Hopp til innhold

Kommer ut av skapet med nettdating

«Trine» (30) har lenge følt at hun ikke er helt heterofil, men har ikke turt å snakke med noen om det. Først nå har hun tatt mot til seg, ved hjelp av nettdating.

Lesbisk parforhold

ILLUSTRASJONSFOTO: Flere homofile og bifile synes det er lettere å komme ut av skapet via nettdating.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Jeg har vel kjent på det siden jeg var helt ung, men jeg har ikke helt visst hva det var, forteller «Trine», som ønsker å være anonym.

Hun er fortsatt i en prosess der hun er i ferd med å fortelle de rundt seg at hun er lesbisk.

Les også: En av ti har funnet date på nettet

– Det handler om å finne seg selv. Det er ikke så lett å sette ord på disse følelsene, å virkelig forstå det, før man begynner å snakke med andre om det, forteller hun.

– Jeg har fortsatt ikke blitt enig med meg selv om hvem jeg, men jeg er på god vei, forteller «Trine».

Ønsket å fortelle det

Hun har mange ganger ønsket å fortelle det til venner, noen ganger har det vært nære på, men hun har ikke klart det.

Til slutt følte hun at hun bare måtte gjøre noe. Før hun hadde fortalt det til noen, opprettet hun en profil på nettstedet Gaysir, et nettsted der homofile og bifile personer kan møte andre med samme legning.

– Der møtte jeg en jente, og jeg fikk jo bekreftet at jeg liker jenter da. Det er helt sikkert. Jeg kom et stort steg videre, forteller «Trine».

Nå har «Trine» fortalt flere venninner at hun er interessert i jenter. Om hun er bifil eller lesbisk vet hun ikke helt. Familien har ikke sagt noe til ennå.

– Men det er lettere nå som jeg har tatt et steg ut i det, smiler hun.

Les også: Ble gravid på date nr. 2

Gjelder mange

«Trine» er ikke alene om å komme ut av skapet via nettdating. Daglig leder i Gaysir, Jim Roger Høyen, sier mange av deres medlemmer gjør det på samme måten.

– Jeg tror dette gjelder veldig mange av de som har behov for å komme ut. Det kan være alt fra de helt unge, til det vi kaller «late bloomers», de som er eldre og gjerne har hatt heterofile forhold tidligere, forteller daglig leder i Gaysir, Jim Roger Høyen.

Daglig leder i Gaysir, Jim Høyen

Jim Høyen, daglig leder i Gaysir forteller at mange bruker nettet til å utforsker legningen sin.

Foto: Privat

Redd for å bli sett

Han tror mange føler det er lettere å gjøre det på denne måten, fordi man kan kontrollere det bedre, enn hvis man går på et utested for homofile.

– Man er gjerne redd for å bli sett idét man går inn på et utested for homofile, og lar derfor være, tror han.

– Man kontrollerer «komme-ut-prosessen» på en bedre måte. Mange lager først en anonym profil, uten bilde. Så blir de litt mer trygg, og legger inn et bilde de ikke synes så godt på, til de blir helt trygge, og står fram med klart bilde og navn.

Høyen tror dessuten det også kan være til hjelp for homofile på mindre steder hvor det ikke finnes noe miljø for homofile.

– Da møter de likesinnede på nettet som kan fortelle sine historier, og dermed hjelpe dem med å finne sin identitet, tror han.

Les også: Blir lurt for millioner i datingsvindel

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger