Kommunenes pandemiplaner svikter

Til tross for flere år med planlegging og øvelser, sviktet beredskapen i flere kommuner da svineinfluensaen slo til.

Svineinfluensa
Foto: George Frey/Getty Images / Scanpix/AFP

- Flere norske kommuner lagde pandemiplaner som ikke tålte dagens lys. De hadde planer som rett og slett ikke lot seg gjennomføre, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten .

- Ikke gjennomførbart

Helsemyndighetene har de siste tre årene gjentatte ganger pålagt kommunene å trene på det som vil skje når en pandemi treffer Norge. Nå som pandemien rammer, er det likevel mange kommuner som får stryk.

- Det kan ha mange årsaker. Noen kommuner har basert seg på at fastlegene skal gjøre alle vaksinasjonene, mens legene har vært for opptatte med å ta seg av pasienter, sier Larsen.

Han kan ikke tallfeste hvor mange kommuner det dreier seg om.

- Veldig mange kommuner har fått det godt til, og alle får det til på et slags vis. Men noen hadde planer som ikke lot seg gjennomføre. De fleste tilfellene jeg har hørt om er mindre kommuner, sier Larsen.

Somler med vakineringa

I mange kommuner kan det ta opp til to uker fra vaksinen mot svineinfluensa kommer, til stikket settes i pasientens arm. Dermed kan det ta lenger tid enn nødvendig å vaksinere risikopasientene.

Et titalls kommuner på Østlandet har svært ulik praksis. Mens én kommune setter vaksinen samme dag som den ankommer, går det i andre kommuner opp til to uker fra vaksinen kommer, til stikket settes.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anslår at rundt 175.000 nordmenn kan være smittet av svineinfluensa.

For få får tamiflu

Torsdag gikk norske leger ut og hevda at svineinfluensaen ville ramma Norge langt midlere dersom flere pasienter hadde fått behandling med tamiflu.

Også helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener det skrives ut for lite tamiflu til pasienter med symtpomer på svineinfluensa. Medisinen skal først og fremst gis til personer i risikogruppene eller til smittede i familien deres.

Medisinen kan forebygge et alvorlig sykdomsforløp, men må tas straks man får symptomer dersom den skal ha effekt. Best effekt har medisinen dersom den tas under 48 timer etter at symptomene har kommet.

Det er store lagre med tamiflu i Norge, men bare et fåtall av nesten halvannen million doser har gått ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger