Hopp til innhold

Kjenner ikke til p-pille-symptomer

47 prosent av jenter som bruker p-piller vet at blodpropp er en bivirkning, men over halvparten kjenner ikke til noen av symptomene.

P-piller

I Norge i dag bruker rundt 300.000 kvinner p-piller.

Foto: colourrbox.no

I en undersøkelse Norstat har gjennomført på oppdrag fra Legemiddelverket sier hele 47 prosent av de spurte jentene mellom 16 og 30 år at de har opplevd bivirkninger av p-pillen.

Les også: Vil dele ut angrepiller på skoler

200 får blodpropp

Blodpropp er den farligste bivirkningen av såkalte kombinasjonspiller, og kan i verste fall kan få fatale konsekvenser.

Overlege Sigurd Hortemo

Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk forteller at 200 kvinner får blodpropp hvert år i Norge.

Foto: NRK

Hvert år får rundt 200 kvinner blodpropp etter p-pillebruk, og i gjennomsnitt dør en kvinne av dette i året. Minipillen gir ikke slike bivirkninger.

Mange kvinner vet dette, men de vet ikke hva symptomene er.

– Blodpropp kan være livsfarlig, men vi har gode behandlingsmetoder, og kan redde veldig mange. Det er viktig at man går til lege fort, og da må de kjenne til symptomene, forteller Sigurd Hortemo i Statens Legemiddelverk.

Les også: Unge har tidligere og mer sex - med flere

Pusteproblemer

De fleste som får blodpropp etter p-pillebruk, får den i samleårene, eller venene. De vanligste symptomene er hevelse, eller smerte, i armen eller benet.

Dersom denne blodproppen løsner, kan den føres med blodstrømmen til lungene, og man får plutselige pusteproblemer eller brystsmerter.

Mer sjeldent er det å få blodpropp i pulsårene. Dette er svært farlig, og kan føre til hjerne- eller hjerteslag.

– Tilfellene med blodpropp er tragisk, ikke minst fordi dette i utgangspunktet er helt friske jenter, sier Hortemo.

Følger P-PillePia

Det er 50 år siden p-pillen så dagens lys. Den ble sett på som revolusjonerende for kvinners rettighet til selv å bestemme om, og når, de vil bli gravide.

Skjermdump P-pillePia

Legemiddelverket ønsker å nå fram til unge jenter via P-pillePia på Facebook og blogg.

Foto: Statens legemiddelverk

I Norge i dag bruker rundt 300.000 kvinner p-piller, og Legemiddelverket starter nå kampanjen ''P-PillePia'' på Facebook og blogg, for å informere og øke kunnskapen hos unge jenter, om blant annet bivirkninger etter p-piller.

– På disse sidene følger man en jente som prøver p-piller for første gang. Hun har mange spørsmål som hun får svar på. Jenter som følger henne kan selv sende inn spørsmål, forteller Hortemo.

– Målet er å gi unge jenter et realistisk bilde om bruk av p-piller og risiko for bivirkninger, sier senior kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Giil.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT