Hopp til innhold

Blir lurt for millioner i datingsvindel

Nordmenn har blitt svindlet for minst 37 millioner kroner i datingsvindel, bare i år.

Datingsvindel på nett

Stop-scamming.com er en av mange nettsteder som samler svindelprofiler og brev for å advare andre mot å gå i samme felle som dem selv.

De søker kjærligheten på Internett, og blir fanget i et nett av forelskelse og pengesvindel, som det er vanskelig å komme ut av.

Bare i år har Økokrim mottatt 15 slike saker fra menn og to fra kvinner.

Anne Dybo

Økokrims svindelekspert, Anne Dybo, sier datingsvindel er et økende problem.

Foto: Odd Iversen / NRK

- Honeytrap, kaller vi det, sier Økokrims svindelekspert, Anne Dybo.

Hun bekrefter at millioner av kroner forsvinner ut av Norge på denne måten.

- I de 17 sakene vi har hatt i år, er det til sammen snakk om 37 millioner kroner, og det er bare denne typen svindel, sier hun.

Organisert kriminalitet

Økokrim har registrert en merkbar økning av datingsvindel siden sommeren i fjor.

- Jeg tror det er fordi det har blitt stuerent å date på nett. Dessuten har det vært flere saker om dette i media som gjør at folk tar kontakt med oss, sier Dybo.

Den vanligste formen for datingsvindel skjer etter at menn har kommet i kontakt med damer, ofte fra Ghana, gjennom et nettdatingsted eller Facebook. Mannen forelsker seg, og etter en kort stund begynner kvinnen å be om penger til ulike ting.

Dybo ser et mønster som går igjen.

- Personen som utgir seg for å være en pen dame, er ofte en mann fra et organisert kriminelt nettverk. Pengebeløpene som kreves blir større og større, og etterhvert blir mannen overtalt til å stase penger på en business som lover god fortjeneste tilbake.

Når pengene først er ute av landet, er det lite Økokrim kan gjøre.

Anne Dybo, svindelekspert i Økokrim

- Dette er organisert kriminalitet, oftest fra Vest-Afrika. Også personer fra Øst-Europa og Russland er ofte innblandet i slike saker, forklarer Dybo.

Hun sier pengene blir brukt til blant annet menneskehandel og narkotikahandel.

Mange er alene om dette

Noen ringer selv til Økokrim og forteller at de har blitt svindlet. Andre ganger blir Økokrim kontaktet av banker som har reagert på store overføringer.

Dybo forteller at de ofte ber vedkomne som er blitt lurt om å komme til Økokrim for å ta en prat.

- Vi informerer om grep de bør gjøre fremover, som å bryte all kontakt og opprette ny e-postadresse. Vi anbefaler folk å snakke med familie og venner, for det er mange som er alene om dette, sier hun.

- Pengene er tapt

Penger blir ofte overført via Western Union eller andre overføringstjenester, hvor det har vist seg at bedragerne ofte viser falske identiteter.

Når pengene først er ute av landet, er det lite Økokrim kan gjøre.

- Pengene er tapt. Vi bruker ikke ressurser på å finne ut av det. Men vi samarbeider med politiet i andre land for å kartlegge omfanget av dette, sier Dybo.

Til tross for gjentatte advarsler i mediene, fortsetter menn å la seg svindle.

- Jeg begynner å forstå at de blir fanget i et nett og at det er grådigheten som driver dem videre, sier Dybo.

Nettstedene advarer mot dette

Match.com er en internasjonal datingtjeneste, og er blant de mest populære i Norge. Dette er et av nettstedene hvor nordmenn har kommet i kontakt med personer som har svindlet dem.

Markedsansvalig i Norden, Hanna Bergholm, er klar over at svindel forekommer, og sier at de gjør hva de kan for å advare sine brukere.

- Vi har sikkerhetsregler på nettsiden hvor det står at man aldri bør sende penger, spesielt ikke til utlandet. Vi råder også folk til å holde kontakten på siden vår, og være anonym så lenge de føler for det.

I tillegg blir alle profiler gjennomgått at Match-teamet før de blir godkjente og tilgjengelige for andre brukere. Dersom brukerne selv oppdager noe mistenkelig, kan de varsle Match.com om problemet.

- Vi overvåker aktiviteten på sidene våre, men vi leser aldri innholdet i mailene folk utveksler. Dersom vi oppdager noe mistenkelig, sperrer vi kontoen til vi har funnet ut mer. Da kan det hende vi sjekker IP-adresser og slike ting, sier Bergholm.

Bergholm hevder at dette ikke er noe stort problem, og at de fleste får en positiv opplevelse gjennom datingtjenesten.

Tar saken i egne hender

Ved å gjøre et lite søk i Google på "date scam" får man opp en mendge sider hvor folk advarer mot nettopp denne typen svindel. Flere sider, som for eksempel stop-scammers.com , har en oppdatert oversikt over svindelbrev- og profilbilder man bør passe seg for på nettdatingsider.

Folk som selv har vært utsatt for svindel, sender inn bilder og brev de har mottatt for å advare andre. Databasen hos stop-scammers.com innholder nærmere 50.000 bildeprofiler av svindlere, og over 8.000 svindelbrev.

Det koster 18 dollar, altså litt over 100 norske kroner, å registrere seg på siden og få tilgang til informasjonen i databasen.

En bruker av siden skriver blant annet dette: «Jeg har snakket med en dame i flere måneder, og før det gikk for langt sjekket jeg denne siden og fant ut at jeg var i ferd med å bli svindlet"»

AKTUELT NÅ