Den grusomme historien gikk verden rundt. En mann som skjøt tilfeldige ofre med pil og bue. Han gikk inn i vilkårlige hus og knivstakk dem han så.
Hendelsene i Kongsberg 13. oktober kommer nå opp i Hokksund tingrett. Rettssaken starter 18. mai.
38 år gamle Espen Andersen Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og en rekke trusler.
– Hovedpoenget er at det er en alvorlig syk mann, det har rettspsykiatere konkludert med, sier forsvarer Fredrik Neumann til NRK.
Han sier det viktigste er at Bråthen er kjent utilregnelig.
Det er dommerne i retten som avgjør dette.
Mener han ikke kan straffes
Påtalemyndigheten varslet i tiltalebeslutningen at de vil legge ned påstand om at Espen Andersen Bråthen (38) bør dømmes til tvungent psykisk helsevern.
– Påtalemyndigheten vil i denne saken – som i alle andre saker – føre bevis for de temaer som reiser seg i sakens anledning og som kan opplyse den konkrete saken, sier statsadvokat Andreas Christiansen til NRK.
AKTOR: Statsadvokat Andreas Christiansen, her fra en rettssak i 2016.
Foto: Terje Pedersen / NTBAktor sier videre at de ikke vil gi flere opplysninger om fakta knyttet til verken hendelsesforløpet eller tiltaltes historikk.
– Det er opplysninger som vil bli lagt frem i retten, legger han til.
Det er satt av en snau måned til rettssaken.
– Avvik, men ikke uforsvarlig
Statsforvalteren i Oslo og Viken åpnet tilsynssak etter hendelsene i Kongsberg. I mars konkluderte statsforvalteren at Bråthen fikk forsvarlig helsehjelp.
Samtidig sier Helga Arianson, assisterende fylkeslege ved Statsforvalteren i Oslo og Viken, at de kom fram til at det forelå avvik fra «god medisinsk praksis ved diagnostikk og vurdering av voldsrisiko våren 2019».
– Dette avviket fra god praksis er ikke så stort at vi har vurdert det som uforsvarlig, sier Arianson til NRK.
Bråthen ble utskrevet fra spesialishelsetjenesten i april 2019 til frivillig behandling. Fylkeslegen opplyser at det innebar at han selv kunne velge om han ville ta imot behandling.
– Det ønsket han ikke å benytte seg av. Når det ikke forelå grunnlag for å anvende tvang, måtte pasientens ønske respekteres og behandlingen avsluttes.
FYLKESLEGE: Helga Arianson.
Foto: Ole Andreas Bø– Vår vurdering er at den hjelpen spesialisthelsetjenesten har gitt ikke var optimal, men ligger innenfor det som karakteriseres som faglig forsvarlig.
Rosenqvist: – Ikke akseptabelt
Randi Rosenqvist er en av Norges fremste rettspsykiatere og har tidligere uttalt at psykiatrien ikke lykkes med å håndtere «aggressive, truende menn». Hun mener enkelte trenger langvarig omsorg under tvang.
Rosenqvist kjenner ikke saken utover medieomtale, men har lest statsforvalterens svar.
– Det statsforvalteren sier, er at dette dessverre er i tråd med det som er vanlig praksis, sier rettspsykiateren.
RETTSPSYKIATER: Randi Rosenqvist.
Foto: Lise Åserud / NTB– Så de vil ikke kalle det uforsvarlig, men jeg mener det ikke er akseptabelt i det hele tatt, legger hun til.
Rettspsykiateren sier videre at hun mener nedbyggingen vi har hatt i psykiatrien har gjort at oppholdene blir så korte at man ikke får bygget en relasjon eller motivasjon for behandling.
– Uforutsigbart
Astrid Røkeberg er koordinerende bistandsadvokat. Hun sier saken er en stor belastning for de etterlatte og fornærmede.
– Noen av de etterlatte og fornærmede har gitt uttrykk for at en dom på tvungent psykisk helsevern vil føles mer uforutsigbart med tanke på fremtiden, sier hun.
Rettspsykiater Randi Rosenqvist sier hun har forståelse for det.
– Om de blir så godt behandlet at de ikke lenger er farlige, burde vi være glade. Men jeg skjønner jo at folk ikke stoler på psykiatrien, sier hun.
– Det er derfor vi har dom på tvungent psykisk helsevern. For at statsadvokaten også skal være garantist for at han ikke blir sluppet ut før det er trygt, opplyser hun videre.
Samtidig sier hun at det blir gjort feilvurderinger.
– Du får ikke 100 prosent treff på risikovurderinger om fremtiden.
Drept med kniv
Forsvareren sier det ikke er noe tvil om bevisene i denne saken.
– Det er oppe i dagen hva som har skjedd. Han har forklart seg i tråd med de faktiske bevis og erkjenner det som har skjedd.
De frem drapene har skjedd med kniv. Politiet mener han forsøkte å drepe elleve andre med pil og bue.
Påtalemyndigheten har kalt inn bueskytter Per-Olav Rusås som vitne. Han kan forklare farligheten ved bruken av dette våpenet.
Men Bråthen hadde også en mengde andre våpen, blant annet en mengde kniver. Påtalemyndigheten ber om inndragning av dette:
Sier tilstanden er uendret
Inne på Coop Extra ble tre personer truffet av piler. Ingen av dem fikk livstruende skader. Fire andre ble skutt etter inne i butikken. Flere andre ble skutt etter ute på gaten. En person fikk kastet en kniv etter seg.
I tillegg ble mange truet, går det fram av tiltalen.
Bråthen var ikke påvirket av alkohol, medisiner eller narkotika, har politiet opplyst til Nettavisen.
Forsvareren sier Bråthens tilstand er den samme som ved gjerningstidspunktet.
Siden angrepene 13. oktober har Bråthen vært innlagt på lukket psykiatrisk avdeling gjennom et vedtak om tvangsinnleggelse.
Fikk varsel om siktede i 2015
PST fikk første varsel om Espen Andersen Bråthen i 2015.
Politiet lokalt gjennomførte en bekymringssamtale med ham to dager etter at han la ut en video på nett i desember 2017.
Politiet varslet helsevesenet om ham på nyåret i 2018.
PST vurderte da at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk. Den vurderingen står de fortsatt på.
Drapene i Kongsberg
Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for å ha drept fire kvinner og én mann og skadd to andre i Kongsberg. Politiet mener alle ble drept etter at politiet først hadde kontakt med gjerningspersonen.
Gjerningspersonen skal ha brukt pil og bue og andre våpen. Det er usikkert hva som er motivet.
Dette har skjedd
Onsdag 18:12
Coop bekrefter at deler av den alvorlige hendelsen på Kongsberg skjedde i en av kjedens butikker.
Melding om skyting med pil og bue
Flere meldinger kommer inn til politiet om skyting med pil og bue i en Coop-butikk på Kongsberg.
Det sendes umiddelbart en patrulje til stedet, og det blir besluttet bevæpning på oppdraget.
Umiddelbart etterpå sendes det ytterligere tre patruljer til adressen, ifølge politiet.
– Det sto en politibil og en betjent ved butikken. En tilfeldig forbipasserende sa at det «visst er en som løper rundt med pil og bue», forteller Kari Smeby, som var rett ved Coop-butikken like før 18.30.
Onsdag kl 18:17
Oppdraget defineres som en PLIVO-hendelse
Operasjonssentralen beslutter at hendelsen er så alvorlig at den regnes som en PLIVO-hendelse, som står for «pågående livstruende vold.»
I den såkalte aksjonsfasen skal første politipatrulje på stedet «finne best egnet fremrykkingsfase», og de skal deretter «gå direkte i innsats uten å vente på andre enheter.»
«Politiet skal umiddelbart iverksette tiltak mot gjerningspersonen(e) for å nøytralisere disse raskest mulig», heter det i instruksen.
Ifølge prosedyren skal de prioritere å stoppe gjerningsmannen før «evakuering av skadde og uskyldig tredjepart fra innsatsområdet».
Onsdag kl 18:18
Første patrulje får øye på gjerningsmannen
Kl 18.18 får første patrulje øye på gjerningsmannen inne på Coop Extra i Myntgata på Kongsberg. Han anropes, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og blir da beskutt av flere piler.
Begge gangene politiet møter gjerningsmannen skjer inne på Coop Extra. Politiet er da bevæpnet, men kommer ikke i posisjon til å avfyre skudd.
Da kommer gjerningsmannen seg ut av butikken. Foreløpig vet ikke politiet hvilken vei han tar.
Han kommer seg unna. I minuttene etter leter mange patruljer etter mannen, og politiet får tilbakemelding om observasjoner fra publikum.
Politiet aksjonerte uten verneutstyr. Utstyret er standard i bilen, men patruljen var inne uten dette utstyret. De ventet på flere som hadde med utstyret.
Ut fra det politiet nå vet fremstår det rimelig klart at noen av drapene skjedde etter at politiet hadde kontakt med mannen kl 18.18.
Onsdag 18:28
«Politiet har ikke kontroll på personen»
Sørøst politidistrikt opplyser:
«Det pågår en aksjon i Kongsberg sentrum i forbindelse med person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».
Tirsdag 18:45
Thomas Nilsen ble vitne til dramaet onsdag kveld.
Hørte skjærende skrik
– Jeg hørte et skrik jeg aldri har hørt før. Jeg oppfattet det som et dødsskrik, sier Thomas Nilsen. Han bor i Hyttegata, og gikk ut for å se hva som skjedde.
Der ser han tungt bevæpnet politi ankomme i hopetall. Cirka 18.45 sender han denne meldingen til en kompis: «Nå er det Kabul her.»
– Jeg tenkte at det var krig. For det var så intenst.
Onsdag 18:47
Mann (37) blir pågrepet
Mannen forsøker å stikke av da han blir konfrontert av politiet. Det blir løsnet et varselskudd før mannen blir pågrepet og sendt til arresten i Drammen.
Onsdag kl 19:24
Sørøst politidistrikt tvitrer:
«Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon».
Onsdag 20:30
Sykehus i beredeskap
Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde. Ofrene blir funnet både inne i bolighus og utendørs.
De opplyser også på en pressebrifing at Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap.
Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.
Onsdag 20:43
Justisdepartmentet tvitrer om situasjonen:
Onsdag 21:37
Midlertidig bevæpning
Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg.
Onsdag kl 22.00
Vurderer om det er terror
Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, sier på en pressebrief at det er naturlig å vurdere om hendelsen på Kongsberg er en terrorhandling.
Onsdag 22:45
Statsministeren: Hendelsen ryster oss
Avtroppende statsminister Erna Solberg sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted i Kongsberg. Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre uttaler seg. – En grusom og brutal handling, sier han.
– Meldingane som kommer fra Kongsberg er grufulle. Hendelsen ryster oss, og det er mange som er redde. Derfor er det viktig å understreke at politiet har kontroll, sier Solberg.
Onsdag 23:17
Bekrefter fem døde
Politiet bekrefter at fem personer er døde og to er skadd i angrepet.
De to skadde er innlagt på sykehus uten livstruende skader.
Torsdag 02:00
– Verserer mange rykter i sosiale medier
Politiet melder at den siktede er en mann i 30-årene, som er dansk statsborger og bosatt i Kongsberg. De forteller at de går ut med informasjon «fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene».
Torsdag 05:11
Politiet jobber på åstedene. Samtidig sitter siktede i avhør.
Samarbeidsvillig i avhør
Politiet melder at siktede samarbeider med politiet i avhør.
Gjerningsmannen skal være i 30-årene og med dansk bakgrunn.
Torsdag 08:00
Det var mye politi i Kongsberg sentrum torsdag morgen.
Siktede erkjenner forholdene:
Mannen i 30-årene, som er siktet for å ha drept frem personer og skadd to, erkjenner forholdene.
Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen sier at han er en kjenning av politiet. Mannen skal også ha vært i kontakt med norsk helsevesen flere ganger.
Torsdag 08:19
Brukte også andre våpen
Politiet bekrefter at siktede brukte andre våpen i tillegg til pil og bue. De vil ikke gå ut med hva slags type våpen av hensyn til etterforskningen.
Det gjenstår mye etterforskning for politiet. Avhør av vitner og andre involverte fortsetter utover dagen, og de skal også gjøre seg ferdig med åstedene og de krimtekniske undersøkelsene.
Torsdag 08:47
Teknikere og begravelsesbyrå i Kongsberg i morgentimene torsdag.
Begravelsesbyrå ankommer
Et begravelsesbyrå kommer med bårebil til Hyttegata.
Torsdag kl 10:00
Politiet beskutt med piler
Politiet mener alle ble drept etter at politiet først hadde kontakt med gjerningspersonen.
Det opplyser politimester Ole Bredrup Sæverud på en pressekonferanse. To ble skadd.
Sæverud sier politiet ble beskutt med piler.
Torsdag kl 10:00
Politiet: Siktet mann er konvertitt til islam
Det opplyser politimester Bredrup Sæverud på en pressekonferanse torsdag.
– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder at det har vært bekymring knyttet til radikalisering, sier Sæverud.
– Vi har ikke registrert meldinger på ham i 2021, sier han.
Torsdag 10:30
Folk markerer sorgen ved enden av brua i Kongsberg sentrum, i nærheten av der angrepet skjedde.
Kongsberg i sorg
Bamser, blomster og lys er satt opp i nærheten av der angrepet skjedde. Folk er i Kongsberg er i sjokk og sorg etter det brutale angrepet.
Kirken åpner dørene for å gi folk som trenger det et tilbud.
Torsdag kl 11:00
Politiet sender ut redegjørelse for hendelsen
Like etter klokken 11 torsdag, sendte politiet ut en redegjørelse for hendelsen. Der bekrefter politiet at alle drapene trolig fant sted etter at politiet hadde kontakt med mannen kl. 18.18.
– Ut fra det politiet nå vet fremstår det rimelig klart at noen av drapene skjedde etter at politiet hadde kontakt med mannen kl 18.18, og det er mulig at alle drapene skjedde etter dette tidspunktet, skriver de.
Torsdag 11:15
De drepte er i alderen 50 til 70 år
Politiet bekrefter at de drepte er fire kvinner og en mann. Alle er i alderen 50 til 70 år.
Torsdag kl 11:36
Skal vurdere tilregnelighet
Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen bekrefter til NRK at den siktede mannen skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Det skal gjennomføres en prejudisiell vurdering. Ifølge politiadvokaten starter dette arbeidet i dag.
Den pågrepne mannen er dømt flere ganger. Han ble i fjor dømt til seks måneders besøksforbud mot to nære familiemedlemmer etter at han truet med å drepe en av dem.
Torsdag kl 13:30
Framstår som en terrorhandling
Politiets sikkerhetstjeneste mener voldshandlingene på Kongsberg fremstår som en terrorhandling.
Etterforskningen vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en pressemelding.
Fredag kl 14:00
– Teorien om at bakgrunnen er sykdom er styrket
Politiet holdt fredag ettermiddag en presseoppdatering om drapene som har rystet Kongsberg.
Espen Andersen Bråthen, som er siktet for Kongsberg-drapene er overført til helsevesenet. Politiet sier den siktede mannen erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld.
Politiet har sagt til NRK at det ikke er noe i etterforskningen som tyder på at siktede Espen Andersen Bråthen hadde planlagt onsdagens drap.
Fredag 16:00
PST fikk første varsel om drapssiktede i 2015
Politiet lokalt gjennomførte en bekymringssamtale med siktede to dager etter at han la ut videoen på nett i desember 2017.
Politiet varslet helsevesenet om ham på nyåret i 2018.
PST vurderte da at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk. Den vurderingen står de fortsatt på.
– Vi ble kjent med ham i 2015, den gangen med tips om en sårbar person som kanskje var i ferd med å radikaliseres. Han hadde konvertert til islam, det var første tipset vi fikk, sier kontraterrorsjef i PST, Arne Christian Haugstøyl til NRK.
– Hva gjorde dere med det?
– Vi gjør en vurdering av hvilken grad vedkommende er i ferd med å bli radikalisert og om det er noe voldspotensiale, en intensjon eller en kapasitet til å begå vold. Videre ble det en dialog med politiet. Vi visste av historikken hans fra andre områder at han hadde en lav terskel for å utøve vold, men det var ikke noe i historikken som tilsa at dette var politisk eller ideologisk motivert, sier Haugstøyl.
Dette er gjerningsmannen
Espen Andersen Bråthen er siktet av politiet. Han ble pågrepet onsdag.
Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for drapene i Kongsberg. Han ble i fjor dømt til seks måneders besøksforbud mot to nære familiemedlemmer etter at han truet med å drepe en av dem. Politiet ønsker å vurdere om mannen var tilregnelig.
– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder som følge at det tidligere har vært bekymring rundt ham med tanke på radikalisering. Vi har ikke registrert meldinger på ham i 2021, men tidligere. De har vært fulgt opp, sier politimester Ole Bredrup Sæverud.
Ifølge politiet skal mannen ha konvertert til islam. Politiet jobber fortsatt med å avklare om angrepet er et terrorangrep eller ikke.
De drepte på Kongsberg
Liv Berit Borge (75)
Andrea Meyer (52)
Gun Marith Madsen (78)
Hanne Merethe Englund (56)
Gunnar Erling Sauve (75)