrapport om mulla Krekar. Ranstorp ønsker ikke å uttale seg om saken, og viser til at han er sakkyndig vitne.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Torsdag ble det kjent at Riksadvokaten ber om at det tas ut tiltale mot Krekar for oppfordring til straffbare handlinger. Det blir opp til statsadvokaten å vurdere om Krekar også skal tiltales for trusler.

Den endelige tiltalen mot Krekar har latt vente på seg, blant annet fordi Riksadvokaten har bedt om ytterligere etterforskning i form av en sakkyndigrapport. Denne er skrevet av den profilerte terrorforskeren Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige.

Krekar i fengslingsmøte i august

En blid mulla Krekar begjærte seg løslatt da fengslingsmøtet startet fredag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Rapporten ble først klar 4. august. Ifølge aktor, politiinspektør Vegard Rødås, har Ranstorp blitt bedt om å vurdere om Krekars rolle i det ekstremistiske miljøet, i tillegg til uttalelsene han kom med i det mye omtalte intervjuet med NRK tidligere i år.

Ranstorp har kommet til at Krekars uttalelser er «klart over grensen», kom det frem i retten fredag.

– Vanskelig å få noen til å stille

Ifølge Rødås har det vært vanskelig å få norske eksperter til å skrive en rapport om Krekar.

– Det er problematisk at ingen av dem vi spurte ville skrive en slik rapport. Vi fant da Ranstorp i Sverige, som takket ja, sa Rødås i retten.

Han utdyper overfor NRK at rapporten kaster ytterligere lys over helheten, og sånn sett er en viktig del av bevisføringen fra påtalemyndighetens side.

Tidligere har Brynjar Lia, som da var ansatt ved Forsvarets forskningsinstitutt, skrevet en lignende rapport. I 2014 ble den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain dømt til fengsel for å ha kommet med trusler mot Lia.

Åpner for anke

Etter at det ble klart at politiet fikk medhold i at Krekar blir værende i varetekt, svarte Krekar at han tok betenkningstid når det gjelder en anke.

Meling forklarer at man vil se om det blir satt en dato for rettssaken i løpet av de neste to ukene, før man eventuelt anker kjennelsen.

– Vi har valgt å ta betenkningstid ut ifra at retten har lagt til grunn at saken blir berammet i løpet av denne fengslingsperioden. Da vil fjorten dager gi oss det vi trenger av tid for å se om det faktisk er tilfelle, sier Meling, som «ut ifra erfaring» har vanskelig for å tro at det vil bli satt en dato for rettssaken i løpet av to uker.

Meling kritisk til NRK

Forsvarer Brynjar Meling mener Krekar må løslates, og sa til NRK i går at Krekar allerede har sittet varetektsfengslet lenger enn en eventuell straff. I retten fredag gjentok Meling at han mener det er en fare for oversoning, noe påtalemyndigheten bestrider.

Meling var kritisk til at NRKs håndtering av intervjuet som er en del av Riksadvokatens tiltale. Meling mener Krekar fikk konkrete spørsmål, vel vitende om hva mulla Krekar kom til å si, og at NRK deretter publiserte de mest kontroversielle og oppsiktsvekkende uttalelsene.

Meling sier han vil be om at råmaterialet blir utlevert i forbindelse med straffesaken.

– Helt uaktuelt

– Det er helt uaktuelt for NRK å utlevere råstoffet, sier nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

Han påpeker at mesteparten av intervjuet allerede er publisert, enten på TV, eller på nett.

– Vi forsøker ikke å holde noe vesentlig unna publikum, men det er vesentlig prinsipp i norske redaksjoner at vi ikke utleverer råstoff.

I intervjuet, som ble sendt i februar i år, sa Krekar at han ville «sende en gave» til den som dreper kurdiske Halmat Goran. Krekar ble allerede i 2012 dømt for trusler mot Goran, som nå bor på hemmelig adresse.

Goran har tidligere fortalt NRK at han føler seg tryggere når Krekar er i fengsel.

I Intervjuet med NRK sa også Krekar at han var «selvsagt var glad» for terrorangrepet på redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar i år. Dagen etter ble Krekar pågrepet i sitt hjem på Tøyen.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Bakgrunnen for at Krekar nå blir tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger er et intervju med NRK fra februar i år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger