NRK Meny
Normal

Kong Harald forstår Mette-Marit

Kong Harald sier til NRK at han har forståelse for at kronprinsesse Mette-Marit dro til India for å ta hånd om surrogatbarna til et vennepar.

Kong Harald sier han har forståelse for at kronprinsesse Mette Marit dro til India for å ta hånd om surrogatbarna til et vennerpar. I NRK-programmet "Året med kongefamilien" kommenterer kongen surrogati-saken for første gang.

VIDEO: Kong Harald snakker om surrogatituren til Mette-Marit. Reporter i videoen: Kristi Marie Skrede

I NRK-programmet "Året med kongefamilien" kommenterer kongen surrogatisaken for første gang.

– Menneskelig sett, så skjønner jeg Mette Marit, svarer Kong Harald på spørsmål fra NRK-journalist Nadia Hasnaoui.

Men kongen sier også at han forstår kritikken som har haglet.

– Jeg skjønner også de som måtte ha problemer med at kronprinsessen av Norge reiser dit. Så jeg er på begge sider, fortsetter Kong Harald.

– Så Mette-Marit får kongens støtte?

– Det får hun bestandig, sier Kong Harald.

Kontroversiell tur

Kronprinsesse Mette-Marit fikk kraftig kritikk for at hun reiste til India for å ta vare på surrogatbarna til et vennepar, men sa selv i ettertid at hun ikke angrer på den omstridte turen.

– Jeg dro på eget initiativ og jeg ville ha gjort det samme igjen. Det var en avgjørelse som ble tatt fordi jeg følte at jeg hadde et ansvar for å hjelpe til, sa Mette-Marit under en pressekonferanse i desember.

Mette-Marit reiste til India i oktober for å ta hånd om nyfødte tvillinger som var født av en surrogatmor. Tvillingene er barna til et homofilt vennepar av Mette-Marit og Haakon, og skal ha vært alene på et sykehus mens fedrene ventet på visum, avslørte Haugesunds Avis.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Kronprinsesse Mette-Marit møter pressen på tirsdag for å fortelle om den omstridte India-turen.

VIDEO: Mette Marit forklarer hvorfor hun bestemte seg for å reise til India.

– Fremmer politisk standpunkt

Kronprinsessen presiserte flere ganger at hennes avgjørelse om å reise til India, ikke var ment som et innlegg i den omstridte debatten om surrogatibarn.

Men det hindret ikke kritikerne fra å rope ut om det de mener misbruk av Mette-Marits symbolske rolle som kongelig til å fremme et politisk standpunkt.

– Hennes stemme i dette kan bidra til å påvirke den politiske prosessen. Kronprinsessen har åpenbart ikke forstått sin rolle slik hun burde, sa statsviter og kongehuskjenner Carl-Erik Grimstad til Vårt Land.

Surrogati og eggdonasjon er ikke tillatt etter norsk lov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger